Του Θάνου Σαρρή
Η παραίτηση του Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου από τον προεδρικό θώκο της Μπαρτσελόνα έβαλε τέλος σε μια σημαντική χρονική περίοδο διοικητικής εσωστρέφειας και προβληματισμού για το καμάρι της Καταλονίας. Σκάνδαλα, κακή οικονομική και ποδοσφαιρική διαχείριση, καθώς και βαριά αγωνιστικά πλήγματα συνέθεσαν το σκηνικό της κατακραυγής των μπλαουγκράνα κατά του διαδόχου του Σάντρο Ροσέλ. Κατά την παραίτησή του, όμως, ο Μπαρτομέου δεν μίλησε μόνο για την Μπάρτσα.
Η αποκάλυψη που ξεπέρασε την παραίτηση
«Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω κάποια νέα που θα αλλάξουν δραματικά την προοπτική κέρδους για τον σύλλογο τα επόμενα χρόνια. Το συμβούλιο ενέκρινε την αποδοχή των απαιτούμενων για τη συμμετοχή σε μια μελλοντική ευρωπαϊκή Super League, ένα πρότζεκτ που προωθείται από μια μερίδα μεγάλων συλλόγων». Ο Μπαρτομέου δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι αυτές θα βρεθούν στην διάθεση των διαδόχων του. Όμως άναψε ξανά φωτιές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σχετικά με τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων. Ο πρόεδρος της ισπανικής La Liga, Χαβιέρ Τεμπάς, βγήκε αμέσως στην αντεπίθεση: «Δυστυχώς, η δήλωση του Μπαρτομέου στην τελευταία του μέρα στη Μπαρτσελόνα περί συμμετοχής σε ένα τουρνουά προϊόν φαντασίας, γεμάτο αδυναμίες, θα είναι η καταστροφή τους. Επιβεβαιώνει την άγνοιά του για την ποδοσφαιρική βιομηχανία. Λυπητερό τέλος για έναν πρόεδρο με επιτυχίες και τελευταία πολλά λάθη».
Οι απόψεις για τους λόγους που ο πρόεδρος της Μπάρτσα προχώρησε σε αυτή την αποκάλυψη διίστανται. Κάποιοι υποστήριξαν πως θέλησε να κατοχυρώσει τη συμβολή του στην ιστορία του συλλόγου, σε περίπτωση που το πλάνο προχωρήσει. Άλλοι, πάλι, το είδαν ως χάρη στον Φλορεντίνο Πέρεθ της «άσπονδης» Ρεάλ Μαδρίτης, μιας και τους δύο ενώνει η αντιπαλότητα προς τον Χαβιέρ Τεμπάς.
Το πλάνο της νέας λίγκας
Όπως είναι λογικό, η αποκάλυψη έφερε μια σειρά από ρεπορτάζ και αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση που φέρονται να οραματίζονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο πρότζεκτ πρωτοστατούν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ και η Μίλαν φέρονται να το υποστηρίζουν θερμά. Άλλες μεγάλες ομάδες, όπως η Μπάγεν Μονάχου, η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκονται σε αναμονή, όμως είναι ενήμερες. Σύμφωνα με την El Pais, η Γιουβέντους είναι πιθανό να έχει ηγετική θέση, ενώ πηγή που φέρεται να είναι κοντά στη διαπραγματεύσεις είπε στην ισπανική εφημερίδα πως: «Ο Μπαρτομέου πέταξε μια βόμβα, προχωρώντας σε αποκάλυψη ενός θέματος που είναι σε εμβρυϊκό στάδιο. Ακόμα και η UEFA με την ECA (σ.σ Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων) είναι πιθανόν να καταλήξουν σε μια παρόμοια διοργάνωση. Η αποκάλυψη που έκανε είναι ανεύθυνη και πολύ πρόωρη». Πηγές που πρόσκεινται στη Μπαρτσελόνα, πάντως, είχαν διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία έχει προχωρήσει σιωπηλά και θα γίνει πράξη. «Είναι η εξέλιξη του ποδοσφαίρου, επειδή υπάρχουν πολλά χρήματα και διασκέδαση που διακυβεύονται».
Η ιδέα μιας ευρωπαϊκής “Σούπερ Λίγκας” δεν είναι τωρινή, ούτε βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Στο παρελθόν, φερόταν ως ένα σχέδιο της ECA, προκειμένου οι ομάδες να πάρουν τον έλεγχο και την οικονομική διαχείριση στα χέρια τους. Κύκλοι τόσο της FIFA, όσο και της UEFA, παραδέχονται πως επαφές υπάρχουν. Το πλάνο για το οποίο μίλησε ο Μπαρτομέου φέρεται πως αφορά μια λίγκα με πάνω από δέκα ομάδες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν τις είκοσι. Το πιθανότερο είναι να είναι δεκαοκτώ. Πιθανή χρονιά υλοποίησης είναι το 2022-23 και πέραν από τη στήριξη της FIFA, για την οποία μιλούν αρκετοί, φέρεται να υπάρχουν επαφές με την JP Morgan για χρηματοδότηση του πλάνου, καθώς και με κάποιους μιντιακούς κολοσσούς. Οι ομάδες θα παίζουν προκριματικά και στη συνέχεια θα υπάρχουν νοκ-άουτ με οκτώ ομάδες. Η λίγκα θα είναι κατά ένα ποσοστό κλειστή, δηλαδή κάποιες ομάδες θα έχουν εγγυημένη συμμετοχή, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι χορηγίες και όλες οι εμπορικές συμφωνίες.
Κάποιες θέσεις θα είναι ανοιχτές. Σύμφωνα με την Mundo Deportivo, ο τρόπος διεξαγωγής θα μοιάζει αρκετά με της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, καθώς θα υπάρχει πρωτάθλημα 34 αγώνων και μετά πλέι οφ. Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ρεπορτάζ, σίγουρη θέση θα έχουν τουλάχιστον πέντε αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντστεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ είναι οι βασικές υποψήφιες), τρεις ισπανικές (Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα), τρεις ιταλικές (Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν), δύο γερμανικές (Μπάγερν, Ντόρτμουντ), καθώς και δύο γαλλικές, εκ των οποίων η Παρί Ζεν Ζερμέν φέρεται να έχει σίγουρη θέση.
Η επιτάχυνση και η θέση του Βενγκέρ
Ο λόγος που το πρότζεκτ δείχνει να επιταχύνεται είναι διττός. Αφενός, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του COVID-19 στις ομάδες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα να κάνουν σημαντικές μειώσεις στους παίκτες και άλλες να απολύουν προσωπικό από τους συλλόγους. Η άλλη, είναι η κόντρα που πλέον δείχνει να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, ανάμεσα στην UEFA και τη FIFA. Πρόσφατα, είδαν το φως της δημοσιότητες ρεπορτάζ περί ανάμειξης της Μάντσεστερ Σίτι και της Γιουβέντους σε μια κλειστή λίγκα 18 ομάδων με τη στήριξη της FIFA. Ο Εντ Γούντγουορντ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι οι μοναδικές συζητήσεις στις οποίες πήρε μέρος αφορούσαν κάποιες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του Champions League. Αμφότερες οι Ομοσπονδίες, πάντως, αρνήθηκαν να ασχοληθούν σοβαρά με τα όσα είπε ο Μπαρτομέου.
Για τον Αρσέν Βενγκέρ, πρώην προπονητή της Άρσεναλ και νυν επικεφαλής παγκόσμιας ανάπτυξης της FIFA, πάντως, όλο αυτό μοιάζει σαν ένα πλάνο για να εκθρονιστεί το αγγλικό πρωτάθλημα. «Η Premier League επικρατεί, τα άλλα πρωταθλήματα προσπαθούν να καταστρέψουν το πλεονέκτημα που έχει. Για εκείνους, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή λίγκα η οποία θα μπορεί βασικά να καταστρέψει την Premier League. Οπότε αν συμφωνήσουν με τα μεγάλα αγγλικά κλαμπ, αυτό θα συμβεί», υποστήριξε ο Αρσέν Βενγκέρ, προσθέτοντας: «Ζούμε μια εποχή όπου οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι και επενδυτές. Ο πρώτος τους στόχος είναι να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Και η ευρωπαϊκή Super League είναι, ίσως, ένας τρόπος για να βγάλουν περισσότερα χρήματα». Στην εποχή, λοιπόν, που το λόμπι των ιδιοκτητών στο ποδόσφαιρο ξεπερνά ακόμα και τις ίδιες τις Ομοσπονδίες, μοιάζει πια ξεκάθαρο πως η πολιτική χαράσσεται από εκείνους που ελέγχουν το παιχνίδι. Η Super League δείχνει ως το επόμενο μεγάλο πλάνο τους για μεγαλύτερο κέρδος και επιρροή, τη στιγμή οι ενδείξεις για μεγάλες αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συνεχώς πληθαίνουν…
Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας