Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Η τύχη της UEFA ήταν ότι το πρώτο τρόπαιο του Conference League το σήκωσε ένας εκ των διασημότερων προπονητών στην Ιστορία, ο Ζοσέ Μουρίνιο, και το πανηγύρισε με όλη της την ψυχή μια ομάδα που δεν είχε κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, η Ρόμα. Τα στελέχη του τμήματος μάρκετινγκ της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας δεν θα μπορούσαν να έχουν ευχηθεί καλύτερο ή αποτελεσματικότερο λανσάρισμα της νεοσύστατης διοργάνωσης από αυτό που έζησαν το καλοκαίρι του 2022 με τα πανηγύρια του Μουρίνιο με το τρόπαιο.

Την ίδια εκείνη σεζόν ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε την χάρη στον εαυτό του, στον ΠΑΟΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο να δώσει στα ματς του Conference League μεγαλύτερη σημασία από αυτή που έδινε προηγουμένως στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σε μια εποχή που οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι και ακόμη και η υψηλή κοινωνία του ελληνικού ποδοσφαίρου το κοίταζε το Conference League υποτιμητικά ή και απαξιωτικά, ο Λουτσέσκου επένδυσε ενέργεια και πόρους. Και δικαιώθηκε πανηγυρικά, με μια πορεία μέχρι την προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Τότε, στα ματς με την Μαρσέιγ ήταν που άρχισαν να “ανοίγουν” τα ελληνικά μυαλά του ποδοσφαίρου. Τότε ήταν που όλοι άρχισαν να συνειδητοποιούν το μέγεθος της ευκαιρίας που δίνει το Conference League στις ελληνικές ομάδες για μακρά πορεία και διάκριση.

Αυτό που ζήσαμε φέτος με τον ΠΑΟΚ, μέχρι τους “8” και ζούμε απόψε πανηγυρικά με τον Ολυμπιακό, που έφτασε για πρώτη φορά στη ζωή του σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι μια απτή απόδειξη σχετικά με το μέγεθος των οφελών που έχει για μια ελληνική ομάδα το Conference Leaue.

Δεν είναι μόνο για τον Ολυμπιακό, είναι ευτύχημα και για το ελληνικό ποδόσφαιρο που βρέθηκε στα μέρη μας ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, βάζοντας σε στιγμές τα ελληνικά παιχνίδια σε δεύτερη θέση. Χάρη στην ηγεσία του και τη νοοτροπία του, ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την ποιότητα των ποδοσφαιριστών του και σήμερα ζει ένα ευρωπαϊκό μεγαλείο.

Δεν θα έχουμε πολλές τέτοιες ευκαιρίες, όσο καλά και αν προσπαθούν οι ελληνικές ομάδες στο μέλλον για μια διάκριση στο Conference League και μια πορεία μέχρι τον τελικό. Διότι είναι ζήτημα χρόνου η UEFA να αυξήσει τα έσοδα και αυτής της διοργάνωσης και να αρχίσει να μοιράζει περισσότερα εγγυημένα χρήματα και μεγαλύτερα έπαθλα σε αυτούς που θα διακρίνονται στην διοργάνωση. Και τότε θα συμβεί με την 3η διοργάνωσή της αυτό που είχε συμβεί και πριν από χρόνια με την τότε 3η διοργάνωσή της, το “κύπελλο ΟΥΕΦΑ”: ομάδες από σοβαρές ευρωπαϊκές αγορές θα αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο Conference. Και αυτομάτως θα περιορίσουν πολύ τις πιθανότητες των ελληνικών ομάδων να ζήσουν βραδιές σαν αυτή που ζει απόψε ο Ολυμπιακός.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This