Επιλογή Σελίδας

Η παρακαταθήκη των πεπραγμένων του μπάσκετ που άφησε ο αείμνηστος Μιχάλης Κουτσός στο νομό της Χαλκιδικής, με την ακατάπαυστη επιμέλεια του για το αγαπημένο άθλημα του, θα μνημονεύεται εσαεί από τους διαδόχους του στην Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων του νόμου. Η τραγική σύμπτωση και συγκυρία αυτού του αφιερώματος στη διαδρομή της Ε.Κ.Α.Σ.Χ σε βάθος 35 ετών, είναι ότι συνέπεσε χρονικά με τη απώλεια του επίτιμου προέδρου της ένωσης, σε ηλικία 89 ετών.

Ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ε.Κ.Α.Σ.Χ. υπηρέτησε συνειδησιακά το ελληνικό μπάσκετ στον νομό της Χαλκιδικής.

Είχε όραμα για την «καλλιέργεια» και την ανάπτυξη του αθλήματος, με σκοπό οι μπάλες μπάσκετ, τα καλάθια και το δυναμικό των σωματείων του, να έχουν μεγάλη προσέλκυση αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων, ώστε να λειτουργούν αυτόνομα.

Ο Μιχάλης Κουτσός είχε αρχίσει την «σπορά» του μπάσκετ σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό της Χαλκιδικής, πριν από το έπος του ελληνικού μπάσκετ, το 1987 που γιορτάσαμε, μόλις χθες (14η Ιουνίου), την συμπλήρωση 36 ετών.

Ένας νόμος, μια αυτόνομη ένωση συλλόγων μπάσκετ με «βίο» 33 χρόνων, εφτά κλειστά γήπεδα, διοργάνωση πρωταθλημάτων όλων των ηλικιακών κατηγοριών ανδρών και γυναικών και μπορεί το τουριστικό «μότο» της Χαλκιδικής να είναι «σαν την Χαλκιδική δεν έχει… αλλού» για τις πανέμορφες παραλίες», αλλά και «σαν την ανάπτυξη και «καλλιέργεια» του μπάσκετ στη Χαλκιδική, λίγες συγκρίσεις μπορούν να γίνουν»!

Το σχέδιο του Μιχάλη Κουτσού, να ιδρύσει, αρχικά, την Τοπική Επιτροπή στον νομό της Χαλκιδικής και εν συνέχεια να προχωρήσει στην αυτονόμηση της από την Ε.Κ.Α.Σ.Θ., πήρε «σάρκα και οστά», στην δεκαετία του ’80.

Κτηνίατρος στο επάγγελμα του και πρώην παίκτης της ιστορικής Χ.Α.Ν.Θ., ο Μιχάλης Κουτσός γνώριζε ότι υπήρχαν, μόλις, τέσσερις ομάδες μπάσκετ στα γυμνάσια των Νέων Μουδανιών, του Πολύγυρου, της Αρναίας και της Κασσάνδρας και στην πορεία των χρόνων, κατάφερε να αυξήσει το δυναμικό των σωματείων που έχουν ομάδες και ακαδημίες σε 35. Τμήματα μπάσκετ με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, δημιούργησαν, αρχικά, ο ΑΟΝ Τριγλίας, ο «Πήγασος» Ορμυλίας, η Κρήνη και ο Διαγόρας Ν. Πλαγίων.

Η δυναμική του μπάσκετ στη Χαλκιδική, ήταν συνεχώς αυξανόμενη και κάθε χρόνο, η μπάλα του μπάσκετ έβρισκε πρόσφορο έδαφος και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις του νομού, με αποτέλεσμα, η τοπική επιτροπή να έχει μικρή διάρκεια λειτουργίας για 3 χρόνια και με έδρα τα Νέα Μουδανιά, να υπάρξει η… προαγωγή σε Ένωση-μέλος της Ε.Ο.Κ..

Η «Ευρώπη ΄87» Πευκοχωρίου, ο Α.Σ. Ουρανούπολης, η «Θύελλα Μεταγγιτσίου», ο «Ξέρξης» Ν. Ρόδων, ο ΑΜΝΚ «Δαίδαλος» Αγίου Παύλου, ο Α.Π.Σ. Θερμαϊκός Φλογητών, ο «Μουδανιά ΄87», ο Α.Ο. Γαλάτιστας και ο Α.Ο. Σημάντρων, έκαναν εγγραφή στο δυναμικό της Ε.Κ.Α.Σ.Χ. ως οι πρώτοι «Απόστολοι» του αθλήματος στην περιοχή.

Στην Ιερισσό, στη Νέα Καλλικράτεια, στη Νέα Τριγλία, στη Νικήτη, στα Νέα Μουδανιά στην Αρναία και στον Πολύγυρο, η κατασκευή των κλειστών γυμναστηρίων που «στέγασαν» το μπάσκετ, πρόσφεραν την σπουδαιότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του μπάσκετ, όπως συμβαίνει σε κάθε άθλημα που διαθέτει εγκαταστάσεις, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια.

Με «σκαπανείς» στη σύσταση της τοπικής επιτροπής της Ε.Κ.Α.Σ.Χ., τους Παναγιώτη Τσέλιο, Δημήτρη Τσιπουρά, Δημήτρη Καρπέτη, Βασίλη Νικολαΐδη και Δημήτρη Σισμάνη, η Χαλκιδική αρχίζει το ταξίδι της στο ελληνικό μπάσκετ. Εκτός της πρόσκλησης για την δημιουργία 16 ομάδων μπάσκετ, ώστε να γινόταν αυτόνομη Ένωση, οργανώθηκε σειρά προγραμματισμένων ενεργειών για προπονητικό σεμινάριο και διήμερο στα Νέα Μουδανιά, προσκεκλημένων του πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιώργο Προεστό και του αείμνηστου Ορέστη Αγγελίδη, οργάνωση σχολής διαιτησίας στον Πολύγυρο, αγώνες αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Αρναία, διοργάνωση του πρώτου πανελληνίου συνεδρίου της Ε.Ο.Κ. στα Νέα Μουδανιά, παρουσία του τότε διοικητικού συμβουλίου, εκπροσώπου της FIBA, Νομάρχη, Δημάρχων, διεθνών διαιτητών και προπονητών Εθνικών ομάδων.

Το «νερό είχε μπει στο αυλάκι» του ελληνικού μπάσκετ, σε κάθε γωνιά της Χαλκιδικής που ανέκαθεν φημιζόταν σε όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη για τις φυσικές καλλονές της, αλλά η «πορτοκαλί» μπάλα, βρισκόταν στα περισσότερα σπίτια της περιοχής, η πρώτη ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό, είχε γίνει το μπάσκετ και η τοπική κοινωνία είχε «αγκαλιάσει» την καλαθοσφαίριση.

Ακόμα και σε διάσημες παραλίες και δίπλα στην άμμο, δυο αυτοσχέδιες μπασκέτες περίμεναν τους χιλιάδες λουόμενους να παίξουν κάτω από τον καυτό ήλιο.

Με το πέρασμα των ετών, η Χαλκιδική, υποδέχτηκε την ομάδα του αμερικανικού κολλεγίου New Hampsire που έπαιξε φιλικό αγώνα με την μικτή ομάδα της Ένωσης, διοργανώθηκε ο 1os Αll Star αγώνας (2004), το πρώτο καμπ Αναπτυξιακού αγοριών (2005), την τελική φάση πανελληνίου πρωταθλήματος Κορασίδων (2011) και σε αυτά τα 23 χρόνια, ο ήχος της μπάλας που χτυπά στα παρκέ, δεν σταμάτησε ποτέ στα δυο «πόδια» του βόρειου Αιγαίου.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This