Επιλογή Σελίδας

Του Άλκη Τσαβδαρά

Και τι δεν έχει ζήσει αυτό το γήπεδο, αναφορικά με τελικούς. Το Γουέμπλεϊ ετοιμάζεται την Κυριακή (31/07) για ένα ακόμα χαιλαϊτ. Αγγλία κόντρα Γερμανία, η απόλυτη μάχη, αυτή τη φορά στον τελικό του Euro Γυναικών. Ναι, οι 87.500 που θα βρεθούν στο γήπεδο αποτελούν ρεκόρ σε αγώνα Euro, είτε Ανδρών, είτε Γυναικών. Το γυναικείο ποδόσφαιρο στα καλύτερά του. Καιρός να το συνειδητοποιήσουν άπαντες…

Τι καλύτερο να κλείσει μία διεθνή διοργάνωση με έναν τελικό Αγγλία VS Γερμανία; Σε οποιοδήποτε άθλημα αποτελεί ίντριγκα η συγκεκριμένη κόντρα. Πόσω μάλλον στο ποδόσφαιρο. Έχει σημασία αν είναι ανδρικό ή γυναικείο; Καμία. Τελικός Euro 2022 Γυναικών. Η αιώνια μάχη δύο ισχυρών ποδοσφαιρικών χωρών. Στο ναό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Γουέμπλεϊ. Ιστορικές στιγμές είναι έτοιμες να γραφτούν.

Ήδη έχει σπάσει, με σχετική άνεση, το ρεκόρ επισκεψιμότητας αγώνων Euro στο τρέχον τουρνουά. Φανταστείτε ότι στους αντίστοιχους αγώνες το 2017 στην Ολλανδία, η προσέλευση θεατών ανήλθε στους 240.055 φιλάθλους. Ο τωρινός αριθμός, αν εξαιρέσουμε τον sold out τελικό της Κυριακής (31/07) με 90.000 κόσμο, είναι στους 487.683! Διπλασιασμός λέγεται αυτό. Περίπου 100 χιλιάδες εξ’ αυτών ήταν παιδιά, με το 47% να είναι γυναίκες. Το χάιλαϊτ του τελικού είναι ότι ο αριθμός των 87.500 τυχερών που θα βρεθούν εκεί θα αποτελέσει ρεκόρ όλων των εποχών σε διοργάνωση Euro, είτε σε ανδρικό, είτε σε γυναικείο επίπεδο. Μοναδικό! Για πρώτη φορά άλλωστε θα υπάρξει ακόμα και show πριν από την τελική μάχη, με την Μπέκι Χιλ να φροντίζει για την απαραίτητη διασκέδαση.

Οικοδέσποινα η Αγγλία, στο «δικό» της Euro. Ένα ακόμα που διεξαγέται επί αγγλικού εδάφους. Τώρα, ωστόσο, είναι όλα διαφορετικά. Διότι στο τιμόνι της βρίσκεται η Σαρίνα Βίχμαν. Η Ολλανδή εκλέκτορας είναι έτοιμη να γράψει ιστορία. Θα προσπαθήσει, μετά το 2017 με την πατρίδα της, να κατακτήσει το Euro με δεύτερο διαφορετική Εθνική ομάδα. Συνάμα συμμετέχει στον 3ο συνεχόμενο μεγάλο τελικό. Διότι μετά την αναπάντεχη κατάκτηση το 2017, ήρθε και ο τελικός το 2019 στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τις «οράνιε». Οι ΗΠΑ της έβαλαν ένα υψηλό εμπόδιο, αλλά η Βίχμαν έδειξε την κλάση της. Ανέλαβε την Αγγλία με σκοπό το… σήμερα. Την κατάκτηση της κορυφής. Δεν τα κατάφερε το 1984 στο διπλό τελικό με τη Σουηδία. Δεν τα κατάφερε το 2009, πάλι στο Γουέμπλεϊ, πάλι κόντρα στη Γερμανία (2-6). Τώρα, ωστόσο, είναι όλα διαφορετικά. Το κοινό την ωθεί σε απίθανες εμφανίσεις. Η Μπεθ Μιντ (6 γκολ) συνεχίζει να πυροβολεί. Η «χρυσή» αλλαγή Ρούσο σκοράρει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Η Λούσι Μπρονζ στην άμυνα είναι μία κατηγορία μόνη της. Πολλά μπορούμε να γράψουμε για το ρόστερ της. Εν κατακλείδι, όμως, η Βίχμαν χρεώνεται την επιτυχία. Απόλυτη αφοσίωση, τρομερή προετοιμασία, τακτική που αφοπλίζει, επικοινωνία με τις παίκτριες, νοοτροπία νικητή. Τα κάνει όλα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του παιχνιδιού. Συνήθως με επιτυχία. Το αήττητο σερί της με την Αγγλία έφτασε τα 19 παιχνίδια. Ναι, από τότε που ανέλαβε τα ηνία δεν έχει γνωρίσει ήττα. Με 16 νίκες και 3 ισοπαλίες το όνειρο συνεχίζεται.

Η Γερμανία είναι η κλασική φιναλίστ του θεσμού. Απόλυτη κυρίαρχος από τη δεκαετία του ’90 και μετέπειτα. Είναι η κυρίαρχος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 8 τελικοί, 8 κατακτήσεις. Έτσι απλά. Το 2017 δέχτηκε το στραπάτσο, η μεταβατική περίοδος ολοκληρώθηκε, αλλά η Μαρτίνα Φος-Τέκλενμπουργκ την επανέφερε στο σωστό δρόμο. Η ίδια γνωρίζει πως είναι να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο στον αέρα. Ως παίκτρια το κατάφερε δις με την πανίσχυρη Γερμανία, τότε που δεν είχε αντίπαλο. Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι οι Γερμανίδες θα αργήσουν να επανέλθουν στο προσκήνιο. Αμ δε. Σερί νικών μέχρι τον ημιτελικό, όπου και απέκλεισε ένα από τα φαβορί, τη Γαλλία με σκορ 2-1. Το μοναδικό γκολ που έχει δεχτεί έως τώρα. Ένα, όπως και η Αγγλία. Μαγική η Αλεξάντρα Ποπ. Έξι γκολ στο τουρνουά, έχοντας σκοράρει και στα 5 παιχνίδια έως τώρα. Ρεκόρ! Ηγέτιδα με τα όλα της! Το θέαμα δεν ανήκει στην κατηγορία των Γερμανίδων. Δεν το έχουν ανάγκη. Δεν παίζουν για τον κόσμο. Θέλουν να κερδίζουν. Η πάγια τακτική μίας Εθνικής δύσκολα αλλάζει. Η ομαδικότητα «έπνιξε» τη Γαλλία. Ανάλογο σκηνικό ετοιμάζει και απέναντι στην Αγγλία. Ούτε θα ενθουσιαστεί από την κερκίδα, ούτε φοβάται οποιαδήποτε… Βίχμαν. Είναι η Γερμανία. Η πολυνίκης του θεσμού. Ακόμα κι’ αν θεωρείται απόψε αουτσάιντερ.

Πέραν του αγωνιστικού, η αρχηγός των «λιονταρίνων», Λέα Γουίλιαμσον βρήκε ευκαιρία να υπενθυμίσει το (υποτίθεται) αυτονόητο σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά και την επιρροή του συγκεκριμένου τουρνουά. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «ο τελικός δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του ταξιδιού. Στους περισσότερους εργασιακούς τομείς ανά τον κόσμο, η γυναίκα ακόμα παλεύει για τη θέση και την καταξίωσή της. Κάθε δική μας νίκη, είναι και νίκη για τη γυναικεία κοινωνία. Για κάθε προκατάληψη, για κάθε σχόλιο που γίνεται, για κάθε στραβή ματιά που μας ρίχνουν. Η επιτυχία μας, η πρόκριση σε έναν τελικό, η… αφύπνιση της χώρας με το εν λόγω τουρνουά, είναι μία δυναμική νότα σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο». Για να καταλάβετε τη διαφορά. Κάθε ποδοσφαιρίστρια της Γερμανίας, σε περίπτωση κατάκτησης του Euro απόψε, θα εισπράξει 60.000 ευρώ. Αντίστοιχα το 2017 θα εισέπραττε 37.500 ευρώ. Ο Μάνουελ Νόιερ και ο κάθε ένας από την παρέα της Εθνικής Ανδρών της Γερμανίας, αν σήκωνε το τρόπαιο του Euro στο ίδιο γήπεδο το καλοκαίρι του 2021, θα εισέπραττε 400 χιλιάδες ευρώ. Ποσό 7πλάσιο από τις Γυναίκες.

Η Βίχμαν τόνισε σε μία δήλωσή της: «όλα αρχίζουν από το σεβασμό. Το ποδόσφαιρο μας ενώνει. Αλλά ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεπικοινωνία είναι απαραίτητα στοιχεία για να πάμε μπροστά». Καιρός να αρχίσουν άπαντες, κυρίως στην Ελλάδα, να σεβαστούν περισσότερο το γυναικείο ποδόσφαιρο και να φροντίσουν οι υπεύθυνοι για την ακόμα πιο ραγδαία άνοδό του.

Πηγή: BN Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This