Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Η βάση για τη συζήτηση είναι αντικειμενική: Η φετινή ΑΕΚ τρέχει λιγότερο – σε αποστάσεις – και το κάνει σε χαμηλότερες εντάσεις συγκριτικά με την “περσινή” έκδοσή της, δηλαδή συγκριτικά με την σεζόν 2023-’24.

Η σύγκριση, μέσα από το Comparisonator, ένα εργαλείο που κάνει συγκρίσεις δεδομένων απόδοσης, δείχνει ότι η ΑΕΚ παρουσίασε αισθητή μείωση σε αρκετές βασικές φυσικές μετρήσεις. Η συνολική απόσταση που διανύει ανά αγώνα μειώθηκε από 103.3 χιλιόμετρα σε 96.8 χιλιόμετρα – μείωση περίπου 6,2%. Ομοίως, η ομάδα παρουσίασε μείωση στην απόδοση τρεξίματος, με το “M/min” να πέφτει κατά 5,8% και το “Running Distance” κατά 6%. Οι μετρήσεις υψηλής έντασης, όπως η “Απόσταση τρεξίματος υψηλής ταχύτητας” και η “Απόσταση σπριντ” παρουσίασαν επίσης μειώσεις 6,9% και 18,6% αντίστοιχα.

Αυτές οι μειώσεις υποδηλώνουν μια πιθανή αλλαγή στρατηγικής ή φυσικής κατάστασης από τη μία σεζόν στην επόμενη. Οι μετρήσεις που σχετίζονται με το πλήθος επιτάχυνσης και επιβράδυνσης παρουσίασαν επίσης μείωση, με το Μέτρημα Μέσης Επιτάχυνσης και το Πλήθος Υψηλής Επιτάχυνσης να μειώνονται κατά 6,8% και 8,4% αντίστοιχα. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει αλλαγές στην τακτική προσέγγιση.

Η πιο εντυπωσιακή μείωση είναι σχετική με το πρέσινγκ. Η πτώση στις μονομαχίες κατά το πρέσινγκ είναι τάξης μεγέθους 60%, και αυτό έχει συμβεί δίχως να αλλάξει η ΑΕΚ τα μέτρα στα οποία τοποθετείται για να ξεκινήσει να πιέζει στην μπάλα. Μείωση (6%) υπάρχει και στην ένταση στις διεκδικήσεις της μπάλας. Η ΑΕΚ κερδίζει φέτος 13% λιγότερες επιθετικές μονομαχίες στο έδαφος και 9,4% λιγότερες αμυντικές μονομαχίες στο έδαφος. Η γενική πτώση στις μονομαχίες είναι τάξης μεγέθους 10%.

Δεδομένου ότι ο Ματίας Αλμέιδα δεν άλλαξε πρόσωπα στο επιτελείο του, και ο Γκίντο Μπονίνι συνέχισε να έχει την ευθύνη της φυσικής κατάστασης, μια λογική υπόθεση είναι σχετική μόνο με την στρατηγική επιλογή του προπονητή να αλλάξει την τακτική στο παιχνίδι του.

Η σύγκριση των δεδομένων δεν δείχνει ότι από τη μια σεζόν στην άλλη η ΑΕΚ έκανε πολύ μεγαλύτερο πλήθος οργανωμένων επιθέσεων ή πολύ περισσότερα πράγματα κατά την φάση κατοχής. Η ΑΕΚ πήγε από το 58,5% κατοχής στο 61,3%, πήγε από τις 34,8 οργανωμένες επιθέσεις στις 36,3, και από τις 4,4 πάσες ανά κατοχή στις 4,5 πάσες. Δεν είναι λοιπόν εύκολο να υποθέσεις ότι έκανε πιο οργανωμένο παιχνίδι και γι’ αυτό δεν της χρειάστηκε να τρέξει περισσότερο ή να σπριντάρει περισσότερο.

Ο δημόσιος λόγος του Ματίας Αλμέιδα δεν μας βοηθά, όσους προσπαθούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα την στρατηγική και τις τακτικές του, να πάρουμε απαντήσεις. Ο Αργεντινός προπονητής δεν γίνεται αναλυτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, πιθανόν επειδή όλα αυτά τα αντιλαμβάνεται ως εσωτερικά ζητήματα που δεν απασχολούν τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη – δηλαδή τους ποδοσφαιρόφιλους και τους οπαδούς της ΑΕΚ. Ο Αλμέιδα δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια πάνω στο θέμα της έντασης των προπονήσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή στον καιρό των απανωτών θλάσεων, σε ένα καιρό που δεχόταν δημόσια κριτική και η ΑΕΚ επικοινωνούσε την προσπάθεια του Μάριου Ηλιόπουλου να κατανοήσει αν υπάρχει και ποια είναι η αδυναμία στην υποστήριξη της δουλειάς των ποδοσφαιριστών που μπορεί να εξηγεί αυτό το φαινόμενο. Έτσι δεν έγινε ποτέ γνωστό αν και τι άλλαξε στην μεθοδολογία της προπόνησης της ΑΕΚ.

Παραμένοντας στις αντικειμενικές διαπιστώσεις, στη σεζόν που η ΑΕΚ του Αλμέιδα έτρεξε λιγότερο και χαμήλωσε την ένταση, τέθηκε για πρώτη φορά εκτός διεκδίκησης του τίτλου από την έναρξη των Playoffs. Μένει να μάθουμε, ίσως στο τέλος της σεζόν, με πιο σκεπτικό άλλαξε, αν άλλαξε κάτι στην μεθοδολογία ο Αλμέιδα με συνέπεια να έρθει αυτή η διαφορά στις επιδόσεις φυσικής κατάστασης, και αν ο προπονητής την αντιλαμβάνεται αυτή την αλλαγή ως καθοριστική στον βαθμό που να σχεδιάζει την επόμενη σεζόν με την νοοτροπία ότι η ομάδα του θα πρέπει να επιστρέψει στις επιδόσεις φυσικής κατάστασης της πρώτης διετίας.

Πηγή: Sport24