Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου
Από τον πρώτο του καιρό στην Ελλάδα, όταν προσπαθούσε να μας εξηγήσει τις βασικές αρχές του μοντέλου παιχνιδιού που εκείνος θέλει να βλέπει από τον Παναθηναϊκό, ο Ντιέγκο Αλόνσο μας μιλούσε για την πίεση ψηλά στο αντίπαλο μισό του τερέν. Εξαρχής ο Ουρουγουανός προπονητής μας έκανε σαφές ότι αυτή – η ενεργητική άμυνα σε όλο το μήκος του αγωνιστικού χώρου είναι μια βασική αρχή του παιχνιδιού του.

Και φτάσαμε στη ρεβάνς με την Λανς. Προηγουμένως είχαμε παρακολουθήσει μια ομάδα που τοποθετούνταν πολύ ψηλά στο γήπεδο για να αμυνθεί κατά το πρώτο στάδιο της επιθετικής ανάπτυξης του αντιπάλου. Είτε επιτυχημένα είτε λιγότερο επιτυχημένα, ο Παναθηναϊκός με τον Αλόνσο προσπαθούσε πάντα να παίξει με αυτόν τον τρόπο. Μόνο που στο πρώτο ματς με τη Λανς, στη Γαλλία κατάλαβε καλά ότι απέναντι σε έναν αντίπαλο με την ποιότητα και την ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και την εκτέλεσή τους η ομάδα του όχι μόνο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί αλλά ένιωθε και ανασφάλεια. Αυτή την ανασφάλεια την διάβαζες και στις δηλώσεις των ποδοσφαιριστών ενόψει της ρεβάνς. Θυμάμαι έντονα τον Φίλιπ Μλαντένοβιτς να γουρλώνει τα μάτια όταν μιλούσε για την ταχύτητα των Γάλλων.

Το βράδυ της Πέμπτης, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός έμενε στο γήπεδο πιο χαμηλά για να αμυνθεί. Το αμυντικό του μπλοκ ήταν στημένο στο μεσαίο 1/3 του τερέν και ήταν αρκετές οι φορές που ξεκινούσε ακόμη χαμηλότερα να πιέζει στην μπάλα. Και ήταν τόσο πειθαρχημένος σε αυτό τον τρόπο άμυνας που οι Γάλλοι έφταναν να … σταματούν με την μπάλα στην κατοχή τους και να προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να προσκαλέσουν τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού με την ελπίδα να τους παρασύρουν, να τους ανεβάσουν ψηλότερα στο τερέν και να σημαδέψουν στην πλάτη της αμυντικής γραμμής.

Χάρη σε αυτή την τακτική και στις μεγάλες αποκρούσεις του Μπαρτολομέι Ντραγκόφσκι, ο Παναθηναϊκός έμεινε ζωντανός στο α’ ημίχρονο. Αυτό το ημίχρονο ήταν η βάση για να συνεννοηθεί με τους ποδοσφαιριστές του ο Αλόνσο σχετικά με τις τακτικές τροποποιήσεις του β’ ημιχρόνου και κυρίως σχετικά με την ανάγκη αυτοί να ηρεμήσουν στην φάση κατοχής της μπάλας και να μην κάνουν βιαστικές επιλογές. Ο Παναθηναϊκός αναθάρρησε, και έφτασε στην ισορροπία: στο διάστημα 46’-75 είχε ίσο αριθμό οργανωμένων επιθέσεων με την Λανς (8) και μια τελική λιγότερη (3) από τους Γάλλους (4). Ναι, είχε και την αποτελεσματικότητα που δεν είχαν οι Γάλλοι, δεδομένου ότι ο Πελίστρι βρήκε δίχτυα στο πρώτο σουτ του Παναθηναϊκού εντός εστίας.

Ναι, ο Παναθηναϊκός δεν θα τα είχε καταφέρει αν δεν είχε τον τερματοφύλακά του σε τέτοια βραδιά, αν δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός ο ίδιος (2 γκολ με 4 σουτ στην εστία) και αν οι ποδοσφαιριστές της Λανς έκαναν καλύτερες εκτελέσεις. Όμως μόνο κάπως έτσι ένα “αουτσάιντερ” αποκλείει ένα “φαβορί”. Και ναι, η Λανς ήταν μια ομάδα με βλέψεις και προδιαγραφές για να φτάσει πολύ μακρύτερα στο Conference League.

Με τον τρόπο που έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός ούτε ψυχαγώγησε τον κόσμο του ούτε ευχαριστήθηκε το παιχνίδι. Κατάφερε όμως να μείνει ασφαλής και κυρίως να μείνει μέσα στην πρόκριση. Αυτό δεν θα είχε συμβεί αν ο προπονητής δεν είχε αφουγκραστεί τα αποδυτήριά του. Και σε αυτό έχουν μερίδιο και οι συνεργάτες που τον βοήθησαν να φέρει τον εαυτό του στην θέση των ποδοσφαιριστών και να επιλέξει έναν τρόπο που τους δημιουργούσε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αυτό ήταν το πρώτο βράδυ που διαπιστώσαμε ότι ο προπονητής έρχεται κοντά στους ποδοσφαιριστές του, τους καταλαβαίνει, και δεν λειτουργεί δογματικά. Άφησε στην άκρη μια βασική αρχή του παιχνιδιού του επειδή έκρινε ότι έτσι θα βοηθήσει την ομάδα του. Και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Όχι μόνο για αυτή την επιλογή, αλλά και για την επιλογή να κάνει αλλαγές στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος προκειμένου να εμφανίσει απέναντι στην Λανς την πιο γεμάτη από ενέργεια ομάδα του Παναθηναϊκού.

Πηγή: Gazzetta