Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, απ’ αυτά που γεννούν οπαδούς και ιστορίες που αντέχουν στον χρόνο. Έφτασε στην κούπα έχοντας την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα και πραγματοποιώντας ένα τρομερό σερί στο φινάλε, κατά τη διάρκεια του οποίου νίκησε σε τέσσερα back to back ντέρμπι. Έχει, όμως, ενδιαφέρον να αναλύσουμε λίγο βαθύτερα την επίθεση αυτή.

Η πολυφωνία του ΠΑΟΚ στον δρόμο για τον τίτλο

Ο δικέφαλος, στο μεγαλύτερο κομμάτι της κανονικής περιόδου, ήταν μηχανή παραγωγής γκολ. Αυτό το όφειλε κυρίως στο επιθετικό του τρανζίσιον και στην τριπλέτα πίσω από τον φορ. Όχι μόνο όσον αφορά στην εκτέλεση αυτή καθαυτή, αλλά και στη δημιουργία των προϋποθέσεων. Οι πρώτοι σκόρερ του πρωταθλητή στη Stoiximan Super League που έριξε αυλαία ήταν ο Ντεσπόντοφ και ο Ζίφκοβιτς, με 10 τέρματα έκαστος. Ακολουθεί ο Κωνσταντέλιας με 9, ο Μουργκ με 8, ο Οζντόεφ, ο Μπάμπα και ο Μπράντον με 6, ο Σβαμπ με 5, ενώ ο κομβικός στο φινάλε Τάισον βρήκε δίχτυα 4 φορές. Υπάρχουν, φυσικά και παίκτες στο ρόστερ με ένα έως τρία γκολ ( Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Σάστρε, Ράφα Σοάρες, Μιχαηλίδης, Μεϊτέ, Βιεϊρίνια, Τσιγγάρας, Μάρκος Αντόνιο, Σαμάτα, Τζίμας).

Πρώτο χαρακτηριστικό λοιπόν η πολυφωνία, τα πολλά γκολ που βρήκε από παίκτες που αγωνίζονται στο μεσαίο τρίτο ή από «καθαρούς» χαφ (και όχι μόνο). Ο ΠΑΟΚ ήταν ένας πρωταθλητής με επίθεση-φωτιά, που δεν ήταν εξαρτημένος από τον φορ του. Αυτό το χαρακτηριστικό αρκετές φορές σημειώθηκε ως μειονέκτημα. Πράγματι, αν ο ΠΑΟΚ είχε έναν πιο αποδοτικό κεντρικό επιθετικό θα είχε περισσότερες επιλογές και λύσεις απέναντι σε αντίπαλους που κατάφεραν να τον μπλοκάρουν. Όμως, από την άλλη, το γεγονός ότι βρήκε τόσα πολλά γκολ από διαφορετικούς ποδοσφαιριστές του έδωσε ένα στοιχείο υπεροπλίας και το πλεονέκτημα του «τρυπήματος» του πλάνου αντιμετώπισης από τον αντίπαλο.

Ποιότητα και ψυχολογία

Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως από την πολυφωνία, είναι η αποτελεσματικότητα. Τα expected goals είναι ο δείκτης που μετρά την ποιότητα των ευκαιριών, το πόσα γκολ δηλαδή «θα έπρεπε» να πετύχει μια ομάδα με βάση το πόσο καλές είναι οι στιγμές που δημιουργεί. Τα xGoals του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα ήταν 64.13. Τα συνολικά του τέρματα ήταν 87! O ΠΑΟΚ δηλαδή κατάφερε να πετύχει 22.87 γκολ περισσότερα από αυτά που θα «έπρεπε», βάσει των ευκαιριών του! Πρόκειται για μια πολύ σπάνια διαφορά, η οποία δείχνει

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ατομικό επίπεδο είναι μάλλον , ο Κωνσταντέλιας, ο οποίος σκόραρε 9 φορές με 4.75 xGoals. Από κοντά και ο Ντεσπόντοφ. Ίσως θυμάστε τη σουτάρα με τον Βόλο έξω από την περιοχή, το γκολ με το εξωτερικό στη Λεωφόρο, την εκτέλεση μετά τη σέντρα του Σαμάτα από πλάγια θέση στην Τρίπολη. Ο Βούλγαρος πέτυχε 10 τέρματα με τα xGoals του να είναι στα 6.26. Κρατήσαμε την περίπτωση του Ζίφκοβιτς για το τέλος, γιατί δείχνει ότι η εκτελεστική δεινότητα δεν είναι φετινό πυροτέχνημα. Ο Σέρβος έχει βάλει συνολικά στην καριέρα του στην Τούμπα 31 γκολ με τον δικέφαλο στο στήθος, έχοντας 17.04 expected. Φέτος πέτυχε 10 με 5.56.

Είναι χαρακτηριστικό της ποιότητας, της προσωπικότητας (δεν είναι τυχαίο ότι ο Τάισον εκεί που η μπάλα έκαιγε πήρε το όπλο του), της πνευματικής ετοιμότητας και της ψυχολογίας των παικτών του Λουτσέσκου απέναντι στην αντίπαλη εστία. Ποδοσφαιριστές όπως ο Βραζιλιάνος, ο Ντεσπόντοφ και ο Ζίβκοβιτς δεν προσθέτουν μόνο ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ψυχοπνευματικά. Αυτά που δεν μετριούνται. Αυτά που κάνουν τη διαφορά σ’ ένα ντέρμπι τίτλου, όταν ο ποδοσφαιριστής βρεθεί απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα έχοντας ήδη αποφασίσει πού θα στείλει την μπάλα κι εκτελεί χωρίς να χαραμίσει ούτε κλάσμα του δευτερολέπτου. Η κυνικότητα του ΠΑΟΚ στις τελευταίες στροφές των πλέι οφ είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στους πάντες.

Ας δούμε, όχι προφανώς ως μέτρο σύγκρισης, αλλά περισσότερο για να κατανοήσουμε τη σημασία του εκπληκτικού +22.87 του ΠΑΟΚ, τι συμβαίνει στα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης: Στην Bundesliga, η πρωταθλήτρια Λεβερκούζεν τερμάτισε τη χρονιά με 89 γκολ και 73.89 xGoals. Η αναλογία της Μάντσεστσερ Σίτι στην Αγγλία ήταν 96/87.29, της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία 87/74.41, της Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία 81/68.84 και της Ίντερ στην Ιταλία 87/77.84.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This