Επιλογή Σελίδας



Του Δημήτρη Καρύδα

Ο Τσαρλς Τζένκινς αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τους αγαπημένους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Τον ήθελε την εποχή που ήταν προπονητής στη Μπαρτσελόνα, δούλεψε μαζί του μια σεζόν στη Χίμκι και θα ξαναβρεθούν στον Ολυμπιακό φέτος.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ένα έμπειρο γκαρντ που έχει παρελθόν τεσσάρων σεζόν στην Ευρωλίγκα. Εξπέρ των αμυντικών αποστολών ο Τζένκινς στα 31 του χρόνια βρίσκεται ακριβώς ή λίγο μετά το peak της καριέρας του. Θα φανεί αλλά για τον ρόλο που τον χρειάζεται ο Ολυμπιακός αυτό δεν κάνει μεγάλη διαφορά.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Combo guard που ήρθε στην Ευρώπη με τη φήμη καλού σκόρερ και μεταλλάχθηκε σε εξαιρετικό αμυντικό. Δυνατό σώμα και χέρια που του επιτρέπουν να πιέζει πολύ τον αντίπαλο χειριστή της μπάλας. Ομαδικός παίκτης, σπάνια εκβιάζει σουτ. Επιθετικά μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο, από μακριά, με τελειώματα κοντά στο καλάθι ακόμη και ποστάροντας χωρίς όμως να είναι τέλειος σε κανένα τομέα. Έξυπνος μπασκετικά παίκτης που παίζει πάντα σκληρά. Όταν δεν ντριμπλάρει κάνει δύσκολα λάθος και συνήθως θα πάρει τη σωστή απόφαση.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ αληθινός πόιντ γκαρντ. Αδύνατο αμυντικό σημείο του αν απομονωθεί χαμηλά από ψηλά αντίπαλα δυάρια. Μέτρια αθλητικά προσόντα. Κάνει λίγο απ΄ όλα αλλά με εξαίρεση τα κλεψίματα σε κανένα άλλο τομέα δεν ξεπερνάει το επίπεδο ενός τυπικά καλού ρολίστα.

ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ: Γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη ‘’δύσκολη’’ γειτονιά του Κουίνς. Επέλεξε για κολέγιο το μικρό Χόφστρα παρότι είχε κινήσει το ενδιαφέρον και του μεγαλύτερου Σεν Τζονς. Την πρώτη του χρονιά στο Νεουρκέζικο κολέγιο δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού και κάπως έτσι βρέθηκε να περνάει την επόμενη τετραετία συγκρινόμενος με παίκτες που ήταν ένα χρόνο μικρότεροι σε ηλικία όπως ο νυν σταρ του ΝΒΑ Κέμπα Γουόκερ ή ο γνώριμος μας πλέον Τζίμερ Φρεντέτ. Γρήγορα έγινε ο σταρ του πανεπιστημίου και για τέσσερα χρόνια κυριάρχησε στη χαμηλού ανταγωνισμού περιφέρεια CAA (Colonial Athletic Association). Δύο απ΄ αυτές τις χρονιές αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης όλης της περιφέρειας και την τελευταία του σεζόν στο πανεπιστήμιο όταν είχε μέσο όρο 22,6 πόντους συμπεριλήφθηκε στην Τρίτη καλύτερη ομάδα όλου του NCAA. Στο τέλος της παρουσίας του στο Χόφστρα ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του πανεπιστημίου, που μάλιστα αργότερα απέσυρε και τη φανέλα με το νούμερο 22 που φορούσε για να τον τιμήσει και δεύτερος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία της περιφέρειας πίσω από τον θρυλικό ‘’ναύαρχο’’ Ντέιβιντ Ρόμπινσον!

ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΤ: Τον διάλεξαν στα μισά του δεύτερου γύρου με το νούμερο 44 οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Δύο θέσεις πιο πίσω στο 46 επελέγη ο Γκάουντλοκ και στο 59 ο Ούγγρος Ανταμ Χάνγκα. Σε μια σεζόν με αρκετό ταλέντο εκτός ντραφτ βρέθηκαν παίκτες όπως ο Μάλκολμ Ντιλέινι, οι πρώην ερυθρόλευκοι Ντουάιτ Μπάικς, Κέιλιν Λούκας, Γουίλι Ριντ και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ο Κόρι Χίγκινς της Μπαρτσελόνα και ο Μπραντ Γουαναμέικερ!

ΣΤΟ ΝΒΑ: Ο Τζένκινς πέρασε την επόμενη διετία στο Σαν Φραντίσκο παίζοντας για λογαριασμό των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Μάλιστα, ενώ αρχικά προοριζόταν για 2ος ή 3ος γκαρντ την άνοιξη του 2012 βρέθηκε να παίζει και βασικός σε ορισμένα παιχνίδια μετά τον τραυματισμό του Στεφ Κάρι! Στα μέσα της επόμενης χρονιάς, έγινε ανταλλαγή και κατέληξε στους Σίξερς. Τα 12 ματς που πρόλαβε να αγωνιστεί με τη φανέλα της Φιλαντέλφια ήταν τα τελευταία του στο ΝΒΑ.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Πρακτικά, η Ευρωπαϊκή θητεία του ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα από αυτό που φαίνεται στο….βιογραφικό της καριέρας του. Το καλοκαίρι του 2011 πριν παίξει στο ΝΒΑ λόγω του λοκ άουτ βρέθηκε στην Ιταλία όπου υπέγραψε συμβόλαιο με την Τέραμο. Δεν έπαιξε ποτέ στην Ιταλική ομάδα αφού έληξε το λοκ άουτ νωρίτερα και εντάχθηκε στη δύναμη των Γουόριορς. Το 2013 μετακόμισε οριστικά στην ήπειρο μας αφήνοντας πίσω του το ΝΒΑ. Έπαιξε δύο σεζόν στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου με τον οποίο τη δεύτερη σεζόν κατέκτησε το τριπλ κράουν, δηλαδή πρωτάθλημα, Κύπελλο στη Σερβία και την Αδριατική λίγκα. Το 2015 μετακόμισε στο Μιλάνο, έπαιξε με την Αρμάνι κατακτώντας ένα ακόμη νταμπλ αυτή τη φορά σε άλλη χώρα. Το 2016 επέστρεψε στο Βελιγράδι για τη δεύτερη θητεία του στον Αστέρα και εκείνη τη σεζόν ήταν ο κορυφαίος στα κλεψίματα με μέσο όρο 2,1 σε όλη την Ευρωλίγκα. Την άνοιξη του 2017 κατέκτησε για δεύτερη φορά το τριπλ κράουν με νταμπλ στη Σερβία και πρωτιά στην Αδριατική λίγκα. Το 2017 ο Μπαρτζώκας τον πήρε παρέα του στη Χίμκι με τον Τζένκινς να μένει εκεί δύο σεζόν και πέρσι γύρισε για την Τρίτη του θητεία στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ: Πρώτος του προπονητής στο ΝΒΑ ήταν ο Μαρκ Τζάκσον, ενώ για λίγο στους Σίξερς συνεργάστηκε με τον Νταγκ Κόλινς. Στην Ευρώπη πέρασε τα περισσότερα χρόνια του στον Αστέρα παρέα με τον Ντέγιαν Ράντονιτς, ενώ την περασμένη σεζόν τελευταίος του προπονητής ήταν ο Ντράγκαν Σάκοτα. Στο Μιλάνο είχε προπονητή του τον Κροάτη Γιάσμιν Ρέπεσα και στη Μόσχα τον Γιώργο Μπαρτζώκα και αργότερα τον Ρίμας Κουρτινάιτις.

ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ: Στο κολέγιο ήταν σπάνιες οι βραδιές που κάποιος άλλος παίκτης τον ξεπερνούσε στο σκοράρισμα. Το καλύτερο παιχνίδι του ήταν την Τρίτη σεζόν του στο Χόφστρα με αντίπαλο το Φέρφιλντ όταν σκόραρε 38 πόντους με 12/17 σουτ και 9/9 βολές. Την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ όταν βρήκε θέση βασικού σκόραρε σε ένα αγώνα εναντίον των Μπλέιζερς 27 πόντους. Το αντίστοιχο ρεκόρ του στην Ευρωλίγκα είναι οι 20 πόντοι που σκόραρε εναντίον της Εφές (ως παίκτης του Αστέρα) τον Νοέμβριο του 2016.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Στα 31 του χρόνια ο Τζένκινς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της καριέρας του. Τα καλύτερα χρόνια ανήκουν σίγουρα στο παρελθόν. Ρεαλιστικά αν καταφέρει με χρόνο αναπληρωματικού να δώσει στους ερυθρόλευκους 4 πόντους (με καλά ποσοστά στο τρίποντο), 1,5 ριμπάουντς, άλλες τόσες ασίστ και 1 κλέψιμο θα έχει αποσβέσει την αξία του.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This