Επιλογή Σελίδας



Του Δημήτρη Καρύδα

Παίκτης με μηδενική εμπειρία από την Ευρωλίγκα ο Άαρον Χάρισον μπορεί να αποδεχθεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μεταγραφές της φετινής σεζόν για τον Ολυμπιακό.

Σκόρερ που μπορεί να παίξει κυρίως στο ‘’2’’ αλλά και να βοηθήσει αρκετά και σε πιο χαμηλά σχήματα στο ‘’3’’ έχει πίσω του ένα πλούσιο μπακ-ράουντ.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ένα χαρισματικό σκόρερ που έχει πολλούς τρόπους να βάλει τη μπάλα στο καλάθι. Streaky σκόρερ μπορεί να βάλει μεγάλα σουτ στη σειρά αλλά το ίδιο εύκολα μπορεί να ‘’χαθεί’’ στις άσχημες βραδιές του.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Σπουδαίος σκόρερ ειδικά από μακρινή απόσταση…Του αρέσει να παίρνει τα σημαντικά σουτ. Ικανοποιητικά αθλητικά προσόντα, τρέχει καλά το γήπεδο και ξέρει να διαβάζει μις-ματς αν του τα δώσει η αντίπαλη άμυνα…Καλός χειριστής της μπάλας, με χαμηλό δείκτη λαθών…

Καλός spot up σουτέρ αλλά δεν έχει άνεση να βγαίνει από σκριν για να εκτελέσει…Του αρέσει το ανοιχτό γήπεδο…Συμπαθητικός αμυντικός, παλεύει να σπάσει τα σκριν και πιέζει ικανοποιητικά τη μπάλα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Συνέπεια και σταθερότητα…Μπορεί να κάνει θαύματα αλλά και να εξαφανιστεί με την ίδια ταχύτητα μέσα στο ίδιο δεκάλεπτο…Πολλές φορές ‘’πιέζει’’ τον εαυτό του και αυτό τον οδηγεί σε άσχημες επιλογές σουτ. Μπορεί να βοηθήσει σαν χειριστής της μπάλας αλλά δεν είναι σπουδαίος δημιουργός.

Μέτριος αμυντικός μακριά από τη μπάλα. Έχει πρόβλημα απέναντι σε άμυνες ζώνης αφού του αρέσει περισσότερο να έχει χώρο για να εκτελέσει. Δύσκολα θα δημιουργήσει το δικό του σουτ αλλά χρειάζεται να το πάρει μέσα από ομαδική δουλειά στην επίθεση.

ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ: Παίζοντας γυμνασιακό μπάσκετ στο Τέξας, παρέα με τον δίδυμο αδελφό του Άντριου, ήταν ένας από τους περιζήτητους παίκτες της γενιάς του από μεγάλα κολέγια. Τελικά, τον κέρδισε το Κεντάκι στο οποίο από την πρώτη μέρα κέρδισε τη δουλειά του βασικού σούτινγκ γκαρντ, παίζοντας και εκεί παρέα με τον αδελφό του.

Την άνοιξη του 2014 σκόραρε καθοριστικά τρίποντα ή buzzer beater σε τρεις σερί αγώνες, το τελευταίο εναντίον του Ουισκόνσιν στον ημιτελικό του φάιναλ φορ! To Κεντάκι πάντως έχασε δύο μέρες αργότερα στον τελικό από το Κονέκτικατ.

Τη δεύτερη χρονιά του στις ‘’αγριόγατες’’ ο Χάρισον ξανάπαιξε σε φάιναλ φορ αλλά αυτή τη φορά το σενάριο ήταν διαφορετικό. Το Κεντάκι ηττήθηκε από το Ουισκόνσιν στον ημιτελικό.

ΣΤΟ ΝΒΑ: Την ίδια ώρα και με κοινή ανακοίνωση στο twitter οι δίδυμοι αδελφοί ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το Κεντάκι και δεν θα επιστρέψουν στο σχολείο για την τελευταία διετία τους. Στο ντραφτ του 2015 οι ομάδες του ΝΒΑ προσπέρασαν τον Ααρον Χάρισον θεωρώντας ότι δεν είναι ώριμος για το επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Παρόλα αυτά παίζοντας καλά στο Summer League υπέγραψε στους Σάρλοτ Χόρνετς. Πέρασε την επόμενη διετία ανάμεσα στους Σάρλοτ και τις θυγατρικές τους ομάδες στη D-League. Λίγο πριν τελειώσει η διετία οι Χόρνετς τον αποδέσμευσαν και έκλεισε την σύντομη καριέρα του στο ΝΒΑ υπογράφοντας δεκαήμερα συμβόλαια στους Μάβερικς.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΑφού εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια περιμένοντας μια καλή πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ που δεν ήρθε ποτέ τον Σεπτέμβριο του 2018 συμφώνησε με τη Γκαλατασαράι στην οποία έπαιξε όλη την προηγούμενη διετία.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ: Μέντορας του ο σπουδαίος Τζον Καλιπάρι τον οποίο είχε για δύο χρόνια στο Κεντάκι. Ο παλιός φίλος και αργότερα άσπονδος εχθρός του Πιτίνο ήταν ουσιαστικά ο πρώτος ‘’δάσκαλος’’ του Χάρισον. Στην Τουρκία είχε επίσης για μια διετία τον ίδιο προπονητή τον Ερτουργκρούλ Ερτογκάν.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: Τη διετία του στο Κεντάκι είχε δίπλα του μια δεκάδα μελλοντικών NBAer μεταξύ των οποίων οι Καρλ-Άντονι Τάουνς, Ντέβιν Μπούκερ, Ουίλι Κόλεϊ-Στάιν, Τρέι Λάιλς, Τάιλερ Ούλις, Άλεξ Πόιθρες και Τζούλιους Ραντλ. Στην Τουρκία ξανασυνάντησε τον συμπαίκτη του στο κολέγιο Πόιθρες και μερικούς ακόμη ενδιαφέροντες ψηλούς όπως ο Γουίτινγκτον και ο Ζακ Ογκαστ.

ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ: Το καλύτερο κολεγιακό του παιχνίδι ήταν εναντίον του Ρόμπερτ Μόρις τον Νοέμβριο του 2013 όταν σκόραρε 28 πόντους με 10/10 αλλά κανείς στο Κεντάκι δεν θα ξεχάσει τα τρία μεγάλα σουτ του στο δρόμο μέχρι τον τελικό του φάιναλ φορ του 2014! Στο περσινό Eurocup το καλύτερο παιχνίδι του ήταν εναντίον της Ούνικς του Δημήτρη Πρίφτη όταν σκόραρε 28 πόντους με 8/17 τρίποντα!!!

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Η μετάβαση στην Ευρωλίγκα θα είναι ένα δυνατό στοίχημα για τον Χάρισον. Λογικά μπορεί να είναι μέσα στους πρώτους ερυθρόλευκους σκόρερ με μέσο όρο 10-12 πόντους. Αν τους ξεπεράσει τότε θα αλλάξει επίπεδο!

Φυσιολογικά και παρά τα σκαμπανεβάσματα θα σουτάρει 40% στο τρίποντο και γύρω στο 80% από τη γραμμή.

Μέσα στις δυνατότητες του είναι τα 3,5-4 ριμπάουντς και οι περίπου 2 ασίστ μέσος όρος. ‘’Κλειδί’’ θα είναι το ποσοστό του στο δίποντο και πολύ καθοριστικό αν θα μπορέσει να ξεπεράσει το ούτως ή άλλως μέτριο 40%.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This