Επιλογή Σελίδας



Του Χρήστου Τσάλτα

Το βράδυ της 18ης Ιουνίου η ΑΕΚ έκανε… σεφτέ στις μεταγραφικές κινήσεις ενόψει της νέας σεζόν. Η Ένωση έκανε δικό της τον Γιανίκ Μορέιρα, με τον Ανγκολέζο σέντερ να υπογράφει συμβόλαιο ενός έτους με τους Κυπελλούχους Ελλάδας. Κάπως έτσι ο 29χρονος σέντερ από την Ανγκόλα θα ανταμώσει και πάλι με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, με τον οποίο συνεργάστηκε, στο πρώτο μισό της σεζόν 2018-19, στον ΠΑΟΚ.

Ο Μορέιρα προέρχεται από μια άκρως παραγωγική σεζόν, αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Περιστερίου, στο οποίο δεν άργησε να βρει ρόλο ηγέτη εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.

Πόσο μοιάζει, όμως, η αγωνιστική εικόνα του, με την παρουσία του έξω από το γήπεδο. Την απάντηση μπορείτε να την πάρετε στις παρακάτω γραμμές, διαπιστώνοντας ένα πράγμα. Πως ο Γιανίκ Μορέιρα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση παίκτη, που σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητος.

Μπάσκετ, διέξοδος ζωής

Η Ανγκόλα δεν είναι από τις χώρες της Αφρικής που είχαν… παράδοση στο άθλημα. Όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Μορέιρα από το να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Και να το ερωτευτεί με την πρώτη -σχεδόν- ματιά.

Το γεγονός πως ξεχώριζε από τα παιδιά της ηλικίας του, λόγω του ύψους και των αθλητικών προσόντων του, τον έκαναν από τις πρώτες στιγμές του στα παρκέ ξεχωριστό. Μάλιστα και ο ίδιος φρόντιζε να δουλεύει σκληρά για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Ήταν τέτοια η αγάπη του για το σπορ, καθώς κάθε πρωί ξυπνούσε νωρίς και διένυε μεγάλη απόσταση για να φτάσει στο γήπεδο. Στη Λουάντα (πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ανγκόλα) οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, όμως εκείνος το είχε πάρει απόφαση να ξεφύγει από την μετριότητα και να χαράξει την δική του πορεία.

Για το λόγο αυτό διέσχιζε καθημερινά μεγάλες αποστάσεις από το σπίτι μέχρι το γήπεδο, ώστε να είναι στην προπόνηση στην ώρα του. Και αυτό εκτιμήθηκε πολύ από τους προπονητές του, που δεν άργησαν να του δώσουν ευκαιρίες. 

Όλες αυτές οι στιγμές ήταν ο προάγγελος όσων θα ακολουθούσαν μερικά χρόνια αργότερα για τον ίδιο, σε ένα τρομερό ρόλερ κόστερ συναισθημάτων, με γλυκές και πικρές στιγμές.

Το κολέγιο και η στιγμή που θέλει να ξεχάσει

Μιας και αναφερθήκαμε σε πικρές στιγμές, υπάρχει μία χαρακτηριστική κατά την παρουσία του στο Southern Methodist University το 2015. Το SMU αντιμετώπισε το UCLA σε αγώνα για τον δεύτερο γύρο του τουρνουά του NCAA και ο Μορέιρα έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής του ματς, καθώς πρωταγωνίστησε στο περιβόητο goaltending στο σουτ του Μπράις Άλφορντ, 13 δεύτερα πριν από το τέλος του αγώνα. 

Αν δεν γνωρίζετε (ή δεν θυμάστε) τη φάση, μπορείτε να δείτε το βίντεο που ακολουθεί…

Φυσικά ο Μορέιρα μόνο ήρεμος δεν ήταν με το πέρας του αγώνα. Κάτι που φάνηκε και στα λόγια του, κατά τη διαδικασία της συνέντευξης Τύπου. «Όλο το λάθος είναι δικό μου. Έπρεπε να αφήσω την μπάλα να χτυπήσει στη στεφάνη. Δεν έπρεπε να κάνω αυτό το λάθος. Πραγματικά με πονάει αυτό το λάθος. Δεν άξιζαν τα παιδιά κάτι τέτοιο», είπε και ξέσπασε σε κλάματα σε μια πολύ έντονη στιγμή, που έδειξε όμως και τον χαρακτήρα του παίκτη/ανθρώπου που λέγεται Γιανίκ Μορέιρα.

Ένας λαϊκός ήρωας στην Ανγκόλα

Η Ανγκόλα έχει «χτίσει» τη δική της παράδοση. Ιδίως στα FIBA Aftica Championships μετρούσε από το 1983 έως το 2015 17 διαδοχικές κατακτήσεις μεταλλίων (11 χρυσά, 4 αργυρά, 2 χάλκινα) δείχνοντας τη δυναμική της, αλλά βάζοντας ταυτόχρονα και το μπάσκετ στα σπίτια των κατοίκων της χώρας.

Όπως ήταν φυσικό οι παίκτες που φορούν το εθνόσημο κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και εθνικοί ήρωες. Και ο Μορέιρα είναι ένας εξ αυτών.

Ο 29χρονος σέντερ είναι ένας από τους τρεις πιο διάσημους παίκτες της χώρας, μαζί με τον ΝΒΑερ και φίλο του, Μπρούνο Φερνάντο, αλλά και τον -επίσης φίλο του- Κάρλος Μοράις. Οι τρεις τους αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για το μπάσκετ της χώρας, κάνοντας όλο και περισσότερα παιδιά να θέλουν να τους μοιάσουν και να έχουν σαν στόχο να παίξουν μπάσκετ.

Άλλωστε, κατά την έξαρση του κορωνοϊού, ο Μορέιρα αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα για την εκστρατεία προστασίας των κατοίκων της χώρας, στέλνοντας ένα ιδιαιτέρως δυνατό μήνυμα μέσα από τα social media.

«Το να αγαπάς τον γείτονά σου σαν τον εαυτό σου σημαίνει πως σέβεσαι την καραντίνα και αυτό είναι προς όφελος των άλλων. Η παραμονή στο σπίτι είναι προνόμιο, γιατί δεν είναι όλοι τυχεροί, είναι επίσης ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση της Covid 19. 

Έτσι, εσείς που έχετε αυτό το προνόμιο, μείνετε στο σπίτι και σεβαστείτε εκείνους που δεν μπορούν να μείνουν για δουλειά ή για άλλους λόγους. Με αυτόν τον τρόπο δεν θέτετε τη ζωή σας σε κίνδυνο, πόσω μάλλον τη ζωή εκείνων που πραγματικά πρέπει να φύγουν από το σπίτι. Να προσέχετε», είχε γράψει χαρακτηριστικά, συνοδεύοντας το μήνυμά του και από μια φωτογραφία στα χρώματα της χώρας.

Εθνική Ανγκόλας η αγαπημένη του ομάδα

Στην καριέρα του ο Μορέιρα έχει καταφέρει να παίξει σε αρκετές -και καλές- ομάδες σε όλο τον κόσμο. Για εκείνον όμως μία ομάδα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Η εθνική ομάδα της χώρας του.

Κάθε φορά που γυρίζει στην Λουάντα για εκείνον είναι μια ακόμα παράσταση μπροστά στο κοινό του. Ξέρει πως η ευθύνη είναι μεγάλη και αυτό όχι μόνο δεν τον αγχώνει, αλλά του δίνει επιπλέον κίνητρο για να φτάσει σε σπουδαίες εμφανίσεις.

«Έχω ένα τεράστιο κίνητρο και μεγάλη περηφάνια όταν εκπροσωπώ την εθνική ομάδα της χώρας μου. Έτσι, κάθε φορά που με καλούν εγώ θα απαντάω θετικά και θα δείχνω την αξία μου. Πάντα θα είμαι στη διάθεση του προπονητή μου», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του, δείχνοντας πως για εκείνον η εθνική δεν είναι αγγαρεία, αλλά υποχρέωση.

Κάτι που το ακολουθεί ακόμα και σήμερα στην καριέρα του.

Ο άνθρωπος Γιανίκ πίσω από τον σταρ Μορέιρα και η ομοιότητα με τον Κέβιν Ντουράντ

Μέσα στο γήπεδο παλεύει να είναι κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια. Έξω από αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση για τον νέο σέντερ της ΑΕΚ.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν έχουν να λένε για έναν ήρεμο και χαλαρό τύπο που του αρέσει αυτό που κάνει (να παίζει μπάσκετ) στο μέγιστο βαθμό και ταυτόχρονα φροντίζει να προσέχει τον τρόπο ζωής του. Παράλληλα, θα δουλέψει αρκετά ακόμα και έξω από το γήπεδο, ώστε να παραμένει σε καλή κατάσταση, ενώ το χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει έχει να κάνει με το συναίσθημα. Ο Μορέιρα είναι άνθρωπος που δίνει τον καλύτερο εαυτό του σε ό,τι καταπιάνεται, βγάζοντας προς τα έξω τα συναισθήματά του.

Δεν είναι λίγες οι φορές, πάντως, που έχει βρεθεί σε αμήχανη θέση. Αιτία; Η ομοιότητά του με τον Κέβιν Ντουράντ. Στην Αμερική, μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που τόνιζαν πως οι δυο τους έμοιαζαν «σαν δυο σταγόνες νερό». Άνθρωποι από την Ανγκόλα, όμως, που ξέρουν καλά τον Μορέιρα, τόνιζαν πως παρά την ομοιότητα στο πρόσωπο, ο σέντερ της Ένωσης δεν είναι τόσο αθλητικός όσο ο KD.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό για το οποίο «πάλευε» από την πρώτη στιγμή ο εκρηκτικός σέντερ, το κατάφερε: κέρδισε τη θέση του στο μπασκετικό στερέωμα, δείχνοντας πως όταν έχεις θέληση και επιμονή καταφέρνεις τα πάντα. Και τα χιλιόμετρα που έκανε από το σπίτι μέχρι το γήπεδο, στη Λουάντα, άξιζαν κάθε κόπο και κάθε δευτερόλεπτο προσπάθειας…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This