Του Αλέξανδρου Λοθάνο
Μεγάλωσα με το Παγκόσμιο Κύπελλο – One man show του Ντιέγκο (ένας είναι ο Ντιέγκο). Ενηλικιώθηκα με το χαμένο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπήκα στην δημοσιογραφία με την κατάρρευση του Ρονάλντο και την ενθρόνιση του Ζινεντίν Ζιντάν.
Εδώ και 15 χρόνια, όμως, έχω συνδυάσει τα Μουντιάλ (και) με το δίδυμο των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο πρώτος έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει το ότι θα δώσει το παρών και στα γήπεδα του Κατάρ με την πολύ αξιόπιστη Αργεντινή. Ο δεύτερος όμως;
Ο Κριστιάνο έκανε ποδαρικό στην κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων το 2006. Τότε, σε ηλικία 21 ετών, οδήγησε την Πορτογαλία μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας στην οκτάδα την Αγγλία.
Ο ίδιος εκτέλεσε εύστοχα το τελευταίο πέναλτι, ενώ νωρίτερα είχε κερδίσει με πονηρό τρόπο την αποβολή του συμπαίκτη του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουέιν Ρούνεϊ, στον οποίο μάλιστα έκλεισε περιπαικτικά το μάτι, σαν να του λέει ότι «σου την έφερα».
Το 2010 έμεινε έξω στους «16» από γκολ – οριακό οφσάιντ του Νταβίντ Βίγια (δεν υπήρχε VAR τότε), τραβώντας και πάλι τα φώτα επάνω του, όταν έφτυσε κάτω μπροστά στον καμεραμάν που… τόλμησε να τον πλησιάσει για να καταγράψει την αντίδρασή του μετά τον αποκλεισμό από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία.
Το 2014, έσφιξε τα δόντια όσο δεν έπαιρνε και, παρ’ ότι ταλαιπωρούνταν από σοβαρό τραυματισμό, ρίσκαρε ακόμα και την καριέρα του για να δώσει το παρών στα γήπεδα της Βραζιλίας. Έφυγε μετά την φάση ομίλων, αφού δεν μπορούσε μόνος του και… κουτσός να κρατήσει όρθια την Πορτογαλία.
Και, το 2018, έγινε κόντρα στην Ισπανία ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης που σημειώνει χατ – τρικ. Και, παρ’ ότι η Πορτογαλία αποκλείστηκε στους «16» (από την Ουρουγουάη), ο Κριστιάνο συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Για το 2022, στα 37 του (αλλά με σώμα… 30άρη), ο Κριστιάνο έκανε σχέδια για το πέμπτο του Μουντιάλ και, πιθανότατα, το τελευταίο της θρυλικής καριέρας του. Πιθανότατα, γιατί με τον βιονικό «CR7» κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος.
Η ήττα – σοκ από την Σερβία, το βράδυ της Κυριακής (14/11), θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια του Πορτογάλου σούπερ σταρ, αφού τον Μάρτιο η ομάδα του Φερνάντο Σάντος (εφόσον, βεβαίως, παραμένει στην άκρη του πάγκου ο αγαπημένος μας Φερνάντο…) θα κληθεί να λάβει μέρος στα πάντα επικίνδυνα πλέι οφ.
Το νέο φορμάτ προβλέπει τρία Φάιναλ Φορ με ημιτελικό και τελικό, πολύ πιο συναρπαστικό από αγώνα μέσα – έξω, το παραδοσιακό σύστημα που εξυπηρετούσε περισσότερο τα συμφέροντα των πιο ισχυρών ομάδων.
Στην κλήρωση της 26ης Νοεμβρίου, βεβαίως, η Πορτογαλία θα μπει ως επικεφαλής και αποφεύγει ομάδες – παγίδα όπως η Ρωσία, η Σουηδία, η Ουαλία και, κυρίως, την δεύτερη του τρίτου ομίλου (Ιταλία ή Ελβετία) και του ένατου (Αγγλία ή Πολωνία).
Ακόμα και έτσι, όμως, ένα ματς μια… και έξω (όπως είναι ένας ημιτελικός και ένας τελικός) μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως διαπίστωσε η ίδια η Πορτογαλία το βράδυ της Κυριακής με αντίπαλο την Σερβία.
Ο Κριστιάνο, στον οποίο δεν πιστώθηκε ένα καθαρό γκολ στο πρώτο ματς των δύο ομάδων, επειδή τότε δεν υπήρχε ακόμα VAR στα προκριματικά (αν είναι δυνατόν…), ήταν έξαλλος και θυμήθηκε αυτό το «μη γκολ», το οποίο θα είχε αλλάξει τα πάντα στην βαθμολογία.
Πιθανότατα τα είχε και με τον εαυτό του γιατί, μην γελιόμαστε, στο ματς – τελικό του «Ντα Λουζ» δεν έκανε την διαφορά και δεν φώναξε «παρών», όπως έχει κάνει σε τόσα, αμέτρητα παιχνίδια σε όλη την καριέρα του.
Ακόμα και έτσι, όμως, δεν θα το βάλει κάτω. Θα δουλέψει ακόμα πιο σκληρά, θα σημειώσει τις ημερομηνίες του Φάιναλ Φορ με μεγάλα γράμματα στο καλεντάρι του και είναι δεδομένο ότι θα τα δώσει όλα για να βρεθεί στα γήπεδα του Κατάρ.
Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα να μην τα καταφέρει, όπως συνέβη στο φινάλε αυτής της προκριματικής φάσης. Και, αν συμβεί αυτό, θα πρέπει μια και… κακή να αρχίζουμε να συνηθίζουμε ότι, αργά ή γρήγορα, η εποχή του δίπολου «Μέσι – Κριστιάνο» θα φτάσει στο τέλος της.
Για να κατανοήσουμε τι έκαναν αυτοί οι δύο χαρισματικοί ποδοσφαιριστές την τελευταία 15ετία και γιατί φαντάζει απίθανο να υπάρξει ανάλογη διάδοχη κατάσταση, έστω και αν φαινόμενα όπως ο Κιλιάν Μπαπέ και ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ φτάνουν σε… τρομακτικές επιδόσεις.
Νέοι Μέσι και Κριστιάνο δεν θα υπάρξουν ποτέ. Και αξίζουν αμφότεροι να δώσουν το παρών στο πρώτο αραβικό Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας, το οποίο μάλιστα θα διεξαχθεί εν μέσω χειμώνα. Κάτι που σημαίνει ότι θα τους βρει στα… ντουζένια της σεζόν και όχι στο φινάλε, όπως συνέβη σε όλα τα προηγούμενα Μουντιάλ…
Πηγή: Gazzetta