Του Θάνου Σαρρή
Ο όρος «θεσμικός ρατσισμός» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Στόουκλι Καρμάικλ και Τσαρλς Χάμιλτον, το 1967. Όπως έγραψαν, ο θεσμικός ρατσισμός έχει τις ρίζες του σε εδραιωμένες και αξιοσέβαστες κοινωνικές δυνάμεις κι έτσι λαμβάνει πολύ λιγότερη δημόσια προσοχή και κριτική από τον ατομικό ρατσισμό.
Ο θεσμικός ρατσισμός στο ποδόσφαιρο
Ο Ρίτσαρντ Τζιουλιανότι, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές κοινωνιολογικές μελέτες πάνω στο ποδόσφαιρο, χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει την περίπτωση ενός «αόρατου», φαινομενικά, ρατσισμού που επικρατεί στον κόσμο της «ασπρόμαυρης θεάς »εδώ και πολλά χρόνια. «Μπορεί σε ό,τι αφορά τον ρατσισμό να έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την εξάλειψή του, ωστόσο αυτό που παραμένει είναι ο ρατσισμός που αποκτά μία θεσμική μορφή. Ελάχιστοι μη-λευκοί καταλαμβάνουν προπονητικές θέσεις. Τα ρατσιστικά στερεότυπα απέναντι σε ομάδες μειονοτήτων παραμένουν», έγραφε μεταξύ άλλων.
O πρώην «θρύλος» της Λίβερπουλ, Τζον Μπαρνς, ο οποίος φόρεσε 79 φορές τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας, επέστρεψε στην επικαιρότητα των αγγλικών Media τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το βιβλίο του, με τίτλο ”The uncomfortable truth about racism”. Ο Μπαρνς ήταν από τους πρώτους που βίωσαν τον ρατσισμό στα αγγλικά γήπεδα. «Έπαιζα επαγγελματικά στην Αγγλία από το 1981, τότε μου πετούσαν μπανάνες στο γήπεδο κάθε μέρα. Με τη φανέλα της Γουότφορντ, κόντρα στη Μίλγουολ και τη Γουέστ Χαμ συνέβαινε το ίδιο πράγμα, αλλά αυτά τα ματς δεν ήταν υψηλού προφίλ και ο Τύπος δεν έδινε σημασία. Για αυτό και η πρώτη φορά που έγινε σκάνδαλο ήταν σε ένα ντέρμπι Λίβερπουλ-Έβερτον το 1988. Ξαφνικά, ξέσπασε σάλος», λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στον Guardian.
Οι άβολες συζητήσεις
Ο Μπαρνς αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παίρνουν σήμερα οι μαύροι ποδοσφαιριστές, σε σχέση με τα δικά του χρόνια, ωστόσο υπογράμμισε την απουσία μαύρων προπονητών, όπως είχε κάνει πριν από περίπου μια δεκαετία ο Τζιουλιανότι και κατά καιρούς πολλοί μαύροι προπονητές που αντικρίζουν κλειστές πόρτες. «Ζήτησα πέντε φορές δουλειά σε ομάδα ως πρώτος προπονητής. Μιλάω για συλλόγους της League One. Μία από αυτές ήταν ομάδα της League Two. Πήγα για συνέντευξη στη μία από τις πέντε. Αλλά η ουσία είναι ότι το ποσοστό των μαύρων παικτών στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι 30%. Άρα θα έπρεπε να έχουμε και 30% μαύρους προπονητές, ή έστω 10%;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως: «πρέπει, όμως, να είμαστε ειλικρινείς και αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μέχρι να αρχίσουμε να πραγματοποιούμε αλλαγές από μία πιο εκπαιδευτική και βαθύτερη οπτική. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις πιο άβολες συζητήσεις». Μια αντίστοιχη «άβολη» συζήτηση, προσπάθησαν να κάνουν οι αστυνομικές αρχές του Νησιού, καλώντας τους συλλόγους της χώρας να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να επιδιώξουν να σταματήσουν τον διαδικτυακό ρατσισμό. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική των τελευταίων ετών. Θρασύδειλοι, οι οποίοι κρύβονται πίσω από την επίπλαστη ανωνυμία των Social Media, ξερνούν ρατσιστικό μίσος σε tweets ή σχόλια στα υπόλοιπα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα των ομάδων τους, ή ενίοτε έχουν βρεθεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα νομικά μπλεξίματα. Όμως η κατάσταση μοιάζει με Λερναία Ύδρα.
Η στάση της Premier League και των ομάδων
Στην πρόσκληση αυτή, λοιπόν, προς τις ομάδες, μόνο η Μάντσεστερ Σίτι, η Νόριτς, η Μπράιτον και η Τσέλσι απάντησαν θετικά από την Premier League. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής ποδοσφαίρου της Αστυνομίας, Μαρκ Ρόμπερτς, απέστειλε το καλοκαίρι επιστολή προς τις 92 ομάδες που σχηματίζουν το αγγλικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Από αυτές απάντησαν οι 49, εκ των οποίων στη μεγάλη κατηγορία παίζουν μόνο οι προαναφερθείσες. «Ακούμε όλα τα σλόγκαν και τις υποσχέσεις, αλλά όταν προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε κάποια θετικά βήματα για να υποστηρίξουμε τους παίκτες και τους συλλόγους, χρειαζόμαστε μερικές φορές περισσότερα πράγματα από τις λέξεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτς στο Sky Sports, ο οποίος σημείωσε την πρόοδο που έχει γίνει από τους Κολοσσούς των Social Media στη διαδικασία ανάκτησης στοιχείων ατόμων που προχωρούν σε ανάλογες επιθέσεις.
«Η Premier League λαμβάνει δράση ενάντια στις διαδικτυακές επιθέσεις.
Από το 2019 παρακολουθούμε στενά τις πλατφόρμες των Social Media για να αναφέρουμε κάθε ρατσιστική προσβολή προς τους παίκτες μας και έχουμε δηλώσει χιλιάδες περιστατικά στις εταιρείες από τότε. Επίσης, υποστηρίζουμε τους παίκτες, τους προπονητές και τις οικογένειές τους μέσω του συστήματος αναφορών μας και δουλεύουμε στενά με τις αστυνομικές αρχές για τη
διαδικασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Premier League, διαχωρίζοντας τη στάση της διοργανώτριας αρχής από αυτή των ομάδων, που δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στην πρωτοβουλία για κοινές δράσεις. Όπως είπε και ο Μπαρνς, «γίνεται πάντα πολλή κουβέντα όποτε προκύπτει ένα ρατσιστικό περιστατικό, αλλά τίποτα δεν αλλάζει πραγματικά…»
Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας