Το πέπλο θανάτου έριξε την σκιά του λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο (40’). Στις 15.40 τοπική ώρα η κεντρική κερκίδα του «Βάλεϊ Παρέιντ», το οποίο ήταν κατάμεστο από 11,000 οπαδούς θα γινόταν παρανάλωμα του πυρός.
Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, παγιδεύοντας τους οπαδούς στην εξέδρα. Ο πανικός που επικράτησε οδήγησε τα άτομα στην κερκίδα να τρέξουν προς την έξοδο, βρίσκοντας όμως τις πόρτες κλειστές. Αρκετοί κατάφεραν να σπάσουν τις θύρες και να σωθούν με την πυροσβεστική να φτάνει αμέσως στο σημείο.
Οι πιο τυχεροί πρόλαβαν να πηδήξουν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά 56 θα έβρισκαν φρικτό τέλος (54 οπαδοί της Μπράντφορντ και δύο της Λίνκολν), ενώ άλλοι 265 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Οι έρευνες για την τραγωδία στο «Βάλεϊ Παρέιντ» οδήγησαν στην άμεση αντικατάσταση των ξύλινων κερκίδων στα αγγλικά γήπεδα και όσων κρίνονταν ακατάλληλες για να φιλοξενήσουν οπαδούς, ενώ απαγορεύτηκε αυστηρά και το κάπνισμα.
Οι περισσότεροι από τους μισούς που πέθαναν ήταν κάτω από 20 ετών και πάνω από 70, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της ομάδας, Σαμ Φερθ. Τα συνεργεία διάσωσης έβρισκαν νεκρούς και τραυματίες έως τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.
Σχεδόν 30 χρόνια μετά ένα βιβλίο προσπάθησε να ρίξει φως σε μία σκοτεινή ιστορία, για την οποία δεν «πλήρωσε» ποτέ κανένας. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Μάρτιν Φλέτσερ, ο οποίος έχασε στο «Βάλεϊ Παρέιντ» τον 11χρονο αδερφό του Άντριου, τον 34χρονο πατέρα του Τζον, τον 32χρονο θείο του Πίτερ και τον 63χρονο παππού του Έντι.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Fifty Six – The Story of the Bradford Fire» και ο Φλέτσερ αποκαλύπτει ότι ακόμα οκτώ επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις που άνηκαν στον (τότε) πρόεδρο της Μπράντφορντ Στάφορντ Χεγκινμπόουθαμ τυλίχθηκαν στις φλόγες από τον Μάιο του 1967 ως τον Ιούνιο του 1981. Ο συγγραφέας σε κανένα σημείο του βιβλίου δεν κατηγορεί ανοιχτά και άμεσα τον Χεγκινμπόουθαμ για τη φωτιά στο «Βάλεϊ Παρέιντ», αλλά υπογραμμίζει ότι ο (τότε) πρόεδρος της Μπράντφορντ (ο οποίος πέθανε το 1995) κέρδισε από αποζημιώσεις ένα ποσό που σε (σημερινά δεδομένα) αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ! Οι επιχειρήσεις του Χεγκινμπόουθαμ που καταστράφηκαν σε πυρκαγιές.
Ο Φλέτσερ αφιέρωσε 15 χρόνια από τη ζωή του αναζητώντας στοιχεία για την τραγωδία, που κατέστρεψε την οικογένειά του και ελπίζει πως το βιβλίο του θα «ανοίξει» μία νέα έρευνα για όλα έγιναν στις Μαΐου του 1985 και έστειλαν στον θάνατο 56 άτομα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει προκύπτει ότι δύο ημέρες πριν τον «μοιραίο» αγώνα, ο Χεγκινμπόουθαμ ενημερώθηκε πως θα έπρεπε να δαπανήσει ένα ποσό κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για βελτιωτικά έργα στο γήπεδο, προκειμένου το «Βάλεϊ Παρέιντ» να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της δεύτερης κατηγορίας.
Πριν τον Μάρτιν, πάντως, και η μητέρα του, Σούζαν, είχε αμφισβητήσει τις έρευνες τις αστυνομίας και είχε ζητήσει να ανοίξει ξανά η υπόθεση. Τι εισέπραξε; Απειλές και φόβο. Αναγκάστηκε, μάλιστα, να φύγει για κάποιους μήνες από το σπίτι που ζούσε με τον γιο της, καθώς δεχόταν τηλεφωνήματα που την προειδοποιούσαν πως αν δεν «κλείσει» το στόμα της θα έχει μεγάλο πρόβλημα η ίδια και ο γιος της…
https://youtu.be/ANPML8e-f30
Πηγή: Sport DNA