Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Oπως και πριν από μία εβδομάδα, έτσι και τώρα, ο Παναθηναϊκός πάει σ’ ένα ντέρμπι με τις καλύτερες προϋποθέσεις! Αναφορά στα κίνητρα δεν χρειάζεται, η ψυχολογία είναι τέλεια, το απουσιολόγιο κενό και κυρίως, το ντεπόζιτο γεμάτο! Πιο γεμάτο από της ΑΕΚ, δεδομένου ότι στο ματς με το Βόλο, μόνο τρεις – εκτός από τον Μπρινιόλι- «βασικοί» έπαιξαν 90 λεπτά: ο Μάγκνουσον, ο Κώτσιρας και ο Ρουμπέν Πέρεθ.

Η βασική διαφορά συγκριτικά με τον αγώνα εναντίον του ΠΑΟΚ είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετωπίζει μια ομάδα «άδεια» (που κατέθεσε, το καλύτερο δυνατό στην Τούμπα), αλλά μια ομάδα – τούρμπο που προέρχεται από πέντε σερί τρίποντα. Θέλετε να το πούμε και διαφορετικά; Η ΑΕΚ είναι στα play offs η πιο βελτιωμένη ομάδα συγκριτικά με τη regular season!

Kυρίως διότι κατάφερε να αποτινάξει το εφετινό εκτός έδρας κόμπλεξ της στα ντέρμπι. Δεν ήταν χειρότερη του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στη regular season, αλλά πήρε έναν βαθμό! Τώρα; Νίκησε στην Τούμπα με διαιτητική αδικία εις βάρος της, νίκησε και στο Φάληρο με τη διαιτησία υπέρ της και πολύ καλύτερη απόδοση από τον Ολυμπιακό. Εξακολουθεί εκτός έδρας να μην έχει τον αέρα και την αυτοπεποίθηση που δείχνει στην OPAP Arena. Είναι ικανή να χάσει δυο – τρία γκολ και να θολώσει για ένα δεκάλεπτο πλήρως, χάνοντας τ’ αυγά και τα πασχάλια. Όμως έχει ωριμάσει, είναι πασιφανές. Διαχειρίζεται καλύτερα πια τα συναισθήματα των παικτών της κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και μείωσε τα αμυντικά της σφάλματα. Δεν τα εξαφάνισε, παραμένει πιο προβληματική και σε ατομικό επίπεδο και συνολικά στον ανασταλτικό τομέα από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είναι πιο «ψυχρός», πιο κυνικός, λιγότερο ενθουσιώδης. Όμως πλέον δεν θα αντιμετωπίσει μια τόσο «αφελή» και επιπόλαια ΑΕΚ, όπως εκείνη του πρώτου γύρου, στην οποία έβαλε δύο και θα μπορούσε να βάλει και τέσσερα γκολ.

Κι αν υπάρχει ένα βασικό «παραγωγικό» πρόβλημα στο οποίο καλείται να βρει λύση ο γηπεδούχος, αυτό είναι πώς θα καταφέρει να μεταφέρει τη μπάλα σωστά μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Δύσκολο από τον κεντρικό άξονα. Εως και απίθανο. Ο Αλμέιδα δεν είναι… Μπιγκόν που είχε αφήσει τον Πέρεθ να αλωνίζει, οι χαφ της Ενωσης πιέζουν σαν δαιμονισμένοι, οι μέσοι του Τριφυλλιού δεν είναι και… αρτίστες. Μοιάζει πιο πιθανό ο Παναθηναϊκός να στοχεύσει στα «1 Vs 1» του Παλάσιος (ή και του Μαντσίνι αν παίξει), στην πλάτη των Μουκουντί – Βίντα και στις συνεργασίες που θα χτίσει αριστερά με πρωταγωνιστή τον Χουάνκαρ. Όλα αυτά στο πρώτο μέρος. Σ’ αυτό που μπορούμε να «διαβάσουμε». Τι θα γίνει στο β΄ ημίχρονο ένας Θεός (της μπάλας) ξέρει, όχι εμείς. Κι αυτό ακριβώς, το πρώτο ημίχρονο, είναι ο τομέας στον οποίο έχει να επιδείξει ο Παναθηναϊκός τη δική του μεγάλη βελτίωση στα play offs. Μια ομάδα που έβγαλε ολόκληρη regular season χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε μισή φορά σε μεγάλο ματς, πήγε και πήρε προβάδισμα (θα μπορούσε και 0-2) στην Τούμπα, ήταν ανώτερος και έγραψε 2-0 στο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό, έδειξε ότι έχει την ενέργεια να παίξει στο α’ ημίχρονο με τόση ένταση και ενέργεια όση και η Ενωση.

Όχι, ρίσκα δεν πρόκειται να πάρει ο Γιοβάνοβιτς. Όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για «καμικάζι» στο πρώτο 45λεπτο. Και από τους μεν και από τους δε. Στο β΄μέρος παίζουν ρόλο κι άλλα. Οι αποφάσεις από τον πάγκο, η κόπωση, η ποιότητα και η προσφορά των αναπληρωματικών. Κι αν φτάσουμε με το «Χ» εκεί γύρω στο 70’-75’, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα διαχειριστεί το ματς ο Αλμέιδα. Συνολικά, άλλωστε, το ματς είναι πιο δύσκολο για εκείνον. Διότι ξέρει πως αν προηγηθεί ο Παναθηναϊκός, δεν του γυρίζεις τούμπα το ματς…

Y.Γ: Ο Παναθηναϊκός καλείται να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διεξαχθεί ομαλά το ματς. Ο,τι κι αν συμβεί κατά τη διάρκεια του αγώνα! Εχουν δει πολλά τα μάτια των παλαιότερων σε πολύ μικρότερης βαρύτητας ντέρμπι από το σημερινό, γι’ αυτό και ως οργανισμός πρέπει να είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει ακόμα και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις. Ο οπαδός μπορεί να ελέγξει μόνο τον εαυτό του και νομίζω ότι εδώ που έχει φτάσει η ομάδα του θα έχει ένα δράμι μυαλό για να αυτοπεριοριστεί σ’ αυτά που δίνουν αληθινή ώθηση στη ομάδα του. Το έκανε σε όλα τα εντός έδρας ντέρμπι εφέτος, ακόμα και σ’ αυτά που είχαν «στραβώσει» με τον Ολυμπιακό (α’ γύρος, 1-1) και ΠΑΟΚ (β’ γύρος, 0-3). Μπορεί να το κάνει και αύριο. Η Λεωφόρος δεν είναι εφέτος μια έδρα απόρθητη, καμία δεν είναι (απόλυτα ισορροπημένες εφέτος οι εντός και εκτός έδρας επιδόσεις του Τριφυλλιού). Ομως είναι μια έδρα που βοήθησε πολλάκις τον Παναθηναϊκό είτε να ανατρέψει εις βάρος του καταστάσεις (2-1 με την ΑΕΚ, 1-1 με τον Ολυμπιακό), είτε να λυγίσει τον επίμονο αντίπαλό του στο τέλος (Αστέρας, Αρης, Ατρόμητος). Κι αν θέλουν οι οπαδοί του ως έδρα να λειτουργήσει προς όφελος και όχι εις βάρος του Παναθηναϊκού, την ίδια συμπεριφορά καλούνται να επιδείξουν και σήμερα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This