Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και έχουμε παρακολουθήσει μόλις δύο αγωνιστικές, με την Άρσεναλ σε μερικές ώρες να ολοκληρώνει το πρόγραμμα της 2ης στροφής της Premier League. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, να έχουμε τουλάχιστον οκτώ αποφάσεις που δεν μπορούν να εκλογικευτούν. Οι διαιτησίες είναι κάτω του μετρίου. Και αν δεν γίνεται να διορθωθούν με τους υπάρχοντες διαιτητές και δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερους… Όλιβερ και Μπρουκς, ας ανατρέξουν στο ιταλικό, το ισπανικό και το γερμανικό πρωτάθλημα, για να σταματήσει η αμφισβήτηση.

Είναι η Premier League. Και είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Δεν τίθεται αμφισβήτηση σε αυτό. Είναι προφανές, το αποδεικνύουν οι ομάδες που έχει, το πιστοποιούν ακόμη και οι δύο πρώτες αγωνιστικές που έχουν λάβει χώρα στη νέα σεζόν.

Το γεγονός πως μόλις δύο ή και τρεις ομάδες θα έχουν κάνει το 2Χ2 μετά από 180 αγωνιστικά λεπτά. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Μπράιτον ως στιγμής, με την Άρσεναλ να αντιμετωπίζει σε λίγες ώρες την Κρίσταλ Πάλας στο «Σέλχαρστ Παρκ». Το γεγονός πως η Νιούκαστλ εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική, το ότι η Άστον Βίλα δέχθηκε πέντε γκολ στην πρεμιέρα από τις «καρακάξες» και έβγαλε μία τρομερή αντίδραση απέναντι στην Μπράιτον, και το ότι ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν έχουν το απόλυτο, ούτε έχουν πείσει άπαντες με τις εμφανίσεις τους.

Το απρόβλεπτο που διακατέχει το πρωτάθλημα είναι εντυπωσιακό, αλλά πέραν του αγωνιστικού και του… ανταγωνιστικού του πράγματος, η Premier League οφείλει και θα έπρεπε να έχει καλύτερες διαιτησίες.

Δεν είναι δυνατόν σε μόλις δύο «στροφές» ενός νέου πρωταθλήματος, να έχουμε ήδη τουλάχιστον οκτώ διαιτητικές αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι απλώς συζητήσιμες, αλλά μοιάζουν… λανθασμένες. Το πέναλτι του Ονάνα στην πρώτη αγωνιστική απέναντι στη Γουλβς, στο τέλος των καθυστερήσεων στο «Ολντ Τράφορντ», η κόκκινη στον Αλέξις ΜακΆλιστερ, το πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ της Λίβερπουλ, στην εύκολη πτώση του Σόμποσλαϊ, ένα ξεκάθαρο χέρι του Ρομερό, που κανείς κατάλαβε για ποιον λόγο δεν σηματοδότησε την εσχάτη των ποινών.

Εύκολα και γρήγορα έχω βρει τέσσερις τέτοιες στιγμές, δίχως να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτές, το πέναλτι που ζήτησε η Λίβερπουλ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ή τα παράπονα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για μία δεύτερη παράβαση, στο Λονδίνο, στην ήττα της από την Τότεναμ με 2-0.

Και αν ο διαιτητής έκανε λάθος, πράγμα απολύτως λογικό και ανθρώπινο, η ερώτησή μου είναι: «τι έκανε ο VAR;». Πώς γίνεται να μην παρεμβαίνει και αν δεν θέλει να συμπεριλαμβάνεται πολύ στο παιχνίδι, ποιος είναι εν τέλει ο ρόλος του; Όταν υπάρχει ένα προφανές λάθος, η ευθύνη του VAR και της τεχνολογίας, έγκειται στο να το διορθώσει.

Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε λυπάμαι, αλλά η χρησιμότητά της στις αναμετρήσεις της Premier League, χρίζει αμφισβήτησης. Γενικώς, η διαιτησία που έχει λάβει χώρα στις δύο πρώτες αγωνιστικές, παίρνει βαθμό κάτω του μετρίου.

Και ούτε διορθώνεται με μία «συγγνώμη», ούτε με μία απολογία, όπως αυτή που ζήτησε ο Μπρούνο Φερνάντες, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το να ζητήσει συγγνώμη ο Τζον Μος δεν θα φέρει την… άνοιξη, αλλά το να υπάρχουν καλύτεροι διαιτητές, με καλύτερη προσέγγιση και ανώτερη αντίληψη, θα μπορούσε να διακόψει την τόσο μεγάλη αμφισβήτηση και να κάνει μία καινούργια αρχή.

Η Premier League χρειάζεται περισσότερους Μάικλ Όλιβερ και περισσότερους… Τζον Μπρουκς, ο οποίος πέρασε απαρατήρητος στην γεμάτη θέαμα συνάντηση της Γουέστ Χαμ με την Τσέλσι, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ίδια η Λίγκα θα έπρεπε να φέρει ξένους διαιτητές για να αναλάβουν τα ηνία στο «Νησί». Οι Ιταλοί είναι κορυφαίοι, οι Ισπανοί επίσης και την τριάδα συμπληρώνουν οι Γερμανοί. Αν το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από κορυφαίες διαιτησίες από δικούς του ανθρώπους, ας επενδύσει στη στελέχωσή του από «ξένους», που είναι καλύτεροι στη δουλειά τους και σαφώς δεν θα έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν κανέναν.

Και κλείνοντας, να ξεκαθαρίσω πως δεν έχει καμία λογική η άποψη του «σήμερα αδικήθηκε, την επόμενη εβδομάδα πρέπει να ευνοηθεί». Καμία. Ένα ματς τελειώνει, ένα λάθος είναι θεμιτό, αλλά αν την επόμενη εβδομάδα επαναληφθεί, ακόμη και προς όφελος ενός club που αδικήθηκε στην πρεμιέρα, τα λάθη γίνονται δύο. Και έτσι το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.

Συνεπώς, η λύση είναι μία. Είτε η επένδυση στους υπάρχοντες διαιτητές και μία ξεκάθαρη διευκρίνιση του «τι είναι πέναλτι, πότε ακυρώνεται ένα γκολ» και κάθε τι που χρίζει διευκρίνισης, ώστε να σφυρίζουν άπαντες με τον ίδιο τρόπο, είτε έλευση διαιτητών από τα υπόλοιπα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη. Σε διαφορετική περίπτωση, η κλισέ φράση «η καλύτερη Λίγκα, με τους χειρότερους διαιτητές», θα συνεχίζει να μας απασχολεί σε ολόκληρη τη σεζόν!

Πηγή: England365