Επιλογή Σελίδας

Ο Jack Lusby επιλέγει τις 10 χειρότερες μεταγραφές που έκαναν οι Reds από το 1992-93 κι έπειτα, συμπεριλαμβανομένων και δύο εκ των πιο ακριβών.

 

10. Τόρμπεν Πιέτσνικ
Αποκτήθηκε από: Κοπεγχάγη (500.000 λίρες), 1992
Ο Γκρέιαμ Σούνες έκανε πολλά λάθη κατά τη διάρκεια των τριών ετών στον πάγκο της Λίβερπουλ, προσπαθώντας να οδηγήσει την ομάδα στην επιτυχία μετά την αποχώρηση του Κένι Νταλγκλίς. Παρά το γεγονός ότι ήταν εντυπωσιακή η στήριξη του στους νέους, όπως οι Στιβ ΜακΜάναμαν και Ρόμπι Φάουλερ, στις μεταγραφές δεν τα πήγαινε και τόσο καλά. Χειρότερη επιλογή όλων ήταν ο Τόρμπεν Πιέτσνικ, ο οποίος αποκτήθηκε από την Κοπεγχάγη το 1992 έχοντας φτιάξει κάπως το όνομα του μετά τις εμφανίσεις του με τη Δανία στο Euro εκείνου του καλοκαιριού. Δυστυχώς, όμως, οι αμυντικές ικανότητες του Πιέτσνικ αποδείχθηκαν τραγικές. Εκανε μόλις 24 εμφανίσεις…

9. Μπρούνο Σεϊρού
Αποκτήθηκε από: Λιλ (3,7 εκατ. λίρες), 2002
Λίγοι παίκτες στην ιστορία μπορούν να συγκριθούν με τον Ζινεντίν Ζιντάν αλλά ο Ζεράρ Ουγιέ τόλμησε να κάνει τέτοια σύγκριση όταν απέκτησε τον Σεϊρού το 2002. Ο Γάλλος τεχνικός εξήγησε πώς ο συμπατριώτης του έχει «την ικανότητα του Ζιντάν στην πάσα και κινείται λίγο σαν αυτόν», ενώ συμπλήρωσε πως ο Σεϊρού θα μπορούσε να ακολουθήσει τα παραδέιγματα των Ρομπέρ Πιρές και Σιλβέν Βιλτόρ για να γίνει σταρ στην Premier League. Επαιξε 48 φορές για τους Reds, έβαλε 5 γκολ και τον μισό καιρό του ως παίκτης της Λίβερπουλ τον πέρασε δανεικός στην πατρίδα του.

8. Τσάρλι Ανταμ
Αποκτήθηκε από: Μπλάκπουλ (6,75 εκατ. λίρες), 2011
Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών στην ιστορία της Premier League που έκαναν μια σεζόν θαυμάτων όπως ο Ανταμ, ο οποίος ήταν εντυπωσιακός στο παραμύθι ανόδου της Μπλάκμπουλ το 2010, για να ακολουθήσει μια το ίδιο εντυπωσιακή πρώτη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία. Ο Ανταμ αποκτήθηκε από τη Λίβερπουλ για να προσθέσει ποιότητα στο κέντρο του Νταλγκλίς, αλλά σύντομα έγινε κατανοητό ότι ο Σκωτσέζος ήταν καλύτερος σαν μεγάλο ψάρι σε μικρή λίμνη, στο Bloomfield Road. Οι ικανότητες του, όπως οι πάσες, οι εκτελέσεις στις στημένες φάσεις και το σκοράρισμα από μακρινή απόσταση, δεν ήταν αρκετά για να τον κρατήσουν στο Anfield και δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι μόλις ένα χρόνο μετά παραχωρήθηκε στη Στόουκ.

7. Αντι Κάρολ
Αποκτήθηκε από: Νιούκασλ (35 εκατ. λίρες), 2011
Ιδια πορεία, πάνω-κάτω, με αυτή του Ανταμ. Ο Κάρολ ήταν ένα σημαντικό στοίχημα της Λίβερπουλ με τόσα που κόστισε, αλλά έχοντας πετύχει 11 γκολ και έχοντας 19 ασίστ με τη Νιούκασλ στην ηλικία των 22 ετών, υπήρχε ελπίδα ότι θα μπορούσε να γίνει ο νέος ήρωας του Kop. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος παιχνιδιού του Νταλγκλίς, δηλαδή οι σέντρες για τον Κάρολ, δεν απέδωσε. Με δεδομένα όσα εντυπωσιακά έκανε ένας άλλος επιθετικός που αποκτήθηκε την ίδια μέρα, ο Λουίς Σουάρες, ο Κάρολ έφυγε από το Anfield κάτω από σχετική ηρεμία, ησυχία. Η ζημιά 20 εκατ. λιρών όμως, μετά την πώληση του στη Γουέστ Χαμ, πλήγωσε τη Λίβερπουλ.

6. Στιούαρτ Ντάουνινγκ
Αποκτήθηκε από: Αστον Βίλα (18,5 εκατ. λίρες), 2011
Η τρίτη και τελευταία μας επιλογή από τις μεταγραφές της δεύτερης θητείας του Νταλγκλίς, ο Ντάουνινγκ υπήρξε χειρότερος από τους Ανταμ και Κάρολ. Λίγοι ήταν αυτοί που στήριξαν από την αρχή την επιλογή της Λίβερπουλ να αποκτήσει τον Ντάουνινγκ, ο οποίος ήταν αυτός που έπρεπε να βρίσκει τον Κάρολ στην επίθεση. Τελικά ήταν μια μεταγραφή που δεν πρόσφερε κάτι στην επίθεση της Λίβερπουλ και… βούλιαξε, την ώρα που οι Κρεγκ Μπέλαμι και Μάξι Ροντρίγκες, οι οποίοι είχαν αποκτηθεί ως ελεύθεροι, έλαμψαν. Επιβίωσε στην ομάδα για περισσότερο από όσο θα περίμενε η πλειοψηφία, αλλά το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο από την στιγμή που ο Μπρένταν Ρότζερς άρχισε να τον χρησιμοποιεί σαν αριστερό μπακ. Παραχωρήθηκε στη Γουέστ Χαμ το 2013.

5. Κριστιάν Μπεντέκε
Αποκτήθηκε από: Αστον Βίλα (32,5 εκατ. λίρες), 2015
Η Λίβερπουλ έχει κάνει κάποια σοβαρά λάθη στις μεταγραφές και η αποτυχία τους να αντικαταστήσουν τον Σουάρες μετά την μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα το 2014 είναι το χειρότερο. ΟΚ, ο Μπεντέκε δεν αποκτήθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση του Ουρουγουανού -οι άμεσοι αντικαταστάτες του ήταν οι Μάριο Μπαλοτέλι και Ρίκι Λάμπερτ- αλλά η μεταγραφή του ήταν αυτή που κόστισε τα περισσότερα. Μετά την αποτυχία του Ρότζερς στο στοίχημα Μπαλοτέλι, ο Μπεντέκε παρουσιάστηκε ως αυτός που θα μεταμορφώσει την επίθεση των Reds. «Δεν είχα άλλον, σε αυτά τα τρία χρόνια που είμαι εδώ, που μπορούσε να το κάνει αυτό», είπε ο προπονητής μετά το ντεμπούτο του πρώην φορ της Αστον Βίλα. Το κακό είναι ότι η Λίβερπουλ δεν χρειαζόταν targetman αλλά έναν επιθετικό που θα μπορούσε να κινείται πιο ελεύθερα, έναν Ρομπέρτο Φιρμίνο δηλαδή, ο οποίος επίσης αποκτήθηκε εκείνο το καλοκαίρι αλλά πέρασε τους πρώτους του μήνες σαν φουλ μπακ.

4. Αλμπέρτο Ακουιλάνι
Αποκτήθηκε από: Ρόμα (17,1 εκατ. λίρες), 2009
Η παρουσία του Ακουιλάνι στη λίστα και η 4η θέση, είναι επιλογές που έγιναν με μελαγχολία… Ο πολλά υποσχόμενος Ιταλός χαφ απόκτήθηκε ενώ ήταν τραυματίας, παρουσιάστηκε σαν αντικαταστάτης του Τσάμπι Αλόνσο και πήρε τη φανέλα με το Νο4 που φορούσε ο πρώην αρχηγός Σάμι Χίπια. Ο Ακουιλάνι έκανε το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο του 2009, σχεδόν τρεις μήνες μετά την άφιξη του. Για πρώτη φορά ήταν βασικός τον Δεκέμβριο, το πρώτο από τα δύο του γκολ το έβαλε τον Μάρτιο και η τελευταία του εμφάνιση με τους Reds ήταν δύο μέρες πριν συμπληρώσει ένα χρόνο στο Anfield. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το ταλέντο του, ο Ακουιλάνι δεν έπιασε στο Μέρσεϊσάιντ και πουλήθηκε στη Φιορεντίνα για… 790.000 ευρώ το 2012. Πολύ κακό deal.

3. Ελ Χατζί Ντιουφ
Αποκτήθηκε από: Λανς (10 εκατ. λίρες), 2002
Υπάρχουν λίγοι πρώην παίκτες της Λίβερπουλ πιο περιφρονημένοι από τους οπαδούς παγκοσμίως, από τον Ντιουφ: Μια τραγική σπατάλη του ταλέντου του, περισσότερο γνωστός επειδή έφτυνε αντιπάλους και ειρωνευόταν τραυματίες παίκτες, παρά για το ποδόσφαιρο που έπαιζε. Πήγε στους Reds έπειτα από ένα πολύ καλό Μουντιάλ με τη Σενεγάλη το 2002, αλλά σύντομα αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει. Οι Τζέιμι Κάραχερ και Στίβεν Τζέραρντ εξέφρασαν την απογοήτευση τους για τον Ντιουφ, με τον πρώτο να λέει ότι «η νοοτροπία του με αηδίαζε» και τον δεύτερο να προσθέτει ότι «δεν τον ενδιέφερε πραγματικά το ποδόσφαιρο, δεν νοιαζόταν καθόλου για τη Λίβερπουλ». Το γεγονός ότι αυτοί οι δύο γύρισαν τόσο νωρίς την πλάτη τους στον Σενεγαλέζο δείχνει και τον χαρακτήρα του, έχοντας προσφέρει μόλις 6 γκολ σε 80 συμμετοχές.

2. Σον Νταντί
Αποκτήθηκε από: Καρλσρούη (1,8 εκατ. λίρες), 1998
Ενας από τους χειρότερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ στη Λίβερπουλ. Ο Νταντί αποκτήθηκε σαν αντικαταστάτης του τραυματία Ρόμπι Φάουλερ κατά τη διάρκεια της κοινής θητείας των Ζεράρ Ουγιέ και Ρόι Εβανς στον πάγκο, αλλά ξεκάθαρα δεν μπορούσε να καλύψει το κενό του “Θεού” του Anfield. Επαιξε μόλις πέντε φορές, δεν κατάφερε να σκοράρει ποτέ, είχε προβλήματα τραυματισμών και οι προπονητές του, από ένα σημείο κι έπειτα, δεν τον εμπιστεύονταν καθόλου. «Μια μεταγραφή που κάναμε και μετανιώνω, είναι αυτή του Σον Νταντί. Ηταν τραγικός εντός και εκτός γηπέδου», είπε αργότερα ο Εβανς στο LFCHistory.net. «Δεν πρόσεχε καθόλου όσα έλεγα, έκανε ό,τι ήθελε και δεν είχε καμία πειθαρχία. Σαφέστατα δεν έπρεπε να έρθει στη Λίβερπουλ».

1. Πολ Κοντσέσκι
Αποκτήθηκε από: Φούλαμ (3,5 εκατ. λίρες), 2010
Υπολογίζοντας ταλέντο, εμφανίσεις και τη συνωνυμία με μία από τις πιο τοξικές περιόδους στην ιστορία του κλαμπ, ο Κοντσέσκι είναι η χειρότερη μεταγραφή που έκανε η Λίβερπουλ στα χρόνια της Premier League. Αποκτήθηκε επί Ρόι Χόντσον ως πρώτη επιλογή για τη θέση του αριστερού μπακ, έχοντας παίξει για τον ίδιο προπονητή στη Φούλαμ, αλλά ήταν απίστευτα κακός. Παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Νότιγχαμ Φόρεστ μόλις πέντε μήνες μετά την άφιξη του στο Anfield και τρεις εβδομάδες μετά την απόλυση του Χόντσον. Το γεγονός ότι ένας παίκτης όπως ο Κοντσέσκι έπαιζε για τη Λίβερπουλ πριν λίγα χρόνια, λιγότερα από δέκα, αφενός δείχνει την κατάσταση τους όταν μπαίναμε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, αφετέρου δείχνει την πρόοδο που έχει κάνει η ομάδα από τότε.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This