Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Μια αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση των play-offs και της Superleague 2023 έχει ενδιαφέρον η μελέτη των συγκριτικών στοιχείων απόδοσης των ομάδων. Αν η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί με βάση τους Expected Points των ομάδων, δηλαδή τους βαθμούς που θα συγκέντρωναν υπό κλινικές συνθήκες με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησαν στα παιχνίδια και την ποιότητα των ευκαιριών που επέτρεψαν στον αντίπαλο, η βαθμολογία θα ήταν η παρακάτω.

η βαθμολογία των xpoints

Η ΑΕΚ, που θα ήταν πρώτη, έχει συγκεντρώσει 4,5 βαθμούς παραπάνω από τους “αναμενόμενους”, ο Ολυμπιακός 1,6 βαθμούς παραπάνω, ο Παναθηναϊκός 9,5 βαθμούς παραπάνω, ο ΠΑΟΚ 3,1 βαθμούς παραπάνω και ο Άρης 1,3 βαθμούς λιγότερους από το “αναμενόμενο”.

Η ΑΕΚ είχε σταθερά την υψηλότερη τιμή xGoals και την έχει μέχρι σήμερα (69,55), μπροστά από Ολυμπιακό (67,76), Παναθηναϊκό (60,5) και ΠΑΟΚ (57,2). Και είναι αυτή που έχει την χαμηλότερη τιμή στα xGoals εναντίον της (23,85), δηλαδή αυτή που επέτρεψε χαμηλότερης αξίας ευκαιρίες στον αντίπαλο, μπροστά από Παναθηναϊκό (28,99), Ολυμπιακό (31,32), ΠΑΟΚ (34,32).

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έκανε την μεγαλύτερη κατοχή (61,3%), μπροστά από Παναθηναϊκό (58,3%), ΠΑΟΚ (58%) και Ολυμπιακό (56%). Δεν είχε την υψηλότερη τιμή xGoals ανά σουτ (πρώτος ο Παναθηναϊκός (0.14, 9η η ΑΕΚ με 0.12). Δημιούργησε την υψηλότερη τιμή xGoals, δηλαδή δημιούργησε τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες κυρίως επειδή είναι αυτή που σούταρε περισσότερο (576) από οποιαδήποτε άλλη – 2ος ο Ολυμπιακός (487) και μαζί Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ (428) στην 3η θέση.

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα με τις περισσότερες σέντρες (767, με 2ο τον ΠΑΟΚ με 646), με τις περισσότερες ντρίμπλες και επιθετικές μονομαχίες (1118, με 2ο τον Ιωνικό με 954), η πρώτη σε επαφές με την μπάλα στην μεγάλη περιοχή (937, με δεύτερο τον ΠΑΟΚ με 793) .

Μέχρι εδώ η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τα λιγότερα σουτ (203), μπροστά από Ολυμπιακό (278), Παναθηναϊκό (284) και ΠΑΟΚ (284). Είναι η ομάδα με τις περισσότερες αμυντικές μονομαχίες (2477, με 2η την Λαμία με 2301 και 3ο τον Παναθηναϊκό με 2292). Είναι η ομάδα με την υψηλότερη τιμή στον δείκτη έντασης στις διεκδικήσεις (7.8), με 2ο τον ΟΦΗ (6.5) και 3ο τον Παναθηναϊκό (6.4). Αυτή που αμύνθηκε ψηλότερα στο τερέν και “επέτρεψε” λιγότερες πάσες ανά επίθεση του αντιπάλου προτού την διακόψει, δηλαδή η πιο πιεστική ομάδα, με 2ο τον ΠΑΟΚ και 3ο τον ΟΦΗ. Στον δείκτη της συμπεριφοράς υπό πίεση, η ΑΕΚ ήταν 3η, πίσω από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ είναι αυτή που έχει κάνει τις περισσότερες through passes, αυτή με τις περισσότερες πάσες – κλειδί, με τις περισσότερες πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν.

Αν κανείς αναλογιστεί ότι ο Ματίας Αλμέιδα παρέλαβε μια ομάδα που είχε συγκεντρώσει 56 βαθμούς στην προηγούμενη Superleague και σήμερα έχει συγκεντρώσει μαζί της 80 βαθμούς, αντιλαμβάνεται ότι οι βαθμοί δικαιώνουν την ιδέα του να μετασχηματίσει την ΑΕΚ και να τη μετατρέψει σε μια ομάδα που αμύνεται ψηλά στο τερέν με μεγάλη ένταση και ποντάρει στους όγκους των επιθέσεων με την αμεσότητα στην επιθετική μετάβαση και την υψηλού ρίσκου επιθετική ανάπτυξη.

Η αποτελεσματικότητα της δουλειάς του και η ποιότητά της αντικατοπτρίζεται στους πίνακες του Wyscout. Δηλαδή όταν κανείς συνειδητοποιεί ότι αυτά τα στοιχεία ποιότητας της απόδοσης σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού η ΑΕΚ τα εμφάνισε στον πρώτο χρόνο της δουλειάς ενός προπονητή, ο οποίος είναι πρωτόπειρος, με αυτή την ιδιότητα, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι μόνο το ελληνικό, αντιλαμβάνεται ότι ο Αλμέιδα παρουσίασε απολύτως υπερβατικό έργο. Και επειδή στην πλειονότητά τους οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δούλεψαν πρώτη φορά στην καριέρα τους πάνω σε αυτό το μοντέλο παιχνιδιού, ο Αργεντινός μπορεί να κοιτάζει πίσω με το καύχημα ότι έχει παρουσιάσει μια δουλειά υπόδειγμα σε σχέση με την ικανότητά του να μεταδίδει τις πληροφορίες, να μυεί τους ποδοσφαιριστές στη φιλοσοφία του και να εκπαιδεύει μια ομάδα για να παίξει με τις αρχές του παιχνιδιού του ακόμη και στην πρώτη της σεζόν.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This