Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ γέμισαν πέρυσι το Πανθεσσαλικό και όλα, σε γενικές γραμμές, πήγαν καλά. Ήταν, ίσως, μια καλή ένδειξη για το ότι μπορούν να γίνουν και πάλι ωραίες εκδρομές, έστω και σε μια έδρα με μικρό ρίσκο, μιας και δεν υπάρχει πυρήνας γηπεδούχων οπαδών. Ωστόσο, δεν ήταν παρά μια παρένθεση. Το γήπεδο του Βόλου πνίγηκε στα δακρυγόνα, κατόπιν εισβολής μερίδας οπαδών και εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία.

Στο μυαλό αυτών που αποφάσισαν να τινάξουν το ματς στον αέρα, η ευθύνη ανήκει στη διαιτησία. To γκολ του Ελ Καμπί φαίνεται ότι, έστω και οριακά είναι οφσάιντ. Με αυτό του Μασούρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και θα πρέπει να εξηγηθεί γιατί ακυρώθηκε. Οι γραμμές που τοποθετήθηκαν δεν βοηθούν, φαίνεται όμως ότι ο μόνος λόγος που μπορεί να μην έχει μετρήσει είναι για οφσάιντ στον Ελ Καμπί, θεωρώντας ότι «σκρινάρει» τον αμυντικό κι άρα επηρεάζει τη φάση, παρότι δεν κάνει κίνηση προς την μπάλα. Πολύ δύσκολη φάση, στην οποία υπάρχει υποκειμενική κρίση. Τα υπόλοιπα, ήταν αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν ή άλλαξαν από το VAR. Όσο υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας και δεν είναι όλα άψυχη τεχνολογία, οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες δεν θα πάψουν να υπάρχουν ποτέ. Κάποιες φορές, γιατί πράγματι γίνονται λάθη, ακόμα και σε πρωταθλήματα όπως η Premier League, τα οποία μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως. Άλλες φορές, για politics και επικοινωνία.

Πώς αντιμετωπίζεις τους χούλιγκανς;

Προφανώς όμως, τα λάθη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καμία εισβολή στον αγωνιστικό χώρο. Από το video που είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς από την τηλεόραση δεν υπήρξε το παραμικρό πλάνο, πράγματι κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού μπήκαν στο γήπεδο, πλησιάζοντας μάλιστα πολύ κοντά στη διμοιρία κι αυτό είναι κάτι που αφορά τον σύλλογο και τον τρόπο που πρέπει να δράσει για να προστατέψει τον ίδιο του τον εαυτό, πρώτα απ’ όλα.

Από την άλλη, η αστυνομία αποφάσισε να πνίξει όλο το γήπεδο στα δακρυγόνα. Για μια ακόμα φορά. Έχουμε ξαναπεί, ότι είναι απαράδεκτο να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική που υπάρχει για άμεση καταστολή και διαχείριση πλήθους. Την Πέμπτη, για λίγα άτομα που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους Άγγλους έξω από το γήπεδο, έριξαν και πάλι χημικά έξω από την Opap Arena, κάνοντας την κατάσταση αποπνικτική. Τώρα, έπνιξαν στα δακρυγόνα το Πανθεσσαλικό, οδηγώντας τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια με τις φανέλες στο πρόσωπο.

Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διαχειριστούν την εισβολή, η οποία δεν ήταν μαζική κι έπειτα να καταλογιστούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους; Δεν γινόταν να μην την πληρώσουν για μια ακόμα φορά αυτοί που πήγαν γήπεδο για να δουν μπαλίτσα και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές;

Οι εικόνες ποδοσφαιριστών που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, του Κόστιτς να αποχωρεί υποβασταζόμενος και της επιστροφής για να παίξουν πασούλες, είναι οι καλύτερες αποδείξεις ότι ο μεγάλος χαμένος όλης αυτής της κατάστασης δεν είναι άλλος παρά το ίδιο το ποδόσφαιρο και οι άνθρωποι που κάθε Κυριακή φοράνε τη φανέλα τους και μπαίνουν στο γήπεδο. Αντί να μιλάμε για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, αναλωνόμαστε πάλι στους διαιτητές, τους χούλιγκανς και την αστυνομία. Έχουν πολλοί ευθύνες γι’ αυτήν την κατάντια κι αν δεν τις αναλάβουν κάποια στιγμή, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Στην αγκαλιά του Μαρτίνεθ

Όσο για τον Ολυμπιακό; Οι εικόνες του Μασούρα και του Ελ Καμπί που σκοράρουν και η πρώτη τους αντίδραση είναι να αγκαλιάσουν τον προπονητή, δείχνει πολλά για το πώς οι ποδοσφαιριστές αντιλαμβάνονται όλο αυτό που γίνεται εδώ και τρεις μέρες με τον Μαρτίνεθ. Η εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» στη Γερμανία προφανώς και ήταν απαράδεκτη, ενώ χρονικά ήταν κοντά στη συντριβή μέσα στο Φάληρο από τον ΠΑΟΚ. Παραμονές αγώνα, τα σενάρια για τον επόμενο προπονητή του Ολυμπιακού έδιναν και έπαιρναν με τον Ισπανό να παρουσιάζεται ουσιαστικά «τελειωμένος».

Πώς ακριβώς το να σέρνεται αυτή η ιστορία βοηθάει μια ομάδα να επικεντρωθεί στο επόμενο ματς της; Αν η απόφαση για οριστικό διαζύγιο με τον Μαρτίνεθ είναι ειλημμένη, μάλλον θα ήταν καλύτερα να είχε επισημοποιηθεί την επόμενη του αγώνα με τη Φράιμπουργκ. Αν, πάλι, ήταν ένα σενάριο ή ένα συμπέρασμα, τότε θα έπρεπε να είχε κοπεί από τη ρίζα. Δεν είναι εύκολο μέσα σε λίγες ώρες να ληφθούν αποφάσεις για την επόμενη μέρα σ’ ένα κρίσιμο χρονικό σημείο κι αυτό είναι κατανοητό. Αλλά η αντίδραση των παικτών δείχνει πως η κατάσταση δεν βοήθησε την ομάδα να επικεντρωθεί στον στόχο της.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This