Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Οι γαλλικές εφημερίδες παρουσιάζουν την είδηση χωρίς πολλές φιοριτούρες. «Το απόγευμα της Τρίτης, μετά την τελευταία προπόνηση και πριν από την επιστροφή της ομάδας στο Τσάμπιονς λιγκ, ο Κύριαν ΕμΠαπέ κάλεσε τον πρόεδρο της Παρί Νασέρ Αλ Κελαϊφί και μπροστά στον προπονητή Λουίς Ενρίκε και στον αθλητικό διευθυντή Λουίς Οκάμπος, τον ενημέρωσε για την απόφασή του να φύγει από τον σύλλογο για τον οποίο αγωνιζόταν τα τελευταία επτά χρόνια». Ο ΕμΠαπέ αποκτήθηκε από την Μονακό, στοίχισε στα χρόνια της παρουσίας του πάνω απο 300 εκατομμύρια ευρώ (!) στην Παρί και φεύγει χωρίς η ομάδα του να πάρει τίποτα. Θα πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης κι ας μην το έχει ανακοινώσει κανείς επίσημα ακόμα. Δεν υπάρχουν άλλοι μνηστήρες: η Λίβερπουλ που φάνηκε να ενδιαφέρεται δεν μοιάζει να απασχόλησε ποτέ τον Γάλλο επιθετικό: η Εκίπ έγραψε πως η μαργαρίτα που τις οποίες τα πέταλα τραβούσαν εδώ και καιρό ο Κίλιαν και η πανίσχυρη μητέρα του Φάιζα, είχε μόνο δύο πέταλα, το λευκό της Ρεάλ και το μπλε του Παρί. Η κατάληξη είναι ότι θα φύγει. Η επιλογή δεν είναι παράξενη: ο ΕμΠαπέ θέλει να κερδίσει το Τσάμπιονς λιγκ και η Ρεάλ θα τον βοηθήσει. Η τρέλα της Ρεάλ Μαδρίτης για τους μεγάλους παίκτες είναι ίσως μοναδική. Χρόνια μετά την πρώτη της προσπάθεια θέλει να ξαναφτιάξει του Γκαλάκτικος. Το όραμα είναι το ίδιο.

https://www.contra.gr/img/9808/9799200/379000/fb1200/1200/perez.jpg

Λεφτά υπάρχουν πάλι

Η ανακοίνωση θα ρθει όλα δείχνουν λίγο πριν το καλοκαίρι αργότερα, αλλά στη Μαδρίτη έχουν αρχίσει ήδη να πανηγυρίζουν. Ο ΕμΠαπέ θα παίξει υπό τις οδηγίες του Κάρλο Αντσελότι με τους Βινίσιους, Ροντρίγκο και Μπέλιγχαμ σε μια ομάδα που πρόκειται να γίνει ατραξιόν επιθετικότητας, ταχύτητας, και θεάματος. Οι Γκαλάκτικος του σήμερα υπόσχονται σόου: ίσως αυτός είναι ο λόγος που την Τετάρτη ο Τσουαμενί, συμπαίκτης του ΕμΠαπέ στην Εθνική Γαλλίας έκανε ανάρτηση της είδησης του αντίο του ΕμΠαπέ στην Παρί πλαισιώνοντάς την με δύο κουβάδες ποπ κορν! Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ο Γάλλος πιστεύει ότι αυτό που ετοιμάζεται θα είναι μια ομάδα έτοιμη για μεγάλες παραστάσεις. Πώς μπορείς να τον κατηγορήσεις; Ο ερχομός του ΕμΠαπέ θα συνοδευτεί από πολλές διαφοροποιήσεις σε συμβόλαια παικτών – η εσωτερική ιεραρχία θα πρέπει να επανασχεδιαστεί. Σήμερα ο Μπέλιγχαμ πχ δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών περισσότερο ακριβοπληρωμένων παικτών της Βασίλισσας. Προεξοφλείται ένα καλοκαίρι διαπραγματεύσεων του Φλορεντίνο Πέρεθ με όλους: λεφτά πάντως υπάρχουν. Ενώ ακόμα δεν έχει πάρει φωτιά η μηχανή παραγωγής χρημάτων που λέγεται νέο Σταντιάγκο Μπερναμπέου (και που θα φιλοξενήσει μέσα στο 2025 ακόμα και ματς αμερικάνικου ποδοσφαίρου), η Ρεάλ Μαδρίτης έχει εισπράξει κάτι παραπάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ για εμπορικά δικαιώματα μέσα στο 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Deloitte χωρίς ΕμΠαπέ. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της. Οι μέτοχοί της πιέζουν τον Φλορεντίνο Πέρεθ να ανακοινώσει την απόκτηση του. Γάλλου ώστε να εκτιναχθεί στα ύψη η μετοχή της ομάδας. Αλλά όλα αυτά, όπως και το συμβόλαιο του ΕμΠαπά που θα είναι κάτι πέρα από την λογική, είναι λιγότερο ενδιαφέρονται από την μόνιμη τρέλα των Μαδριλένων να φτιάξουν την ακριβότερη ομάδα στον κόσμο.  Μόλις βρήκαν χρήματα τα έριξαν αμέσως σε αυτό τον μόνιμο σκοπό.     

Δεν το έχουμε ξαναδεί

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ κέρδισε κάποτε τις εκλογές της Ρεάλ Μαδρίτης υποσχόμενος την  αρπαγή του Φίγκο από την Μπαρτσελόνα. Ακολούθησε η απόκτηση χρόνο με το χρόνο, του Βραζιλιάνου Ρονάλντο, του Ρομπέρτο Κάρλος, του Μπέκαμ και του Όουεν, φυσικά του Ζινεντίν Ζιντάν: ποτέ ο κόσμος δεν είχε δει τόσα ονόματα σε μια μεγάλη ομάδα! Όταν είκοσι χρόνια αργότερα, κι αφού μεσολάβησε η εποχή του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Μπενζεμά, η Ρεάλ άρχισε να ποντάρει σε χαρισματικά πιτσιρίκια από την Βραζιλία και την Γαλλία που θα έπρεπε να δουλέψουν για να γίνουν μεγάλοι και τρανοί υπήρξε μια γενικότερη αίσθηση πως η «Βασίλισσα» άλλαξε ρότα και πως προσαρμόστηκε στις ανάγκες της εποχής που λέει ότι η εξέλιξη των παικτών είναι κάτι σημαντικότερο από την αγορά τους. Ακόμα και η απόκτηση Μπέλινγχαμ ήταν η απόκτηση ενός εικοσάχρονου χαρισματικού Άγγλου με παρελθόν μεταξύ Μπέρμιγχαμ και Ντόρτμουντ, που συνδυασμένη μάλιστα με ένα άλλο ταξίδι στη Βραζιλία για την απόκτηση ενός χαρισματικού 16χρονου του Έντρικ (που αναμένεται στη Μαδρίτη αυτό το καλοκαίρι) έδειχνε συμβατή με το νέο σχέδιο. Αλλά το σχέδιο της Ρεάλ Μαδρίτης είναι μόνο ένα: οι Γκαλάκτικος δηλαδή η δημιουργία μιας ομάδας που άλλη τέτοια δεν θα υπάρχει στον κόσμο. Με όποιο κόστος: ακόμα και αγωνιστικό.

https://sport-fm.com.cy/wp-content/uploads/2022/04/ancelotti.jpg

Στην Μαδρίτη λέγεται πως ο Αντσελότι δεν πέταγε από χαρά στην ιδέα της απόκτησης του Γάλλου. Δεν τον θεωρεί φορ, πιστεύει πως η συνύπαρξή του με τους Βινίσιους, Ροντρίγκο και Μπέλινχγαμ δεν θα είναι απλή και πως και οι απαιτήσεις θα είναι το ίδιο εξωφρενικές όσο και με τα κόστη της ομάδας. Αλλά βέτο δεν θα τολμούσε να βάλει ποτέ. Γιατί την τρέλα της Ρεάλ την καταλαβαίνει. Μιλώντας για τρέλες λένε πως ο Αντσελότι δεν τρελαίνεται να δουλεύει με νέους: η πρόβλεψή μου είναι ότι θα ξετρελαθεί. Την επόμενη χρονιά θα έχει οκτώ βασικούς γεννημένους μεταξύ 1998 και 2003: τον Μπέλιγχαμ που θα είναι 21 χρονών, τον Καμαβιγκά που πάει στα 22, τους Ροντρίγκο και Βινίσιους που δεν είναι 23, τον Τσουαμενί και τον Μπραχίμ Ντίαζ που πάνε για τα 24 τον Βαλβέρδε που μόλις τα πέρασε και τον ΕμΠαπέ που στα 25 του θα κουβαλάει δυο τελικούς μουντιάλ, ένα χαμένο και ένα κερδισμένο. Μπροστά τους ο Μιλιτάο που είναι 26 χρονών μοιάζει βετεράνος! Θα είναι οι Γκαλάκτικος νουμ 2, αλλά ίσως και κάτι πιο πολύ: η Ρεάλ θα έχει έντεκα παίκτες με απίστευτο μέλλον. Ετοιμους για να δημιουργήσουν την πιο μεγάλη ευρωπαϊκή ηγεμονία που έχουμε δει. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ στις 11 από τις τελευταίες 13 σεζόν, σηκώνοντας το τρόπαιο πέντε φορές, έχει μια εικόνα του τι πιστεύουν στην Μαδρίτη για το μέλλον. Η άφιξη του ΕμΠαπέ δεν ολοκληρώνει εντυπωσιακά μια ενδεκάδα που έψαχνε με αγωνία τον αντικαταστάτη του Μπενζεμά, αλλά πάει την Ρεάλ σε ένα επίπεδο που ίσως δεν έχει ξαναφτάσει ομάδα.

Ιστορικά και κυριολεκτικά

Η τρέλα της Βασίλισσας κινεί την ευρωπαϊκή ιστορία. Η απάντηση στους Γκαλάκτικος ήταν κάποτε η επιστημονική δουλειά της Μπαρτσελόνα στο επίπεδο των Ακαδημιών και του σκάουτινγκ: κάπως έτσι προέκυψε η Μπαρτσελόνα του Μέσι. Σήμερα ζητείται αντίπαλος απέναντι σε αυτό που ετοιμάζεται: σιγά σιγά δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο αλλά για κόμικς. Ολοι κόντρα στους Γκαλάκτικους. Που θα είναι νέοι: μεταφορικά, ιστορικά, αλλά και κυριολεκτικά.  

Πηγή: Κάρπετ Show