Επιλογή Σελίδας

Του Ανδρέα Δημάτου

Αφήνοντας στην άκρη βαθμοθηρίες, συντελεστές, rankings και το νέο φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μπορούμε να επικεντρωθούμε στα πολύ θετικά της εφετινής σεζόν των ομάδων μας στα Κύπελλα Ευρώπης. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν είχαμε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ σε αυτόν τον νοκ άουτ γύρο του Conference League με μία τρίτη θέση στους ομίλους τους στο Europa, αλλά ας δώσουμε και το ελαφρυντικό ότι και οι δύο αυτές ομάδες πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τα χίλια μύρια κύματα και ως προς την ευρωπαϊκή τους παρουσία…

Για να μην ξεφύγω από τα δικά μου, βεβαίως, πολύ φοβάμαι ότι το μοιραίο εκείνο βράδυ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τη Μακάμπι Χάιφα στις 14 Δεκεμβρίου μπορεί να το ξαναφέρουμε στο μυαλό μας στον τελικό απολογισμό της ευρωπαϊκής σεζόν, λόγω και της ιδιαίτερης μάχης μας με το Ισραήλ στη βαθμολογία της UEFA. Εμείς χάσαμε την τρίτη ομάδα και το Ισραήλ συνέχισε με δύο και μάλιστα τις διατηρεί στους 16…

Πάμε όμως στα θετικά…

Η χώρα μας συνεχίζει με δύο ομάδες στους 16 ευρωπαϊκής διοργάνωσης και αυτό δεν αποτελεί πλέον κάτι το δεδομένο… Με δύο ομάδες συνεχίζουν χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, μία παραπάνω έχει η Γαλλία και η Πορτογαλία, μόνο μία η Τουρκία, δεν είναι και τόσο απλό…

Από χθες το βράδυ με τους βαθμούς της δεύτερης νίκης του Ολυμπιακού επί της Φερεντσβάρος η Ελλάδα προσπέρασε τη Δανία στην εφετινή βαθμολογία και ανέβηκε στην 11η θέση με κριτήριο τους εφετινούς βαθμούς συγκομιδής των ευρωπαϊκών ομάδων. Είμαστε πολύ κοντά σε αποτελέσματα στην τρέχουσα σεζόν στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία, ενώ από τις χώρες των δικών μας… κυβικών, καλύτερη σεζόν έχει κάνει μόνο η Τσεχία! Να το επαναλάβω ότι η αντίστοιχη περσινή μας συγκομιδή μας είχε κατατάξει στην 41η θέση, κάτω και από τα νησιά Φαρόε…

Αν κάθε χρόνο κάναμε μια σεζόν με τον μέχρι τώρα απολογισμό (χωρίς να κάνουν… τίποτα στη συνέχεια Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ) η Ελλάδα θα βρισκόταν σταθερά στο ευρωπαϊκό top-10 (κάπου ανάμεσα στην 6η με 8η θέση) και όχι στην 17η στην οποία… ταλαιπωρείται αυτή τη στιγμή που μιλάμε!

Και φυσικά μιλάμε για τον καλύτερο ελληνικό απολογισμό σε μια χρονιά στον 21ο αιώνα, μετά τους 11.250 βαθμούς της σεζόν 2001-02. Ρεκόρ βαθμών που αν το σπάσουμε εφέτος με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο Conference League θα προλάβουμε δεδομένα την 15η θέση, αλλά για να γίνει αυτό μας λείπουν κάπου έξι νίκες… Δύσκολα πράγματα, αλλά δεν θα φταίει η φετινή σεζόν για αυτό… Απεναντίας θα την έχουμε στον συντελεστή μας για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα χρειαστεί να την εμπλουτίσουμε με σταθερά καλές ελληνικές σεζόν στην Ευρώπη και με βοήθειες και από τις άλλες ελληνικές ομάδες πλην ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Αν θέλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη σημερινή κλήρωση, σε λίγες ώρες στα γραφεία της UEFA στη Νιόν, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες… παραγγελιές στην κληρωτίδα ή ακόμα καλύτερα στον πρωταθλητή Ευρώπης Κώστα Κατσουράνη, που θα αναπληρώσει, λόγω… ΟΦΗ, τον Τραϊανό Δέλλα στη σκηνή του κεντρικού αμφιθεάτρου της UEFA. Το έχουμε πει ότι οι κληρώσεις δεν κρίνουν τίποτα, ο αγωνιστικός χώρος είναι αυτός που θα αποφασίσει για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό μέσα στον Μάρτιο, αλλά καμία φορά δεν ξέρεις τι γίνεται…

Η ελληνική μάχη για τις λίγες ελπίδες επανόδου της χώρας μας στο ευρωπαϊκό top-15 θα διεξαχθεί κόντρα στο 16ο Ισραήλ και την 15η Νορβηγία. Ακριβώς από πίσω μας η Ουκρανία έμεινε χωρίς ομάδα, μετά τον αποκλεισμό της Σαχτάρ, όπως και η Σερβία με την Πολωνία, μετά τον αποκλεισμό της Λέγκια και η 21η Κροατία που συνεχίζει με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι πολύ μακριά.

Το Ισραήλ συνεχίζει με δύο ομάδες, η Νορβηγία έχασε την πρωταθλήτρια της Μπόντο Γκλιμτ από τον Αγιαξ, αλλά η Μόλντε… ανατίναξε τη Βαρσοβία με το 0-3 επί της Λέγκια! Η νορβηγική ομάδα βρίσκεται ανάμεσα στους επτά υποψήφιους αντιπάλους του ΠΑΟΚ, όπως και η μία από της δύο Μακάμπι, η… γνωστή μας από τη Χάιφα. Καθόλου άσχημα δεν θα ήταν αν ο ΠΑΟΚ κληρωθεί σήμερα και… αποτελειώσει είτε τη μοναδική εκπρόσωπο της 15ης Νορβηγίας ή τη Μακάμπι Χάιφα από το 16ο Ισραήλ. Με την ίδια λογική δεν θα ήταν κακό αν ο Ολυμπιακός ξεμπέρδευε με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και με αντίστοιχες εμφανίσεις και αποτελέσματα, όπως με τη Φερεντσβάρος, συνέχιζε μέχρι την προημιτελική φάση του Conference…

Ολα αυτά βεβαίως είναι θεωρητικές προσεγγίσεις με μαθηματικά κριτήρια. Το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρξει ελληνική εκπροσώπηση και στη συνέχεια του Conference League. Μία διοργάνωση, στην οποία ο ΠΑΟΚ πριν από δύο χρόνια φλέρταρε με τη συμμετοχή του στα ημιτελικά, σε κάθε περίπτωση σου επιτρέπει να ονειρεύεσαι!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This