Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Για όσους το έχουν ξεχάσει , ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε την φετινή ευρωπαϊκή του πορεία με ένα ξενέρωτο και άνευρο 0-0, κόντρα στην Μπεϊτάρ. Αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δήλωσε ότι η εμφάνιση της ομάδας του τον γέμισε αυτοπεποίθηση. Οι περισσότεροι ξύσαμε το κεφάλι μας με απορία. Αυτή η εμφάνιση με τις ελάχιστες ευκαιρίες κόντρα σε έναν μέτριο αντίπαλο που έστησε πούλμαν τον γέμισε αυτοπεποίθηση;

Αντί άλλης απάντησης παραθέτω τι ακολούθησε: νίκη με την Μπεϊτάρ εκτός έδρας, ισοπαλία εκτός και νίκη εντός με την Χάιντουκ, δύο νίκες με την Χαρτς εκτός – εντός, νίκη με Ελσίνκι εκτός έδρας, νίκη εκτός και ισοπαλία εντός με Αμπερντίν και το κερασάκι, δύο νίκες εντός – εκτός με την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης. Δηλαδή σε συνολικά 11 ευρωπαϊκά ματς ο ΠΑΟΚ έχει οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες. Βρίσκεται στους «16» του Κόνφερενς Λιγκ, μια αγωνιστική πριν την λήξη των ομίλων, δίχως ήττα.

Δεν ήταν όλα αυτά τα παιχνίδια τα ίδια και δεν ήταν σε όλα ο ΠΑΟΚ καλός ή καλύτερος των αντιπάλων. Υπέφερε, έζησε ροκ καταστάσεις, πέρασε μεγάλα ζόρια, είχε ασφαλώς και την τύχη με το μέρος του. Εκείνο που δεν έχασε ποτέ όμως ήταν η αυτοπεποίθηση για την οποία μίλησε ο Λουτσέσκου από τα τέλη Ιουλίου. Κι εκείνος, θυμίζω, ξεκίνησε τη σεζόν με γκρίνια και κάποιες άστοχες δηλώσεις. Και μετά γύρισε το κουμπί.

Το strong mentality που άρχισε να χτίζεται από την ρεβάνς με την Μπεϊτάρ (όταν την επιτυχία από την αποτυχία πιθανότατα χώριζε μονάχα μια επέμβαση του Κοτάρσκι σε πέναλτι), κάθε εβδομάδα μεγάλωνε και διαχέονταν σε όλο το ρόστερ.

Χωρίς περιθώριο για λάθος; Χωρίς περιθώριο για λάθος. Με τον Σβάμπ και τον Τσιγγάρα; Με τον Σβάμπ και τον Τσιγγάρα. Με τον Μουργκ; Με τον Μουργκ. Χωρίς μεταγραφές και χωρίς Ίνγκασον – Αουγκούστο; Χωρίς μεταγραφές και χωρίς Ίνγκασον – Αουγκούστο. Με τους νέους παίκτες να έρχονται και να προσαρμόζονται αργά , εξαιρουμένου του MVP Μπάμπα; Με τους νέους παίκτες να έρχονται και να προσαρμόζονται αργά , εξαιρουμένου του MVP Μπάμπα. Χωρίς και τον MVP Μπάμπα στον «τελικό» της Φρανκφούρτης; Χωρίς και τον MVP Μπάμπα στον «τελικό» της Φρανκφούρτης. Ουδέν πρόβλημα, τα φιλιά μας και τα λέμε ξανά τον Μάρτη.

Τα παραπάνω είναι γνωστά βέβαια. Αλλά όταν τα βάζεις στο χαρτί μαζεμένα, καταλαβαίνεις ότι η φετινή ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ αποτελεί σε τεράστιο ποσοστό έργο Ραζβάν. Ίσως το πιο εντυπωσιακό από όσα έχει πετύχει στην Ελλάδα, δεδομένων και των δυσκολιών. Ο τρόπος που δούλεψε με το γκρουπ πνευματικά πρωτίστως και εν συνεχεία αγωνιστικά, ο τρόπος που διαχειρίζεται το έμψυχο δυναμικό του, ο τρόπος με τον οποίο ο «Δικέφαλος» εδώ και καιρό (με εξαίρεση την μαύρη τρύπα στην Νέα Φιλαδέλφεια) συνδυάζει πια καλό ποδόσφαιρο, αποτέλεσμα και διαρκή πρόοδο, είναι ένα ποδοσφαιρικό αριστούργημα εν εξελίξει.

Η κριτική είναι χρήσιμη και απαραίτητη, όταν γίνεται καλοπροαίρετα. Ωστόσο όλοι μας, του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου, οφείλουμε στον Ρουμάνο μερικές από τις πιο ωραίες ΠΑΟΚτσήδικες βραδιές μας. Το τονίζω για να μην το ξεχάσουμε στην πρώτη στραβή.

Ο Ραζβάν έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία με τον ΠΑΟΚ, πετυχαίνοντας όσα ο σύλλογος δεν είχε πετύχει ποτέ στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν τίποτα και ουδείς μπορεί να ακυρώσει όσα έχει καταφέρει στην καριέρα του στη Θεσσαλονίκη και εν προκειμένω τίποτα και ουδείς μπορεί να ακυρώσει όσα έχουν συμβεί, όσα έχει κάνει να συμβούν, από το καλοκαίρι μέχρι τώρα.

Ας του το αποδώσουμε και ας περιμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ουδείς γνωρίζει φυσικά πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στη συνέχεια – ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην πετύχει κάτι άλλο από εδώ κι εμπρός. Μπάλα είναι, όλα παίζουν. Αλλά όπως έχω γράψει ξανά, όταν ο Λουτσέσκου νιώθει καλά με το ρόστερ που έχει στα χέρια του, συμβαίνουν συνήθως ωραία πράγματα. Το γεγονός ότι τον Μάρτιο ο ΠΑΟΚ θα αγωνίζεται ακόμα στην Ευρώπη, είναι σαφέστατα ένα από αυτά. Κάτι μου λέει ότι τελικά δεν θα είναι το μόνο.

Υ.Γ. Για τους χιλιάδες που ακολούθησαν τον ΠΑΟΚ στην Φρανκφούρτη και έφτιαξαν ένα απίστευτο πέταλο, δεν υπάρχουν λόγια. Μονάχα αγνή, καλοπροαίρετη ζήλια για όσα έζησαν. Χάρισαν στην ομάδα μοναδική στήριξη σε μια πολύ δύσκολη έδρα και η ομάδα τους χάρισε μια βραδιά για να θυμούνται για πάντα και ένα υπέροχο πρωινό Παρασκευής, ειδικά για όσους διαμένουν και εργάζονται στη Γερμανία. Τίμια ανταλλαγή.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This