Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Ο “τελικός της 3ης θέσης” είναι το ματς που ξεχωρίζει από τα play-offs της Superleague. Ενα ματς που δίνει στον νικητή την 3η θέση και την προοπτική του “καλού” ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Ματς με ένα αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ και δύο αποτελέσματα για τον Ολυμπιακό, δεδομένου ότι “του κάνει” και η ισοπαλία.

Σύμφωνα με τις στοιχηματικές αποδόσεις, ο ΠΑΟΚ έχει 44% πιθανότητες να νικήσει και ο Ολυμπιακός 29%. Όταν όμως εμβαθύνεις στην ανάλυση των στατιστικών δεδομένων βλέπεις ότι ο ΠΑΟΚ τα καταφέρνει περίπου 3 φορές στις 10 που πηγαίνει με τόσες πιθανότητες νίκης, και περίπου το ίδιο συμβαίνει με τον Ολυμπιακό, ο οποίος τα καταφέρνει στο 31% των αγώνων που πηγαίνει με 29% πιθανότητες νίκης. Όσο περισσότερο διαβάζεις την δουλειά αυτών που ορίζουν τις αποδόσεις πάνω στην στατιστική μελέτη της συμπεριφοράς των δύο ομάδων, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για ένα απρόβλεπτο ντέρμπι.

Ο ΠΑΟΚ έχει το φυσικό πλεονέκτημα της έδρας, που αναμένεται γεμάτη και θα του δώσει ώθηση. Ο Ολυμπιακός έχει το αβαντάζ του διπλού αποτελέσματος, το οποίο του επιτρέπει να δοκιμάσει να παίξει με τα νεύρα του ΠΑΟΚ. Δηλαδή αν ο Ολυμπιακός προηγηθεί, θα στρεσάρει έναν ΠΑΟΚ που θα ξέρει ότι δεν του αρκεί να ισοφαρίσει αλλά ότι πρέπει να φτάσει σε ανατροπή για να πετύχει τον στόχο του.

Η σύγκριση της φόρμας των δύο ομάδων μέσα από το Comparisonator δείχνει ότι η στιγμή ευνοεί, σκληρά αγωνιστικά, τον Ολυμπιακό – δηλαδή η ομάδα του Ανιγκό έχει καλύτερη δυναμική από αυτή του ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός, που σκοράρει καλύτερα στον γενικό δείκτη, είναι μια ομάδα που επιτίθεται το ίδιο καλά με τον ΠΑΟΚ αλλά αμύνεται αισθητά καλύτερα στην τελευταία 5αδα των αγώνων. Ο ΠΑΟΚ υπερτερεί στην κυκλοφορία της μπάλας και στις μονομαχίες. Και ενδεχομένως αυτή η σύγκριση να δημιουργεί και μια αίσθηση για το σενάριο του παιχνιδιού.

Τόσο τα ευρήματα της σύγκρισης όσο και η ανάγκη του για την νίκη οδηγούν στην εκτίμηση ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει εξαρχής να πάρει την μπάλα και θα έχει επιθετική νοοτροπία στην φάση άμυνας. Δηλαδή η λογική εκτίμηση θέλει τον ΠΑΟΚ να ανεβαίνει ψηλά στο τερέν και να γίνεται πολύ πιεστικός προς τον Ολυμπιακό, και να συμπεριφέρεται με μεγάλη ένταση σε επίθεση και άμυνα.

Απέναντι σε αυτό, εφόσον έχει κάνει την ίδια προεκτίμηση, ο Ζοσέ Ανιγκό λογικά θα ακολουθήσει την πεπατημένη των δύο προηγούμενων αγώνων – δηλαδή το παιχνίδι του Ολυμπιακού θα έχει τις ίδιες αρχές που είχε στα ντέρμπι με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό: μεσαία πίεση, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνοχή και όραμα να μην επιτρέψει ο Ολυμπιακός στον ΠΑΟΚ να βρει χώρους στον κεντρικό άξονα για να αναπτύξει επιθέσεις. Και το επιθετικό κομμάτι θα βασίζεται στην ιδέα της γρήγορης επιθετικής μετάβασης, με επιθέσεις που θα ολοκληρώνονται με λίγες πάσες. Αυτό το αγωνιστικό σχέδιο ο Ολυμπιακός το υπηρέτησε πολύ καλά στα δύο τελευταία ντέρμπι, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας.

Οποια και αν είναι η στρατηγική των δύο προπονητών, το βέβαιο είναι ότι θα διαμορφωθούν πολύ απαιτητικές καταστάσεις παιχνιδιού για τις δύο ομάδες. Σε αυτό το ματς ο ΠΑΟΚ θα γίνει σοφότερος σχετικά με το πόσοι και ποιοι ποδοσφαιριστές του μπορούν να κρατήσουν καθαρό το μυαλό, να έχουν αποφασιστικότητα και να λαμβάνουν καλές αποφάσεις υπό τέτοια πίεση, άρα θα μάθει ποιοι έχουν προοδεύσει. Σε αυτό το ντέρμπι ο Ολυμπιακός θα τσεκάρει, σε συνέχεια των προηγούμενων, ποιοι ποδοσφαιριστές του νοιάζονται για την επίτευξη στόχων – δηλαδή ποιοι έχουν καλή αγωνιστική και επαγγελματική νοοτροπία και έχει νόημα για τον σύλλογο να βρίσκονται εκεί και την επόμενη σεζόν.

Μέχρι σήμερα, το ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-2 της 23ης Απριλίου διεκδικεί τον τίτλο του “ματς της χρονιάς” σε σχέση με όλα τα στοιχεία που είχε – στοιχεία βγαλμένα από την πραγματική φύση του ποδοσφαίρου. Δεδομένου ότι το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, που είχε βαφτιστεί “τελικός”, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, το κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί σε ματς της χρονιάς – δηλαδή να ξεπεράσει εκείνο της 5ης αγωνιστικής των Play-offs σε θέαμα και συναισθήματα. Μακάρι να είναι τέτοιο. Και κυρίως μακάρι να κριθεί μόνο από τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών και τις επιλογές των προπονητών και όχι από τις αποφάσεις των διαιτητών.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This