Επιλογή Σελίδας



Του Δημήτρη Καρύδα

Είναι το πρόσωπο που επικρίθηκε όσο κανένα άλλο στη χώρα μας για το ‘’καθυστερημένο’’ κλείδωμα της Ευρωλίγκα, την ταλαιπωρία του Ολυμπιακού που έγινε παράξενος ταξιδιώτης μεταξύ Μιλάνου- Αθήνας-Βερολίνου. Ο ίδιος ο Τζόρντι Μπερτομέου στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε λίγο μετά το shut down της διοργάνωσης που προεδρεύει το είπε ξεκάθαρα: ‘’Ήταν οι πιο δύσκολες μέρες μου στα 20 χρόνια που βρίσκομαι επικεφαλής της Ευρωλίγκα’’.

Και δεν είπε ψέματα. Αλλά για λόγους εντελώς διαφορετικούς απ΄ αυτούς που φαντάζεται ο μέσος Έλληνας φίλαθλος. ‘’Ο Τζόρντι είναι ένας άνθρωπος που δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις εν ψυχρώ. Ακόμη και τις στιγμές που όλα μοιάζουν χαοτικά δίπλα ή γύρω του έχει τον τρόπο να βρίσκει λύσεις’’, μας είπε στενός του συνεργάτης που βρίσκεται κοντά του στη Βαρκελώνη το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις δύο δεκαετίες. Για ποιο λόγο όμως καθυστέρησε, αν καθυστέρησε η ευρωλίγκα να κατεβάσει τα ρολά προστατεύοντας αθλητές, φιλάθλους και ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα στο αγωνιστικό της κομμάτι;

Ας πάμε λίγο πίσω τον χρόνο. Στο όχι μακρινό 2009 παραμονές του φάιναλ φορ του Βερολίνου στην Ελλάδα υπήρχε έντονος σκεπτικισμός για την παράλληλη συνύπαρξη στο Βερολίνο οπαδών του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού αλλά και τη διεξαγωγή της Πρωτομαγιάτικης πορείας των νέο-φασιστών που συνέπιπτε με τις μέρες του φάιναλ φορ. Στη διάρκεια μιας συνέντευξης είχα ρωτήσει τότε τον Μπερτομέου πως ακριβώς αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση: ‘’Έχουμε πάρει κάθε δυνατή επίσημη διαβεβαίωση από την Γερμανική αστυνομία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα και από όσο ξέρω δεν σκοπεύουν να πάρουν έξτρα μέτρα’’.

skylia_verolino

Θεώρησα την απάντηση του ολίγον μεσοβέζικη, αρκετά πολιτικάντικη αλλά και ολίγον….ανησυχητική. Όταν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ τηλεφώνησα στον αστυνομικό διευθυντή της πόλης πήρα περίπου την ίδια απάντηση: ‘’Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Δεν έχουμε πάρει έκτακτα μέτρα’’. Στην Ο2 Arena η παρουσία αστυνομικών ήταν διακριτική και ελάχιστη. Αν υπήρχαν φασαριόζοι αρκούσε να δουν τα….ξαπλωμένα σκυλιά που διαθέτει η Γερμανική αστυνομία για να διαλύει συγκεντρώσεις και η διάθεση για καβγάδες τους πέρασε την ίδια στιγμή. Το φάιναλ φορ κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα ή καταγεγραμμένο επεισόδιο.

Η κοινή Ευρωπαϊκή μπασκετική γνώμη είχε μεγάλους ενδοιασμούς για τη διεξαγωγή του φάιναλ φορ του 2017 στην Πόλη λίγες εβδομάδες μετά το αιματηρό τρομοκρατικό κτύπημα στο κλαμπ Ρέινα. Και υπήρχαν έντονοι φόβοι για την επιμονή της Ευρωλίγκα να φτιάξει την κλασική fan zone που έμοιαζε εύκολος….στόχος για ένα ακόμη κτύπημα. ‘’Μιλάμε συνεχώς με τις Τουρκικές αρχές και είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά’’, μου επανέλαβε παραμονές του πρώτου τζάμπολ στην Πόλη. Και όντως πήγαν…

2017_fan_zone

Ο κορωνοϊός βέβαια είναι μια εντελώς διαφορετική συνθήκη την οποία όμως ο Καταλανός δικηγόρος αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο! Η Ευρωλίγκα δεν έχει στις τάξεις της μόνο δύο Ελληνικές ομάδες. Είναι μια πανευρωπαϊκή διοργάνωση και απευθύνεται σε μια δεκάδα διαφορετικές χώρες. Δεν είναι το ΝΒΑ για παράδειγμα που στην ουσία είναι υπόθεση μιας χώρας. Τεράστιας σε μέγεθος αλλά ενιαίας.

‘’Η Ευρωλίγκα είχε καθημερινή ενημέρωση από τους επίσημους κυβερνητικούς φορείς κάθε χώρας’’, μας εξήγησε στέλεχος της Ευρωλίγκα. ‘’Η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού είναι εντελώς διαφορετική από χώρα σε χώρα. Στην Τουρκία γίνονται ακόμη παιχνίδια πρωταθλήματος. Μπορούσε η Ευρωλίγκα για παράδειγμα να πει κλείνω τα γήπεδα για τους δικούς μου αγώνες ή αναβάλλω ένα παιχνίδι της Φενέρ ή της Εφές; Με ποιο δικαιολογητικό; Μέχρι και τις παραμονές του αγώνα Αρμάνι-Ολυμπιακού η Ιταλική κυβέρνηση επέτρεπε τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Την ίδια ακριβώς τακτική τήρησε η Ευρωλίγκα.

Όρισε τον αγώνα του Ολυμπιακού χωρίς θεατές’’. Τα δεδομένα άλλαξαν όταν ένα έγγραφο της Ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού Υπουργείου Υγείας έφτασε στη Βαρκελώνη και μιλούσε για 14ήμερη καραντίνα της αποστολής του Ολυμπιακού αμέσως μετά την επιστροφή της από το Μιλάνο. ‘’Από τη στιγμή που υπήρχε μια συγκεκριμένη επίσημη κυβερνητική θέση το παιχνίδι μετατέθηκε για άλλη χώρα. Στο μεσοδιάστημα άρχισαν τα αυστηρά μέτρα παντού και ήταν πια υποχρεωτικό να σταματήσει και η αγωνιστική δράση της Ευρωλίγκα αφού στα περισσότερα κράτη σταμάτησε κάθε αθλητική δραστηριότητα’’.

Για τον Μπερτομέου και το επιτελείο του οι πιο δύσκολες ώρες είναι πλέον τα τελευταία 24ωρα. Το shut down της Ευρωλίγκα σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μέχρι το πρώτο deadline της 11ης Απριλίου πρέπει να ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών με τους χορηγούς της διοργάνωσης, τα τηλεοπτικά κανάλια που έχουν τα δικαιώματα και το βασικότερο: Να βρεθούν βολικά εναλλακτικά σενάρια για να μπορέσει να τελειώσει ‘’κανονικά’’ με τη στέψη πρωταθλητή Ευρώπης η διοργάνωση.

Τα γραφεία της Ευρωλίγκα στη Βαρκελώνη μπορεί να κατέβασαν ρολά την περασμένη Παρασκευή αλλά ο Μπερτομέου και το επιτελείο προσπαθεί να βρει λύσεις σε ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα και να φτιάξει πιθανά και απίθανα σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης. Ο μεγάλος στόχος του πλέον είναι είτε στην Κολωνία, είτε σε κάποιο άλλο σημείο της Ευρώπης το βράδυ της 24ης Μαϊου ή κάποια άλλη βραδιά (του Ιουνίου ίσως) να υπάρχει ομάδα που δίπλα στο όνομα της θα γραφτούν οι λέξεις ‘’Νικήτρια Ευρωλίγκα 2020’’.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This