Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Πριν από λίγες ημέρες ήταν η σειρά των Αμερικανών φιλάθλων να μάθουν από κοντά τι εστί Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και να υποκλιθούν στο ποδοσφαιρικό του μεγαλείο. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο «Ίμπρα» απέδειξε γιατί ακόμα και στα 37 του θεωρείται ακόμη ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του πλανήτη και πως αν δεν τραυματιζόταν σοβαρά πριν από ένα χρόνο, θα αγωνιζόταν ακόμη σε κάποιο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην πρώτη του συμμετοχή στο MLS σημείωσε δύο τέρματα (το πρώτο ήταν γκολ… Ζλάταν) και οδήγησε τους Λος Άντζελες Γκάλαξι σε νίκη. Λίγο πριν αγωνιστεί για δεύτερη φορά με τη νέα του ομάδα, το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει το «φαινόμενο Ζλάταν», που σκοράρει σχεδόν σε κάθε ντεμπούτο του.

Μπρέσια-Γιουβέντους 0-3 (12/9/2004)
Η εποχή που στη «Μεγάλη Κυρία» αγωνίζονταν παίκτες όπως ο Ντελ Πιέρο, ο Νέντβεντ και ο Καναβάρο. Ο 23χρονος – τότε – Ιμπραΐμοβιτς μόλις είχε αποκτηθεί από τον Άγιαξ και στον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής βρισκόταν στον πάγκο. Ο Φάμπιο Καπέλο τον πέρασε στο παιχνίδι με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και ο Σουηδός δεν άργησε να βρει δίχτυα. Με ατομική προσπάθεια στο 69’ ήταν αυτός που διαμόρφωσε το τελικό 3-0 για την Γιουβέντους στην έδρα της Μπρέσια (Νέντβεντ και Τρεζεγκέ τα δύο πρώτα γκολ).

Φιορεντίνα-Ίντερ 2-3 (9/9/2006)
Μετά το σκάνδαλο Calciopolis, ο Ιμπραΐμοβιτς έφυγε από την Γιουβέντους, μετακομίζοντας στην Ίντερ. Και από την πρώτη του κιόλας συμμετοχή στη Serie A με τους «νερατζούρι» φρόντισε να δείξει την αξία του. Έδωσε πάσα «πάρε-βάλε» στον Καμπιάσο στο πρώτο γκολ της Ίντερ στο Αρτέμιο Φράνκι, ενώ ο ίδιος σημείωσε το τρίτο τέρμα της ομάδας του. Ωστόσο, πρωταγωνιστής δεν ήταν ο «Ίμπρα», αλλά ο Καμπιάσο, ο οποίος σκόραρε δύο φορές για τους φιλοξενούμενους.

Μπαρτσελόνα-Σπόρτινγκ Χιχόν 3-0 (31/8/2009)
Το καλοκαίρι του 2009 οι Καταλανοί έδωσαν «γη και ύδωρ» προκειμένου να αποκτήσουν από την Ίντερ τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Και στο ξεκίνημα του Σουηδού στο Καμπ Νου όλα έδειχναν ιδανικά. Στην πρώτη αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, ο «Ίμπρα» σημείωσε το τρίτο γκολ της Μπαρτσελόνα στο 3-0 επί της Σπόρτινγκ Χιχόν (Μπόγιαν, Κεϊτά τα άλλα δύο). Ο Ιμπραΐμοβιτς σκόραρε και στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος, όμως το τέλος της χρονιάς τον βρήκε εκτός ομάδας, μετά την κόντρα του με τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

Παρί Σεν Ζερμέν-Λοριάν 2-2 (11/8/2012)
Η πιο παραγωγική περίοδος σκοραρίσματος στην καριέρα του Ιμπραΐμοβιτς ήταν η τετραετία 2012-2016, που αγωνίστηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Μάλιστα, ο Ζλάταν είχε φροντίσει να το δείξει με το «καλημέρα», καθώς ήταν αυτός που έσωσε τους Παριζιάνους στην πρώτη αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Η Λοριάν είχε προηγηθεί με 0-2 στο Παρκ Ντε Πρενς, όμως ο Σουηδός σκόραρε δύο φορές στο ντεμπούτο του, χαρίζοντας το βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του.

Μπόρνμουθ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-3 (14/8/2016)
Το 2016 η Παρί Σεν Ζερμέν τον άφησε ελεύθερο, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μη χάνει την ευκαιρία να τον αποκτήσει, παρά το γεγονός πως ήταν ήδη 35 ετών. Μέχρι να τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο, ο Ιμπραΐμοβιτς ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του Μουρίνιο, κάτι που είχε φροντίσει να δείξει από την πρώτη του συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ. Σημείωσε το τρίτο τέρμα των «μπέμπηδων» στο νικηφόρο 3-1 μέσα στην έδρα της Μπορνμουθ, μπαίνοντας… με το δεξί στο αγγλικό πρωτάθλημα. Μάλιστα, το ντεμπούτο του με την Γιουνάιτεντ είχε γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα, στον τελικό του Community Shield, όπου ο Σουηδός χάρισε με γκολ του το τρόπαιο στην ομάδα του.

Υ.Γ. Με τη φανέλα της Μίλαν μπορεί να μη σκόραρε στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, όμως το έκανε τέσσερις ημέρες μετά, στην πρώτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε πετύχει και τα δύο γκολ των «ροσονέρι» στο 2-0 επί της Οσέρ, στις 15 Σεπτεμβρίου 2010.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This