Το ποδόσφαιρο ζει εδώ και αρκετά χρόνια στην εποχή της απόλυτης ανάλυσης. Και ζει με το τρεντ της υπερανάλυσης. Πριν από το παιχνίδι, στην διάρκεια του αγώνα, μετά από την λήξη του αγώνα, στην διάρκεια των προπονήσεων, πριν και μετά από τις προπονήσεις, στις αίθουσες ανάλυσης της τακτικής, στα κινητά τηλέφωνα προπονητών και ποδοσφαιριστών, στο γιλέκο που φορούν, στα αποδυτήρια, στο λεωφορείο, στον πάγκο, παντού. Το ποδόσφαιρο έχει ευεργετηθεί από την τεχνολογική εξέλιξη. Και η προπονητική έχει την τάση να πιστέψει ότι της δίνεται πλέον η ευκαιρία όχι απλώς να επηρεάσει το παιχνίδι αλλά και να το ορίσει.
Κι ύστερα έρχονται οι δύο πρώτοι ημιτελικοί του Champions League 2024. Στον πρώτο, στο Μπάγερν – Ρεάλ, ο Τόνι Κρος βλέπει ψηλά τοποθετημένη την αμυντική γραμμή της Μπάγερν και διακρίνει τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών της. Δείχνει με το χέρι στον Βινίσιους Τζούνιορ, ο οποίος έχει χαμηλώσει στο τερέν, να κινηθεί κάθετα για να δώσει βάθος στην επίθεση της Ρεάλ. Του στέλνει την μπάλα, γκολ. Χωρίς τάμπλετ, gps και xGoals. Με απλό ποδόσφαιρο, με την διαχρονική τέχνη που ασκούσαν οι ποδοσφαιριστές από την γέννηση του αθλήματος.
Στον δεύτερο ημιτελικό, ο Σλότερμπεκ έχει την μπάλα στην άμυνα και δεν πιέζεται διότι ο Εμπαπέ δεν έχει διάθεση να τον ενοχλήσει με επιθετική άμυνα. Βλέπει τον Φίλγκρουκ στην κορυφή της επίθεσης, του στέλνει την μπάλα, γκολ. Γκολ με ποδόσφαιρο βγαλμένο από την πρώτη εποχή του ποδοσφαίρου.
Στη λήξη του Μπάγερν – Ρεάλ άκουσα τον Κάρλο Αντσελότι να στέκεται μπροστά σε μια ερώτηση για να εξηγήσει την κίνηση του Βινίσιους στον κεντρικό διάδρομο του γηπέδου για το γκολ. «Ξέρει να παίζει πολύ καλά κοντά στην γραμμή, τον έχω παροτρύνει να παίξει και πιο κεντρικά, το έκανε πολύ καλά, τον «είδε» ο Κρος, βάλαμε γκολ». Τόσο απλά. Δεν του χρειάστηκε κανένα metric για να γίνει κατανοητός. Φαντάζομαι ότι με την ίδια άνεση είχε εξηγήσει στον Βίνι πώς να κινείται στον κεντρικό άξονα. Δεν του χρειάστηκε η τεχνολογία.
Ανήκω σε αυτούς που όχι απλώς έχουν αγκαλιάσει την τεχνολογία αλλά «καίγομαι» σε μαθήματα και πλατφόρμες για να καταλάβω την εξέλιξη και να «δω» τις νέες προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί για το παιχνίδι μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Δεν ξεχνώ όμως ότι στη ρίζα του το ποδόσφαιρο διατηρεί την φύση που είχε από την πρώτη του στιγμή και ότι συχνά το high end ποδόσφαιρο παίζεται όσο απλά το παίζουν τα παιδιά στην αυλή και στο 5 Χ 5: μια καλή πάσα με ακρίβεια στον ελεύθερο παίκτη, ένα καλό σουτ, γκολ.
Είναι πολύ καλό για το ποδόσφαιρο που δύο αγώνες τέτοιας σημασίας είχαν σε καθοριστικές στιγμές την καθαρή φύση του αθλήματος και όχι την εικονική πραγματικότητα που συχνά δημιουργούν όσοι κηρύττουν ότι πλέον το ποδόσφαιρο παίζεται αλλιώς. Όταν ένας ημιτελικός Champions League κρίνεται από απλές ποδοσφαιρικές ενέργειες, έχουμε όλοι μπροστά μας μια ευκαιρία να θυμηθούμε πώς εξακολουθεί να παίζεται το παιχνίδι.
Πηγή: Gazzetta