Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Και τώρα τι πρόκειται να γίνει στη νέα σεζόν της Superleague σχετικά με την διαιτησία; Θεωρητικά σήμερα ζούμε την στιγμή που όχι μόνο δεν υπάρχει στο σχέδιο η παρουσία ξένων διαιτητών στα μεγάλα παιχνίδια αλλά υπάρχει και η … ταξιδιωτική οδηγία της UEFA προς τους ξένους διαιτητές να μη πηγαίνουν στην Ελλάδα.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, η επιστολή που είχε αποστείλει ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν δεν λειτουργεί μόνο ως ταξιδιωτική οδηγία. Είναι μια κόκκινη γραμμή, την οποία δεν μπορούν να περνούν οι διαιτητές. Ενδεχομένως να μας μπέρδεψε όλους η παρουσία του Φέλιξ Μπριχ στον τελικό του NOVIBET Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά αυτή συνέβη επειδή ο Γερμανός διαιτητής είχε εξασφαλίσει την ανοχή της UEFA προκειμένου να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Παρόλο που δεν είναι πλέον ενεργός διεθνής διαιτητής, ο 47χρονος Γερμανός προνόησε, ρώτησε, και κατάλαβε μέσα από την επικοινωνία ότι το ταξίδι του όχι απλώς δεν θα προκαλούσε εκνευρισμό αλλά αντίθετα θα ανακούφιζε την UEFA, της οποίας τα στελέχη αντιλαμβάνονταν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργούσε η απόφαση του Τσέφεριν να στείλει την επιστολή του “απαγορευτικού”.

Στη δεδομένη στιγμή δεν περιέχει ίχνος υπερβολής η εκτίμηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται όχι απλώς “στα ψαχτά”, αλλά και στα “τυφλά” στο κομμάτι της διαιτησίας. Ο αρχιδιαιτητής Στιβ Μπένετ δεν γνωρίζει αν υπάρχει ή όχι περίπτωση να αλλάξει τη στάση της η UEFA και να επιτρέψει στους ξένους διαιτητές να ξανασφυρίξουν στην Ελλάδα. Όσα άκουσα τις τελευταίες ημέρες με πείθουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο, δηλαδή ότι δεν έχει χαράξει στρατηγική ο αρχιδιαιτητής και γι’ αυτό δεν έχει ενημερώσει κανέναν σχετικά.

Πώς λύνεται αυτό το πρόβλημα; Θεωρητικά αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Superleague, δηλαδή τους ιδιοκτήτες των ομάδων και γι’ αυτό και την ΕΠΟ αλλά και την κυβέρνηση. Κάπου εδώ μάλιστα έχει νόημα να θυμηθούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε ξένους διαιτητές από την UEFA και μάλιστα με όση πίεση μπορούσε να ασκήσει προς την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα έρθουν elite ή Α’ κατηγορίας διαιτητές στα play-offs. Τι πρόκειται να κάνει στην περίπτωση που είναι ξανά πρωθυπουργός και σχηματίσει κυβέρνηση;

Καταγράφοντας τη στιγμή, η διάθεση της UEFA απέναντι στην Ελλάδα και τα προβλήματά της δεν είναι θετική. Μάλιστα αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, τα στελέχη της UEFA ακούν “Ελλάδα” και τρέχουν μακριά. Προφανώς έχουν ευθύνη για την επικρατούσα κατάσταση, αλλά σε αυτό το σημείωμα δεν εξετάζεται αυτή η πτυχή. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι σχετικό με το πώς είναι εφικτό να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Σήμερα υποτίθεται ότι σχεδιάζεται, άτσαλα όπως πάντα, η επιστροφή των Ελλήνων διαιτητών σε όλα τα παιχνίδια της Superleague – δηλαδή και στα ντέρμπι. Όσοι τα ζήσαμε τα ντέρμπι από κοντά δεν έχουμε την ελάχιστη αμφιβολία ότι ο κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, από τις διοικήσεις, τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές μέχρι και την συντριπτική πλειονότητα των οπαδών – θεατών, δεν είναι έτοιμος για αυτή την αλλαγή. Όσοι παρατηρούμε τις εξελίξεις μένουμε με την απορία σχετικά με το πότε και πώς το ελληνικό ποδόσφαιρο θα κοιτάξει την κατάστασή του και θα αποφασίσει να δράσει. Προφανώς δεν είναι λύση να … βαλσαμώσουμε τον Μπριχ και να τον κάνουμε Έλληνα, ζητώντας του να σφυρίξει όλα τα ντέρμπι της σεζόν. Πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση, διότι σε διαφορετική περίπτωση το επόμενο πρωτάθλημα θα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα προτού καν αρχίσει.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This