Επιλογή Σελίδας

Μπαστιά, η ομάδα με την ακόρεστη όρεξη γι αυτοκαταστροφή! Ίσως η μοναδική των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που έχει βυθιστεί στη βία των οπαδών και στις ανεπαρκείς επενδύσεις. Η Μπαστιά βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας και τις επόμενες ημέρες θα έρθει και το… τέλος με τον υποβιβασμό της! Άραγε πώς να αισθάνονται οι φίλοι της γι αυτή την τοξική ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει;

Η Μπαστιά είναι η μοναδικός σύλλογος της Κορσικής στη Ligue 1, αλλά οι οπαδοί σφράγισαν την ταπείνωσή της με το ξύλο σε βάρος των παικτών της Λυών. Το Σάββατο επικράτησε σε ουδέτερο γήπεδο της Ρεν και μπορεί να έμεινε ζωντανή βαθμολογικά, ωστόσο τα νέα που έρχονται από την αθλητική Δικαιοσύνη είναι άσχημα. Η ομάδα θα τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών, ενώ θα κλείσουν και οι εξέδρες του Stade de Furian.

Αλλωστε, η Ομοσπονδία, αλλά και η Δικαιοσύνη δεν μπορούσαν να ξεχάσουν τα όσα συνέβησαν στο ματς με τη Λυών. Οι φιλοξενούμενοι δέχθηκαν αντικείμενα, τραμπουκισμούς, δυο φορές το ματς διακόπηκε και φυσικά δεν ολοκληρώθηκε. Λίγες αγωνιστικές νωρίτερα ο Μάριο Μπαλοτέλι είχε δεχθεί ρατσιστική επίθεση, με τον Ιταλό να τονίζει: «Στη Γαλλία ο ρατσισμός είναι νόμιμος; Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους αρμόδιους. Το ποδόσφαιρο είναι ένα υπέροχο σπορ, που όμως τέτοιες συμπεριφορές το κάνουν απαίσιο…».

Σε μια σεζόν όπου η εκπληκτική Μονακό είναι μια ανάσα από το πρωτάθλημα Γαλλίας χωρίς να έχει σύμμαχο την έδρα της, η καυτή Κορσική βλέπει τη μοναδική εκπρόσωπο της να υποβιβάζεται. Οι τελευταίες γενιές οπαδών γίνονται πιο βίαιες, οι υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης αυξάνονται και οι ειδικοί κάνουν λόγο για αυξανόμενα κρούσματα βίας.

Κι όμως η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι! Στο Κύπελλο UEFA του 1979 η Μπαστιά χτύπησε την κούπα, άφησε εκτός Σπόρτινγκ, Νιούκαστλ, Τορίνο, Γκρασχόπερς, αλλά η PSV της στέρησε την ευκαιρία. Τρία χρόνια αργότερα, η ομαδάρα του Ροζέ Μιλά κατακτούσε το Κύπελλο Γαλλίας κόντρα στη Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.

Στις 5 Μαΐου του 1992 η Κορσική θα ζήσει μια τεράστια καταστροφή. Η Μπαστιά υποδέχεται τη Μαρσέιγ και η διοίκηση για να κερδίσει από τα εισιτήρια θα τοποθετήσει στο γήπεδο μια νέα μεταλλική εξέδρα. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά το στάδιο και το μέρος που ήταν η κερκίδα θύμιζε πεδίο μάχης. Πανικός με τους οπαδούς να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα συντρίμμια, κραυγές πόνου και άψυχα κορμιά. Ο απολογισμός τραγικός,18 νεκροί και 2350 τραυματίες. Ως ένδειξη σεβασμού, η Μπαστιά δεν αγωνίζεται ποτέ στις 5 Μαΐου. Φέτος, η συγκεκριμένη ημερομηνία μπορεί να αποδειχθεί καταδικαστική για τον σύλλογο, αφού θα γνωστοποιηθεί η τιμωρία της.

Σίγουρα, οι ανεγκέφαλοι της ομάδας δεν αποτελούν την πλειοψηφία των φίλων της, ωστόσο είναι σημαντικός αριθμός. Η έδρα της αποτελεί φόβητρο για τους αντίπαλους οπαδούς. Η άνοδος του συλλόγου στη δεκαετία του ’70 συνέπεσε με την εμφάνιση του ενίοτε βίαιου εθνικιστικού κινήματος της Κορσικής, το οποίο οδήγησε την ομάδα στο να γίνει σύμβολο αγώνα εναντίον της Γαλλίας.

Στην πρώτη αγωνιστική των γαλλικών πρωταθλημάτων που διεξήχθησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού το Νοέμβριο του 2015, η Μπαστιά υποδέχθηκε ένα τεράστιο πανό «Rest in Peace», ενώ ο εθνικός ύμνος της χώρας δεν αποδοκιμάστηκε όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Τα μηνύματα θα ήταν πιο αισιόδοξα, αν τα μέλη του συνδέσμου «Bastia 1905» συμμετείχαν σε αυτές τις ενέργειες. Το συγκεκριμένο club ήταν υπεύθυνο για τα όσα τραγικά συνέβησαν με τη Λυών, αλλά και για τις επιθέσεις που συμειώθηκαν σε αστυνομικά τμήματα τς πόλης αυτή τη χρονιά. Οι Γάλλοι τονίζουν πως η διοίκηση του συλλόγου έδωσε δικαιώματα στον συγκεκριμένο σύνδεσμο και σύντομα χάθηκε ο έλεγχος. Οι ιθύνοντες ανακοίνωσαν μέτρα, αλλά πλέον είναι αργά…

Pin It on Pinterest

Shares
Share This