Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Λαμπρόπουλου

Μια παλιά Λευκαδίτικη παροιμία λέει: «Το ζευγάρι θέλει τρεις και τ΄ αλώνι δεκατρείς…». Η παραπάνω φράση κολλάει γάντι σε αυτό που βίωσε τη φετινή χρονιά η Δόξα Λευκάδας, καθώς μέσα από το «ένας για όλους κι όλοι για έναν», κατάφερε να φτάσει στον άθλο της ανόδου στην Elite League, ξεπερνώντας αντιπάλους, έδρες, προβλήματα, απουσίες και τραυματισμούς!

Κι όμως, για όλα αυτά τα θαυμαστά που συνέβησαν φέτος στο νησί με τις τρομερές παραλίες, τις φακές Εγκλουβής και τα ξακουστά σαλάμια, υπάρχει εξήγηση.

Καταρχήν, η τεχνική καθοδήγηση, με τους νησιώτες να βρίσκουν αυτό το κάτι παραπάνω που ήθελαν, στο πρόσωπο του Ντίνου Καλαμπάκου. Ο πολύπειρος τεχνικός αφίχθη στη Λευκάδα λίγες μόλις μέρες μετά τα Χριστούγεννα και κλήθηκε να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς το περισσότερο διάστημα κατέβαζε τη Δόξα με… μισή ομάδα! Μαζί με τον πρώην προπονητή του Κόροιβου Αμαλιάδας και του Χαρίλαου Τρικούπη, στο νησί επέστρεψε και ο Βαγγέλης Τζόλος, ο οποίος μετά το πέρασμά του από την Ισλανδία (Γκρίνταβικ), πήρε επί της ουσίας τη Δόξα στις πλάτες του.

Για να έρθει, όμως, η επιτυχία της ομάδας χρειάστηκε και η υπομονή της διοίκησης της Δόξας, η οποία στήριξε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις το μπασκετικό τμήμα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το ότι ο πρόεδρος της Δόξας Ανδρέας Νησιώτης και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. πανηγύρισαν σαν μικρά παιδιά στο τέλος των πλέι-οφ της Β΄ Εθνικής, την άνοδο της ομάδας τους.

«Ηταν μια πολύ δύσκολη χρονιά», δήλωσε ο Ανδρέας Νησιώτης και πρόσθεσε: «Είχαμε πάρα πολλούς τραυματισμούς. Η πρώτη προπόνηση που κάναμε όλοι μαζί ήταν πριν το μπρέικ με τον Βίκο (σ.σ. σκορ 77-80). Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιτυχία μας είναι διπλή και… τρίδιπλη! Η πιο δύσκολη στιγμή για την ομάδα ήταν μετά το χαμένο παιχνίδι στην έδρα μας από τα Τρίκαλα. Αυτό μάς είχε πειράξει, αλλά δείξαμε χαρακτήρα. Ήταν δύσκολη, πολύ δύσκολη η λήξη της συνεργασίας με τον Γιώργο Ζαφειρούδη, ο οποίος πάνω απ΄ όλα είναι φίλος. Επρεπε, όμως, να αλλάξει το τσιπάκι της ομάδας. Η καλύτερη στιγμή ήταν στα τελευταία λεπτά του αγώνα των πλέι-οφ με τη Γέφυρα (σ.σ. σκορ 70-81) όταν συνειδητοποιήσαμε άπαντες ότι είχαμε ανέβει, πλέον, κατηγορία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ντίνου Καλαμπάκου, ο οποίος θα συνεχίσει και τη νέα χρονιά στο «τιμόνι» της Δόξας: «Το πράγμα κάποια στιγμή έδειχνε να στραβώνει, εξαιτίας των πολλών τραυματισμών. Δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό που πετύχαμε. Από τη στιγμή που περάσαμε, όμως, από την έδρα του Βίκου, αρχίσαμε να το πιστεύουμε». Ο έμπειρος προπονητής αποκάλυψε και τις δυσκολίες που συνάντησε ο ίδιος σε μια νέα κι άγνωστη για εκείνον κατηγορία: «Πριν πάω στη Δόξα, δεν είχα ποτέ κάποια επαφή με τη Β΄ Εθνική. Για εμένα ήταν κάτι σαν να… πλέω σε αχαρτογράφητα νερά. Ευτυχώς, ο Βίκος, αλλά και ο Εσπερος Λαμίας και τα Τρίκαλα, είχαν στις τάξεις τους κάποια παιδιά που τα γνώριζα από προηγούμενες χρονιές. Αλλά και από τη Γέφυρα ήξερα ορισμένα παιδιά που είχαν παίξει σε υψηλότερες κατηγορίες. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, γιατί δεν είχαμε πάντα βίντεο από αυτούς που παίζαμε αντίπαλοι. Τα καταφέραμε, όμως, στο τέλος και οι παίκτες μου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί νίκησαν και τις αντίπαλες ομάδες και την πίεση και τους τραυματισμούς».

Ποιος θα είναι, όμως, ο στόχος της Δόξας στην Elite League; Και είναι άραγε στο μυαλό των ανθρώπων της ομάδας, η επάνοδος κάποια στιγμή στη Basket League; Ο Ανδρέας Νησιώτης δεν κρύφθηκε στην απάντηση που μας έδωσε. Αλλωστε, ο ίδιος ήταν μέλος της διοίκησης που είχε οδηγήσει τη Δόξα στη μεγάλη κατηγορία κι έχει εικόνα για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει (και τι να μη γίνει) τώρα.

«Τα πάντα είναι στο μυαλό μας και τα επεξεργαζόμαστε, όμως για να πάμε κάπου θέλουμε πρώτα να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα. Με λίγα λόγια, θέλουμε να ανεβαίνουμε με σταθερά βήματα και να μην είμαστε μια ομάδα φωτοβολίδα ή ασανσέρ» ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της Δόξας, ο οποίος ευχαρίστησε τους χορηγούς και τους φίλους της ομάδας για τη στήριξή τους στη διάρκεια όλης της (δύσκολης) χρονιάς. «Το νησί μας έχει τη δυναμική, ένα γήπεδο που πληροί τις προδιαγραφές του ΕΣΑΚΕ και διαθέτουμε, πλέον, και την εμπειρία του επαγγελματικού μπάσκετ. Το πλάνο μας είναι να έχουμε ένα νοικοκυρεμένο και υγιές οικονομικά σωματείο, να τακτοποιούμε όλες τις εκκρεμότητές μας και βήμα-βήμα να πάμε ως εκεί που αντέχουμε», εξήγησε ο πρόεδρος της Δόξας.

Ο Ντίνος Καλαμπάκος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Στην ομάδα υπάρχει διάθεση, υπάρχει και ηρεμία. Όμως πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πάμε τώρα σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο του χρόνου θα γίνει σφαγή. Πρέπει να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, έτσι ώστε να γίνει ο πρέπων σχεδιασμός. Στην κατηγορία θα παίζουν τη νέα χρονιά ομάδες με αρκετά λεφτά και με μεγάλη ιστορία. Πρέπει να έχουμε υπομονή και να κάνουμε έναν στρατηγικό προγραμματισμό. Θέλουμε έναν κορμό παικτών και στη νέα κατηγορία, συν τις όποιες προσθήκες έμπειρων παικτών κάνουμε. Θα μιλήσουμε με όλα τα παιδιά της φετινής ομάδας και θα δούμε τι έχουν κι εκείνα στο μυαλό τους».

Τόσο ο πρόεδρος της Δόξας, όσο και ο προπονητής της, έπλεξαν το εγκώμιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για την αναβάθμιση της Elite League. «Δημιουργήθηκε ένα τρομερό και πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα», τόνισε ο Ανδρέας Νησιώτης. «Ηταν ωραίο, έξυπνο και δυνατό. Είδαμε καλά παιχνίδια, τα οποία απόλαυσε ο κόσμος. Ακόμη και ο 7ος-8ος μπορούσαν με μια συγκυρία αποτελεσμάτων να βγουν στο Final-4. Αλλά και στη Β΄ Εθνική, η προσθήκη των πλέι-οφ και των πλέι-άουτ έκαναν το πρωτάθλημα πιο δίκαιο κι έδωσαν σε όλους δεύτερες ευκαιρίες».

Όπως καταλαβαίνετε, ο σχεδιασμός για τη Δόξα Λευκάδας της νέας σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, ανεξάρτητα από το ότι το νησί άρχισε να υποδέχεται ήδη τα πρώτα κύματα τουριστών, αλλά και από το ότι ο Ντίνος Καλαμπάκος έχει, πλέον, περισσότερο χρόνο για να αφιερώσει στην οικογένειά του και φυσικά στην… 5άδα των σκυλιών του, τα οποία υπερλατρεύει! Το Λευκάδα-Μεσολόγγι ήταν φέτος γι αυτόν σαν να λέμε… Ομόνοια-Σύνταγμα. Και τα κατάφερε περίφημα!

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This