Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Ακούω τις τελευταίες ημέρες τους περισσότερους, να συζητούν για την Γαλλία και την Ολλανδία, τις οποίες πολύ δύσκολα θα καταφέρει η Εθνική μας να προσπεράσει προκειμένου να πάρει την πρόκριση στην τελική φάση του Euro μέσω των προκριματικών. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, πριν αντιμετωπίσουμε δηλαδή τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, είναι απαραίτητο να δούμε, να διαπιστώσουμε, αν μπορούμε να τα καταφέρουμε κόντρα στην Ιρλανδία, η οποία είναι εξαιρετική ομάδα με αρκετούς καλούς ποδοσφαιριστές υψηλής ποιότητας και παραστάσεων στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό της Πρέμιερ Λιγκ.

Και για να το γράψω ξεκάθαρα, όπως εγώ βλέπω αυτόν τον όμιλο, αν ήμουν Ολλανδία, θα ανησυχούσα για το ενδεχόμενο να μην πάρω κάποια από τις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας λόγω της παρουσίας και της δυναμικής των Ιρλανδών. Οποιος είδε το παιχνίδι ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Γαλλία, το οποίο έληξε με νίκη των «τρικολόρ» με 1-0, πιθανόν και να καταλαβαίνει τι εννοώ.

Σε εκείνο το ματς οι Ιρλανδοί (χωρίς ίχνος υπερβολής), ήταν η καλύτερη από τις δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο και οι Γάλλοι οφείλουν τη νίκη τους σχεδόν αποκλειστικά στον τερματοφύλακα της Μίλαν, τον Μενιάν, ο οποίος έκανε πολλές και σημαντικές (μία, δύο θα έλεγα ότι ήταν απίθανες) επεμβάσεις προκειμένου να μείνει αυτό το 0-1. Ένα 0-1 που με βάση την εικόνα του ματς, είναι ένα μεγάλο ψέμα και το λιγότερο που θα έπρεπε να συμβεί, βάση των ευκαιριών που δημιούργησαν ήταν να λήξει ισόπαλο με 1-1.

Το μόνο που δεν μπορώ να εκτιμήσω με ασφάλεια είναι αν οι Ιρλανδοί (είναι ένα διαχρονικό πρόβλημά τους αυτό), θα εμφανιστούν το ίδιο δυνατοί και μακριά από την έδρα τους, ή εκεί το πρόσωπο που θα μας δείξουν θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Το ματς λοιπόν κόντρα στους Ιρλανδούς εκτός από απολύτως καθοριστικό για να διατηρήσουμε τις ελπίδες πρόκρισής μας, είναι και πολύ δύσκολο. Ο προπονητής της Ιρλανδίας, ο Κένι έχει φτιάξει ένα σύνολο με ορισμένους εμπειρότατους ποδοσφαιριστές, όπως ο Κόλμαν της Εβερτον, ο Ντόχερτι της Ατλέτικο, ο Ιγκαν της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, αλλά και ορισμένους νεαρούς ταλαντούχους, όπως ο τερματοφύλακας Μπαζούνου που η αξία του ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ και κυρίως ο σέντερ φορ Φέργκουσον, ο οποίος θα γίνει πιθανότατα ο πρώτος Ιρλανδός ποδοσφαιριστής, ο οποίος όταν πάρει μεταγραφή θα αγγίξει το κόστος της τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο 18χρόνος Φέργκιουσον είναι το νέο μεγάλο ταλέντο της Μπράιτον και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη τη Βρετανία αυτή τη στιγμή και τα προσόντα του είναι ήδη εντυπωσιακά.

Οι Ιρλανδοί υπερέχουν και σε κορμιά και σε ρυθμό, αφού τα δικά τους πρωταθλήματα είναι η Πρέμιερ Λιγκ και η Τσάμπιονσιπ. Είναι λογικό ο Κένι να ποντάρει πάνω στο παιχνίδι της δύναμης και των επαφών, κομμάτια του παιχνιδιού στα οποία οι Ιρλανδοί υπερέχουν δεδομένα. Αν το ματς πάει εκεί τότε δύσκολα θα τα καταφέρουμε, αλλά αυτό είναι κάτι που σίγουρα έχει εκτιμήσει και έχει μελετήσει ο Πογιέτ, ο οποίος σίγουρα το έχει συζητήσει και με τους διεθνείς. Το ματς θα είναι δύσκολο και στα 90 λεπτά, αφού εκτός των άλλων είναι γνωστό ότι οι Ιρλανδοί δεν τα παρατούν ποτέ και όποιος πιστεύει ότι αυτό δεν θα είναι ένα αδιανόητα δύσκολο ματς, ένα ντέρμπι, δεν έχει επαφή με το σημερινό ποδόσφαιρο.

Οι δε διατυπώσεις του τύπου «αν δεν μπορούμε να νικήσουμε ούτε τους Ιρλανδούς, τότε να μην πάμε στο Euro» είναι εύκολο να λέγονται από όλους όσοι είναι έξω από τον χορό, αλλά στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα δεν έχουν βάση. Όχι μόνο δεν είναι αυτονόητο ότι θα νικήσουμε την Ιρλανδία, αλλά δεν ξέρω καν αν είμαστε το φαβορί.

Από την άλλη όμως, είναι μία πραγματικότητα, έστω κι’ αν είμαστε μόλις στη 2η αγωνιστική, ότι είναι από δύσκολο, ως απίθανο, η Εθνική μας να προκριθεί αν δεν πάρει αυτό το εντός έδρας παιχνίδι. Το ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα must win ματς, δεν σημαίνει βέβαια ότι θα το πάρουμε, πόσο μάλλον και εύκολα. Από την άλλη είμαι βέβαιος ότι οι παίκτες της Εθνικής ομάδας και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και γνωρίζουν την σημασία.

Αυτή η παρέα των παικτών έχει δέσει και έχει ωριμάσει τα τελευταία χρόνια, ξέρει να κλείνει τα αυτιά της στον έξω κόσμο και ξέρει να εξαντλεί τα περιθώρια της και να φτάνει στα όρια της. Προφανώς για να προκριθούμε από αυτό τον όμιλο θα πρέπει μάλλον και να τα ξεπεράσουμε και το ματς με την Ιρλανδία είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό για να δούμε αν όντως θα έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This