Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Είναι απόλυτη επιτυχία και μόνο η συμμετοχή στο EURO 2024. Ουδείς το αμφισβητεί και άπαντες δίνουμε συγχαρητήρια στη Σκωτία, που επιδεικνύει τεράστια συνέπεια από το 2019 και έπειτα. Τι συνέβη τότε; Την ανέλαβε ο Στιβ Κλαρκ, ο οποίος αν καταφέρει να αποσπάσει ένα αποτέλεσμα στην πρεμιέρα, απέναντι στη Γερμανία, ας θεωρηθεί και «εθνικός της ώρας»! Η ιστορία άλλωστε, τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνει πως η «οικοδέσποινα», πάντα περνάει δύσκολα στην 1η αγωνιστική. Γιατί να μην «συμβεί» και στους Γερμανούς; 

Πλέον, απέχουμε μόλις τρεις ημέρες από την έναρξη του EURO 2024. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκινάει και με ρωτάτε διαρκώς τι θα καταφέρει να κάνει φέτος στα γήπεδα της Γερμανίας, η Αγγλία. Είναι μεγάλη συζήτηση και τα έχουμε πει πολλές φορές.

Προφανώς και στόχος πρέπει να είναι η κατάκτηση της διοργάνωσης, αλλά διατηρώ ακόμη τις ενστάσεις μου, τις οποίες πολλάκις έχω επισημάνει. Για την ανασταλτική λειτουργία των «τριών Λιονταριών» και για τις επιλογές του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Δίχως φυσικά να μην αναγνωρίζω το φοβερό ταλέντο που διαθέτουν οι Άγγλοι από τη μεσαία γραμμή και μπροστά, με το δίδυμο του Ντέκλαν Ράις και του Τζουντ Μπέλιγχαμ να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Θα έχουμε χρόνο να δούμε πώς θα παρουσιαστούν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, ας κάνουμε και μία μικρή κουβέντα για την Σκωτία του Στιβ Κλαρκ.

Ποιος το περίμενε πως όταν η Σκωτία είδε το όνομά της να συμπεριλαμβάνεται σε έναν όμιλο με την Ισπανία και τη Νορβηγία του απίθανου Έρλινγκ Χάαλαντ και του αρχηγού της Άρσεναλ, Μαρτίν Έντεγκααρντ, θα ήταν αυτή που θα οδηγούσε την «κούρσα» προς το EURO 2024;

Ελάχιστοι. Πιθανώς και… κανένας, από τη στιγμή που συζητάμε για μία ομάδα που ναι μεν κατάφερε να παρευρεθεί στο προηγούμενο EURO, έχοντας αξιοπρεπή παρουσία στη φάση των ομίλων, αλλά από την άλλη, για το ίδιο σύνολο που δεν έχει φτάσει ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ στον 21ο αιώνα.

Ωστόσο, οι Σκωτσέζοι τα κατάφεραν, αναδεικνύοντας την εξαιρετική σταθερότητα που τους χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια. Και προφανώς, αυτό είναι έργο του Στιβ Κλαρκ. Έναν άνθρωπο που την ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019 και της έχει δώσει αγωνιστική ταυτότητα.

Ο Άντι Ρόμπερτσον είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της, ο Κίραν Τίρνι αποτελεί σημαντικό «γρανάζι» στη «μηχανή» του Κλαρκ, ο Σκοτ ΜακΤόμινεϊ αποδίδει πάντα καλά με την ομάδα του, ο Μπίλι Γκίλμουρ ξεπέρασε τους τραυματισμούς με την Μπράιτον και πρέπει να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις.

Συνεπώς, η Σκωτία έχει μπροστά της μία τεράστια πρόκληση, παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, μόνο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί. Βρίσκεται σε έναν δύσκολο όμιλος, με τη Γερμανία να είναι το απόλυτο φαβορί και την Ελβετία, που πάντα είναι σταθερή, να ακολουθεί. Η 3η ομάδα είναι η Ουγγαρία και απέναντι σε αυτήν θα ολοκληρώσουν οι Σκωτσέζοι τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στους ομίλους, στις 23 Ιουνίου.

Οι πιθανότητες πρόκρισης λοιπόν, δεν είναι υπέρ τους. Αλλά προσωπικά, δεν θεωρώ αρνητικό το γεγονός πως συναντούν την «οικοδέσποινα» ομάδα, στην πρεμιέρα του τουρνουά. Η Γερμανία είναι το φαβορί, αυτή θα έχει το άγχος, η Σκωτία θα πρέπει απλώς να κάνει το παιχνίδι της και όπου βγει. Και να θυμίσω πως παραδοσιακά, αν βγάλουμε το EURO 2020 εκτός συζήτησης, καθώς έλαβε χώρα σε αρκετά διαφορετικά σημεία, από το 2008 και μετά, η «οικοδέσποινα» πάντα δυσκολεύεται στην πρώτη αγωνιστική.

Θυμάστε την Ελβετία, που ηττήθηκε από την Τσεχία το 2008 με 1-0. Ακολουθεί η ισοπαλία της Ελλάδας με την Πολωνία, στο ματς της αποβολής του Βόιτσεκ Σέζνι τέσσερα χρόνια μετά. Και φτάνουμε στο 2016, που οι Γάλλοι «μάτωσαν» να κερδίσουν τους Ρουμάνους, με 2-1. Δεν παρέλειψα να αναφερθώ, αλλά προφανώς και έχετε στην μνήμη σας, τι ακριβώς συνέβη το 2004, στην πρεμιέρα της Πορτογαλίας απέναντι στην Εθνική μας ομάδα.

Συνεπώς, αν ένα αουτσάιντερ έχει πιθανότητες κόντρα στην χώρα που διοργανώνει το EURO, αυτό συμβαίνει στην 1η αγωνιστική. Και οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους, παρά τις απουσίες των Φέργκιουσον και Ντάις, οι οποίες σαφώς και είναι σημαντικές.

Προσοχή, δεν λέω πως θα αποσπάσουν απαραίτητα βαθμό. Λέω πως η ιστορία έχει δείξει πως το αουτσάιντερ απέναντι στην διοργανώτρια, στην 1η ημέρα του EURO, πάντα την δυσκολεύει. Και αν καταφέρει ο Στιβ Κλαρκ να πάει τη συζήτηση και ένα… βήμα παρακάτω, με βαθμό ή βαθμούς, τότε νομίζω πως το κομμάτι που είχα γράψει εδώ, στο England365, τον Σεπτέμβριο, θα δικαιωθεί πλήρως: Ας τον αναδείξουν σε «εθνικό τους ήρωα»!

Πηγή: England365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This