Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Το «στοπ» στα περισσότερα ομαδικά και ατομικά αθλήματα στην Ελλάδα δεν ήταν συνέπεια μόνο του… συγχρωτισμού. Αλλά και των τεστ που γίνονται ή δεν γίνονται ανά άθλημα. Στην ίδια χώρα, λοιπόν, που μόλις πριν από 20 ημέρες είχε ανακοινωθεί (έστω και λίγες ώρες..) η επιστροφή των φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα σε ποσοστό 10% της χωρητικότητάς τους πλέον διεκόπη η αθλητική δραστηριότητα σχεδόν παντού πλην της Superleague 1 και της Basketleague. Oχι πως σ΄αυτές τις κατηγορίες δεν εμφανίζονται κρούσματα. Αλλά (θεωρείται ότι) τα μέτρα είναι αποτελεσματικότερα, τα τεστ είναι περισσότερα, γίνονται πιο μεθοδικά και αποδίδουν καρπούς.

Mετά, λοιπόν, από τα διαδοχικά κρούσματα στο Βόλο, την ΑΕΚ, την ΑΕΛ και τον Ατρόμητο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, μόνο τέσσερις ομάδες της Superleague 1 έχουν μείνει αλώβητες από τον Covid -19, από την περίοδο της καλοκαιρινής προετοιμασίας τους μέχρι σήμερα!

Πρόκειται για τον Αστέρα Τρίπολης, τον ΟΦΗ, τη Λαμία και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Δηλαδή τέσσερις από τις επτά «επαρχιακές» ομάδες της Λίγκας, οι οποίες (με εξαίρεση τον ΟΦΗ που έπαιξε σε ένα εντός έδρας ματς και αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα Λεμεσού) δεν μετείχαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και απέφυγαν τα ταξίδια. Ολες οι υπόλοιπες, άλλες στην περίοδο της προετοιμασίας (Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός), άλλες μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, έχουν «λαβωθεί» από τον Covid-19. Με ένα, με λιγοστά ή ακόμα και με περισσότερα από δέκα κρούσματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ευτυχώς, σε λίγες…

Το πρωτόκολλο παραμένει αυστηρό: οι ομάδες υποχρεούνται να κάνουν τουλάχιστον ένα τεστ ανά εβδομάδα, δύο ημέρες πριν από κάθε παιχνίδι. Και να καταθέτουν τα αρνητικά τεστ πριν από κάθε αγώνα στη διοργανώτρια αρχή! Κάποιες κάνουν περισσότερα, πιο συχνά. Πόσο τους κοστίζει; Από 13.000 – 17.000 ευρώ ανά μήνα. Ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που περνούν από Covid -19 τεστ κάθε φορά. Διότι υπάρχουν ομάδες στις οποίες το τεστ κάνουν περισσότερα από 50 ή και 60 μέλη της πριν από καθε αναμέτρηση! Οσοι πηγαίνουν στο γήπεδο! Κοστίζει 60-70 ευρώ, συνεπώς ο υπολογισμός είναι εύκολος… Αν, δε, βρεθεί κάποιος «θετικός», περνούν όλοι υποχρεωτικά από δεύτερο τεστ μετά από λίγες ημέρες.

Και, όπως γίνεται αντιληπτό, οι ομάδες της Superleague 1 – λόγω και των υψηλότατων βάσει του προϊόντος τηλεοπτικών συμβολαίων τους – έχουν το… βαλάντιο για να καλύψουν αυτό το κόστος. Στις υποδεέστερες κατηγορίες; Σε άλλα αθλήματα με πολύ μικρότερους προϋπολογισμούς, δεδομένου ότι τα όποια έσοδα από τα εισιτήρια παραμένουν στο μηδέν λόγω κορονοϊού και τα διαφημιστικά (σπόνσορες) μειώθηκαν δραστικά; Δύσκολα τα πράγματα…

Επί παραδείγματι, στη δεύτερη και τρίτη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία τα πρωταθλήματα ακόμα δεν έχουν καν αρχίσει! Τα μόνα σε όλη την Ευρώπη που δεν έχουν καν ξεκινήσει! Και είναι πολυ αμφίβολο πότε θα αρχίσουν και (κυρίως) αν, πώς και πότε θα ολοκληρωθούν…

Πηγή: Gazzetta