Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Είχε μπόλικους νεαρούς η σημερινή πτήση του Παναθηναϊκού. Κάποιους πιο… γνωστούς, όπως ο Μπιλάλ και ο Σιδεράς, κάποιους άγνωστους στο ευρύ κοινό, όπως ο Κάτρης και ο διεθνής με όλες τις «μικρές» εθνικές ομάδες της Αλβανίας, Ελτον Φικάι. Μεταξύ των επτά πιτσιρικάδων, τρεις στόπερ: Σιδεράς, Κάτρης, Φικάι. Λογικό, εφόσον μετά την αποχώρηση των Σάρλια – Πούγγουρα δεν έχει αποκτηθεί ούτε ένας κεντρικός αμυντικός.

Ομως ο Μάγκνουσον θα είναι την Τρίτη στην Αυστρία και εντός των επόμενων δέκα ημερών (προφανώς έχει καθυστερήσει, όχι όμως… δραματικά σ’ αυτό το πεδίο ο Παναθηναϊκός) θα αποκτήσει σίγουρα έναν στόπερ. Τα δυο φιλικά της προσεχούς εβδομάδας εναντίον της (Γ’ Εθνικής) Wiener Viktoria και της σλοβένικης Ρογκάσκα η οποία εφέτος προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία είναι ξεκάθαρα προπονητικού χαρακτήρα. Ισως και για να δει τους «μικρούς» και τον Γερεμέγεφ ο Γιοβάνοβιτς. Εκτός κι αν πάρουν κάνα 20λεπτο οι Ζέκα – Αϊτόρ, περίπτωση κατά την οποία αυτά τα ματσάκια θα αποκτήσουν «αλατοπίπερο».

Η καθοριστική απάντηση στο ερωτηματικό «Ζέκα»

Στόπερ λοιπόν θα πάρει ο Παναθηναϊκός. Και «δυνατό», ο οποίος θα ανταγωνίζεται τους Σένκεφελντ – Μάγκνουσον για μια θέση στην ενδεκάδα, αλλά και αναπληρωματικό. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στη μεσαία γραμμή! Κι εκεί, πολλά θα εξαρτηθούν από την παρουσία του Ζέκα σ’ αυτή τη σειρά των πέντε φιλικών στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν ο Πορτογάλος είναι στα καλά του και κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς, το πιθανότερο είναι να μην γίνει μεταγραφή «οκταριού». Και να πορευτεί ο Παναθηναϊκός – τουλάχιστον μέχρι τα ματς με τη Ντνίπρο, αλλά και… γενικώς – με Τσέριν – Ζέκα – Κλέινχέισλερ. Ακούγεται λογικό αν ο Ζέκα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αλλά ο Παναθηναϊκός καλείται να ψάχνει, να έχει ανοιχτά τα ραντάρ του και αξιοποιήσει την ευκαιρία αν του παρουσιαστεί.

Κι αν για το «οκτάρι» περιθώρια υπάρχουν ακόμα, για το «εξάρι» δεν υπάρχουν! Προφανώς ο κόουτς θα ξεκινήσει με βασικό και πάλι τον Ρουμπέν Πέρεθ, προφανώς και παραμένει ο προπονητής του εντός γηπέδου, αλλά – sorry – ο Παναθηναϊκός χρειάζεται απαραιτήτως ένα «ανταγωνιστικό» προς τον Ισπανό ή – ακόμα καλύτερα που δεν το βλέπω να’ ρχεται- ανώτερό του! Ο Ζέκα δεν ήταν ποτέ «εξάρι» (παρότι διαθέτει κάποια από τα απαιτούμενα στοιχεία) και ο Τσόκαϊ δεν έδειξε πέρυσι ότι μπορεί να σηκώσει τη φανέλα Παναθηναϊκού που έχει ως στόχο το πρωτάθλημα. Πολλώ δε μάλλον αν παίζει και σε ομίλους.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού (είτε γίνουν, είτε όχι) είναι πιο σημαντικές στη μεσαία γραμμή, παρά στο κέντρο της άμυνας.

Κατά τα λοιπά…

Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά και στους υπόλοιπους «Ευρωπαίους» για το στιγμιότυπο της μεταγραφικής τους δραστηριότητας…

Ο Αρης πάει καλά. Εχει ξεκινήσει δυναμικά. Με καθαρές ιδέες για το ποιοι φεύγουν, καλές μεταγραφές και σχετικά γρήγορα. Εχει ακόμα αρκετά κενά, αλλά ο προπονητής του τους ξέρει όλους τους παλιούς και το περιβάλλον απέξω και ανακατωτά.

Ο ΠΑΟΚ είναι σε δύσκολη φάση, φαίνεται αυτό. Εχει δυνατό κορμό από πέρυσι και τον «πυλώνα» Ραζβάν Λουτσέσκου, όμως χρειάζεται τέσσερις «δυνατές» μεταγραφές που θα κάνουν τη διαφορά και πλην Γκαμπιαντίνι τα ονόματα που έχουν γραφτεί στο ρεπορτάζ δεν ανταποκρίνονται σε τέτοια χαρακτηριστικά. Ολοφάνερα δεν διαθέτει το μπάτζετ παλαιότερων ετών Ιβάν Σαββίδη κι αν αποκλειστεί από την Μπεϊτάρ η γκρίνια (ευγενικά το λέμε…) μπορεί να είναι ανυπόφορη. Εχει ακόμα χρόνο, όχι όμως και… άφθονο: οι πρώτες ενδείξεις της μεταγραφικές περιόδου δεν είναι ενθαρρυντικές και οι κακές εντυπώσεις από το απογοητευτικό φινάλε της σεζόν τον έχουν σημαδέψει.

Η ΑΕΚ έχει την πολυτέλεια του χρόνου για να περιμένει. Για να ελιχθεί, να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να κάνει ό,τι θέλει. Εχει εξαιρετικό κορμό από πέρυσι κι αυτό αυξάνει και τον βαθμό δυσκολίας στις μεταγραφές της: το επίπεδο πια είναι πολύ υψηλότερο συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Δημιουργεί την αίσθηση της «σιγουριάς» στο κοινό της κυρίως λόγω της καταπληκτικής ευστοχίας στις περυσινές μεταγραφές της, αλλά σαφώς το θέμα του Πινέδα θα είναι καθοριστικό. Αποψή μας ότι χρειάζεται ισχυρή αναβάθμιση στην αμυντική γραμμή της δεδομένης και της συμμετοχής της σε «ευρωπαϊκούς» ομίλους, μεγάλο όπλο της η γνώση του ρόστερ από τον Αλμέιδα και η συσπείρωση που επέφερε το ιστορικό νταμπλ σε όλο τον οργανισμό,. Να δούμε και πόσα χρήματα θα διαθέσει εφέτος…

Ο Ολυμπιακός έχει αργήσει περισσότερο απ’ όλους. Οχι διότι καθυστέρησε ως προς την πρόσληψη προπονητή, αλλά επειδή θα έχει ταυτόχρονα νέο κόουτς και πολλούς νέους «βασικούς»! Θα αλλάξει τουλάχιστον η μισή ομάδα με δυο στόπερ, αμυντικό φορ, τουλάχιστον έναν εξτρέμ και βασικό σέντερ φορ αντί του Μπακαμπού. Εχει χρόνο ακόμα μπροστά του, έχει διασυνδέσεις, έχει χρήμα και καταξιωμένο τεχνικό διευθυντή, φαίνεται να κάνει μεθοδικό restart, αλλά έναντι της Ενωσης ξεκινά με μειονέκτημα! Για να δούμε τι θα δούμε τον Ιούλιο που είναι καθοριστικός για όλους, παρότι θα πρέπει να κρατήσουμε για όλους… μεγάλο καλάθι για νέους παίκτες και τον Αύγουστο.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This