Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Πετρίδη

Όταν στις 4 Δεκεμβρίου ηττήθηκε από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση έμοιαζε σχεδόν να φεύγει από τον έλεγχο του. Με ρεκόρ 0-8 στις πρώτες οχτώ αγωνιστικές έπρεπε να ανέβει ένα βουνό. Όχι μόνο το ανέβηκε αλλά εξασφάλισε και με σχετική άνεση την παραμονή, αφού είχε στη συνέχεια ρεκόρ 7-7. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Basket League της σεζόν 2022-23 με το Λαύριο Megabolt. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Η ομάδα της λαυρεωτικής από τη στιγμή που απελευθερώθηκε από το άγχος της παραμονής, έδειξε ένα ακόμη καλύτερο πρόσωπο, με πρωταγωνιστές ταλαντούχους, πρωτοεμφανιζόμενους Αμερικανούς αλλά και Έλληνες που συνδύασαν την εμπειρία (Ζάρας, Γερομιχαλός) με τη φρεσκάδα και την ενέργεια (Νικολαΐδης, Κολοβέρος).

Τι άφησε η σεζόν για το Λαύριο Megabolt;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 7 νίκες – 15 ήττες – 9η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Μετά τη νίκη επί της Καρδίτσας με την οποία άνοιξε λογαριασμό στην 9η αγωνιστική, το Λαύριο άρχισε να πιστεύει στην έξοδο του από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε με τη δεύτερη διαδοχική νίκη του που σημειώθηκε επί του Ιωνικού. Στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής επιβλήθηκε του Ιωνικού με 95-63, σημειώνοντας την τρίτη ευρύτερη νίκη της ιστορίας του και πραγματοποιώντας, με βάση το ranking, την καλύτερη φετινή εμφάνιση του.

Η ομάδα της λαυρεωτικής είχε στον αγώνα με τον οποίο έκανε ποδαρικό στο 2023 (2/1) 129 ranking. Έφτασε στην επικράτηση «γράφοντας»: 12/13 βολές, 25/43 δίποντα, 11/27 τρίποντα, 35-8 ριμπάουντ, 23 ασίστ, 7 κλεψίματα, 5 κοψίματα και 7 λάθη.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στην εξέλιξη του 0-8 με το οποίο μπήκε στη φετινή Basket League, το Λαύριο πραγματοποίησε τη χειρότερη εμφάνιση του, με βάση το σύστημα αξιολόγησης. Ηττήθηκε στην Πάτρα από τον Απόλλωνα Carna στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής με 71-54 και έχοντας 49 ranking.

Το Λαύριο Megabolt σημείωσε σε εκείνο το παιχνίδι τις φετινές, αρνητικές επιδόσεις του στην επίθεση (54 πόντοι), στα δίποντα (35,71%) και στις ασίστ (11 όσες είχε και στο εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό). Ακόμη είχε κόντρα στον Απόλλωνα Carna 16/22 βολές, 6/24 τρίποντα, 28-7 ριμπάουντ, 6 κλεψίματα, 1 τάπα και 15 λάθη.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η φετινή σεζόν σήμανε το τέλος μιας εποχής για το Λαύριο Megabolt αφού ολοκληρώθηκε η κοινή διαδρομή 19 χρόνων με τον Χρήστο Σερέλη. Ο 49χρονος τεχνικός άρχισε τη σεζόν στον πάγκο της ομάδας της λαυρεωτικής και έμεινε σε αυτόν μέχρι τον Φεβρουάριο. Σε αυτό το διάστημα είχε ρεκόρ 3-12 στο Πρωτάθλημα και αποχώρησε μετρώντας συνολικά 195 αγώνες, με 85 νίκες και 110 ήττες Πρωταθλήματος με το Λαύριο Megabolt.

Τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Λιμνιάτης κάνοντας έτσι ουσιαστικά το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής, αφού είχε μετρήσει στο παρελθόν δύο αγώνες με την Κηφισιά και την ΑΕΚ. Ο Λιμνιάτης κατάφερε όχι μόνο να οδηγήσει το Λαύριο Megabolt στην παραμονή, αλλά έκλεισε και τη σεζόν με θετικό πρόσημο αποτελεσμάτων αφού είχε τέσσερις νίκες και τρεις ήττες.

Ο ΜVP: Πιστό στην παράδοση που έχει δημιουργήσει στα χρόνια της παρουσίας του στην Basket League, το Λαύριο Megabolt παρουσίασε τρεις, πρωτοεμφανιζόμενους στην Ελλάδα, ξένους που ξεχώρισαν. Ήταν αυτοί που είχαν και τους μεγαλύτερους αριθμούς ranking. Ο Σάβιον Φλαγκ τελείωσε το Πρωτάθλημα με 354 ranking, που ήταν ο 5ος μεγαλύτερος αριθμός συνολικά στην κανονική περίοδο. Τον ακολούθησαν ο Αρ Τζέι Κόουλ με 260 και ο Σίριλ Λάνγεβαϊν με 200.

Η κυριαρχία του Φλαγκ δεν αμφισβητήθηκε και στους μέσους όρους, αφού ο Αμερικανός φόργουορντ είχε μέσο όρο 16,85 ranking. Ήταν ένας από τους δύο παίκτες της κανονικής περιόδου –ο άλλος ήταν ο Γιανίκ Φράνκε- που είχε 300+ πόντους, 100+ ριμπάουντ και 50+ ασίστ. Τον ακολούθησαν σε μέσο όρο στο ranking για το Λαύριο Megabolt, ο Σίριλ Λάνγκεβαϊν με 14,28 και ο Γιάννης Κουζέλογλου με 13,22.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Σάβιον Φλαγκ ήταν ο πρώτος σκόρερ του Λαυρίου Megabolt σημειώνοντας 304 πόντους και έτσι έγινε ο 17ος στην ιστορία της ομάδας που έφτασε στους 300+. Είχε 19/21 παιχνίδια του 10+ και 3/21 20+ πόντους. Τον ακολούθησαν στη λίστα των απόλυτων αριθμών ο Αρ Τζέι Κόουλ με 276 πόντους και ο Σίριλ Λάνγκεβαϊν με 174 πόντους.

Η εικόνα της αντίστοιχης λίστας των μέσων όρων δεν παρουσίασε διαφοροποιήσεις, αφού οι ίδιοι παίκτες και με την ίδια σειρά μοιράστηκαν τις τρεις πρώτες θέσεις. Ο Φλαγκ σημείωνε κατά μέσο όρο 14,48, ο Αρ Τζέι Κόουλ 13,8 και ο Σίριλ Λάνγκεβαϊν 12,43 πόντους.

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ξεκάθαρη ήταν η κυριαρχία του Σάβιον Φλαγκ και σε αυτήν τη στατιστική κατηγορία. Ο Αμερικανός φόργουορντ τελείωσε τη σεζόν μετρώντας 151 ριμπάουντ, αριθμός μάλιστα που τον κατέστησε τον 9ο ριμπάουντερ στην ιστορία του Λαυρίου Megabolt. Είχε 15/21 παιχνίδια του 5+ και 5/21 παιχνίδια του 10+ ριμπάουντ. Στη λίστα των απόλυτων αριθμών τον ακολούθησαν ο Σίριλ Λάνγκεβαϊν με 97 και ο Πέτρος Γερομιχαλός με 67 ριμπάουντ.

Το δίδυμο δεν έσπασε ούτε στους μέσους όρους, ωστόσο σε αυτήν τη λίστα την τριάδα συμπλήρωσε ο Γιάννης Κουζέλογλου που δεν άρχισε, ούτε και τελείωσε τη σεζόν στο Λαύριο. Ο Φλαγκ μάζευε κατά μέσο όρο 7,19 ριμπάουντ και τον ακολούθησε ο Λάνγκεβαϊν με 6,92. Πίσω τους ήταν ο διεθνής φόργουορντ με μέσο όρο 5,55 ριμπάουντ.

Ο ΠΑΣΕΡ: Το αμερικανικό δίδυμο των Αρ Τζέι Κόουλ και Σάβιον Φλαγκ κυριάρχησε αυτήν την κατηγορία. Οι δυο τους είχαν 172 από τις 391 (43,99%) από τις συνολικές ασίστ του Λαυρίου Megabolt στη φετινή Basket League. Ο Κόουλ είχε 93 ασίστ και με αυτές έγινε ο 10ος πασέρ στην ιστορία της ομάδας στην κατηγορία. Τον ακολούθησαν ο Φλαγκ με 79 και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης με 39 ασίστ.

Στην τριάδα της αντίστοιχης λίστας των μέσων όρων, η εικόνα δεν είναι διαφορετική ως προς τις δύο πρώτες θέσεις αφού ο Κόουλ είχε 4,65 ασίστ ανά αγώνα, ενώ ο Φλαγκ είχε 3,76. Ο Ταζ Ίντι ωστόσο, που έκανε τέσσερα παιχνίδια στο τέλος της σεζόν με το Λαύριο Megabolt, πήρε την τρίτη θέση έχοντας 3,25 ασίστ ανά αγώνα.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 22 αγώνες του στη Basket League άφησαν για το Λαύριο Megabolt κάποιες επιδόσεις που ξεχώρισαν, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο…

Pin It on Pinterest

Shares
Share This