Επιλογή Σελίδας

Του Θοδωρή Βασίλη

Ο Φεντερίκο Κιέζα είναι το νέο μεγάλο αστέρι της Φιορεντίνα και η μεγάλη ελπίδα των Ιταλών για να επανέλθουν ξανά στο προσκήνιο. Ο 21χρονος εξτρέμ είναι ότι καλύτερο έχει βγάλει η γειτονική χώρα και αναμένεται τα επόμενα χρόνια το στάτους του να φτάσει παγκοσμίως αυτά των Top ποδοσφαιριστών. Παράλληλα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αντιπάλων του για τον τρόπο παιχνιδιού του, αφού ορισμένοι τον κατηγορούν πως εκμαιεύει εύκολα τα φάουλ και τα πέναλτι. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της ΣΠΑΛ – τελευταίας αντιπάλου της Φιορεντίνα – το πήγε λίγο παραπέρα και μέσα στον θυμό του για την ήττα από τους «βιόλα» χαρακτήρισε δημοσίως τον Κιέζα αναξιόπιστο άνθρωπο προκαλώντας την αντίδραση της ομάδας της Φλωρεντίας που ζήτησαν από τον Ματιόλι να ανακαλέσει και να ζητήσει άμεσα συγνώμη.

Εχει δίκιο ο Μανιόλι να μιλάει έτσι ή μήπως ο Κιέζα είναι το εύκολο θύμα; Πράγματι ο Κιέζα πέφτει εύκολα στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή με τον τρόπο παιχνιδιού του δέχεται τις περισσότερες κλωτσιές από τους αντιπάλους του και όχι επειδή έχει στην άκρη του μυαλού του στο πως να κλέβει.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να δούμε τι συνέβη και ήρθε το ξέσπασμα του Ματιόλι. Την Κυριακή η ΣΠΑΛ φιλοξένησε την Φιορεντίνα και στο 73ο λεπτό και με το ματς στο 1-1, ο Κιέζα ανατρέπεται μέσα στην περιοχή της ΣΠΑΛ, οι παίκτες των «βιόλα» διαμαρτύρονται για πέναλτι, αλλά ο διαιτητής της αναμέτρησης δεν σφυρίζει κάτι. Στην εξέλιξη της φάσης ο Βαλότι σκοράρει και κάνει το 2-1. Οι παίκτες και οι οπαδοί της ΣΠΑΛ πανηγυρίζουν, αλλά μένουν με τη χαρά, καθώς το κανονικό γκολ που σημείωσαν, ακυρώθηκε!

Ποιος ήταν ο λόγος; Ο διαιτητής είχε κατευθυνθεί προς το VAR για να τσεκάρει την ανατροπή του Κιέζα από τον Ντίας Φελίπε που είχε γίνει λίγα δευτερόλεπτα πριν η ΣΠΑΛ κάνει το 2-1. Αφού τσέκαρε τη φάση, αποφάσισε πως υπάρχει παράβαση, με συνέπεια να ακυρώσει το γκολ των γηπεδούχων και να δώσει πέναλτι στη Φιορεντίνα! Ο Βερετού ευστόχησε και οι «βιόλα» πήραν το προβάδισμα για να φτάσουν στη συνέχεια στη νίκη με το επιβλητικό 4-1.

Και μπορεί να είναι απόλυτα κατανοητή η απογοήτευση που αισθάνθηκαν οι άνθρωποι της ΣΠΑΛ εκείνη την στιγμή, αλλά οι ενέργειες που ακολούθησε τόσο ο Παϊρέτο όσο και όσοι βρίσκονταν στο VAR ήταν απόλυτα σωστές. Και αυτό γιατί η εξέταση της αμφισβητούμενης φάσης δεν μπορούσε να γίνει σε ροή αγώνα αλλά στην πρώτη διακοπή. Και δυστυχώς για την ΣΠΑΛ η πρώτη διακοπή ήταν στο δικό της ακυρωθέν γκολ.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Ματιόλι ο οποίος ήταν φανερά οργισμένος αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους ξεφεύγοντας στις δηλώσεις του κάνοντας προσωπική επίθεση στον Κιέζα και στον χαρακτήρα του. Και αν δεχτούμε ότι οι δηλώσεις του Ματιόλι έγιναν πάνω στην ένταση της στιγμής, αυτό που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι αρχίζει και δημιουργείται μια αφήγηση γύρω από τον άσο της Φιορεντίνα που τον θέλει να είναι θεατρίνος στον τρόπο παιχνιδιού του. Κάτι που προφανώς είναι εντελώς λάθος. Πράγματι ο «Φέντε» βρίσκεται αρκετά συχνά κάτω στο έδαφος, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο παιχνιδιού του. Όταν το βασικό σου όπλο εκτός από την ταχύτητα, είναι και το ένας εναντίον ενός, τότε θα γίνεις αποδέκτης πολλών αντικανονικών και αντιαθλητικών φάουλ. Έτσι ήταν, έτσι είναι κι έτσι θα είναι για οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή με αυτά τα χαρακτηριστικά παιχνιδιού.

Γι αυτό καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και στους αριθμούς αν δίνουν έστω και λίγο δίκιο σε όσους κατηγορούν τον Κιέζα. Ο 21χρονος άσος μετράει 2,5 πετυχημένες ντρίπλες ανά αγώνα, ο δεύτερος καλύτερος αριθμός από τα εξτρέμ στην φετινή Serie A. Την ίδια ώρα τα δύο κερδισμένα φάουλ που κερδίζει τον κατατάσσουν στην 7η θέση της αντίστοιχης λίστας. Κάτι που φαίνεται απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς πως ο Κιέζα είναι ένας ποδοσφαιριστής που αναγκάζει τον αμυντικό να έρθει σε επαφή μαζί του. Μάλιστα, αποτελεί έκπληξη που δεν βρίσκεται πιο ψηλά στην κατάταξη με τα κερδισμένα φάουλ αν σκεφτεί κανείς πως – ειδικά φέτος – ο Κιέζα είναι σημείο αναφοράς στην επιθετική ανάπτυξη της Φιορεντίνα, τόσο με τα ρήγματα που κάνει από τα άκρα αλλά και με τα «κοψίματα» που κάνει προς τα μέσα.

Τώρα ως προς τις πτώσεις μέσα στην περιοχή με στόχο να εκμαιεύσει πέναλτι, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως έχει κερδίσει τις άπειρες παραβάσεις. Κάτι που προφανώς και δεν ισχύει. Την φετινή σεζόν έχει κερδίσει άλλο ένα πέναλτι (εκτός από αυτό της Κυριακής με την ΣΠΑΛ) κόντρα στην Αταλάντα, το οποίο πράγματι δεν υπήρξε παράβαση ποτέ. Αλλά μέχρι εκεί, αυτή ήταν και η μοναδική του φορά που ξεγέλασε τον διαιτητή. Βέβαια, μια βουτιά σε μια σεζόν δεν σε κάνει αυτόματα «θεατρίνο». Τα κερδισμένα πέναλτι του Κιέζα είναι συνολικά έξι τον αριθμό στις τρεις επαγγελματικές σεζόν που αγωνίζεται. Ε για έναν ποδοσφαιριστή που αποτελεί το μέλλον του ιταλικού ποδοσφαίρου και θα μπορούσε να έχει μια επιπλέον προστασία από τους διαιτητές δεν αποτελεί μεγάλος αριθμός. Τουναντίoν μάλιστα, για ένα παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά.

Η στατιστική δεν λέει ψέματα, ούτε όμως όλη την αλήθεια. Αν παρακολούθησε κανείς το ματς με την ΣΠΑΛ θα είδε ότι υπήρξαν άλλη μία περίπτωση όπου θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι όταν στο πρώτο ημίχρονο ο Κιέζα έχασε την ισορροπία του μέσα στην αντίπαλη περιοχή μετά από μαρκάρισμα τριών (!) παικτών των γηπεδούχων. Κι ενώ ο κόσμος της ΣΠΑΛ τον αποδοκίμαζε το ριπλέι έδειξε ότι υπήρξε επαφή, αλλά το γεγονός πως την ώρα που ο «Φέντε» ανατρέπεται είχε αρχίσει να χάνει την ισορροπία του συντέλεσε στο να μην υπάρξει παρέμβαση του VAR. Το παράδειγμα αυτό το αναφέρουμε για το πως αντιμετωπίζεται ο Κιέζα από την αντίπαλη άμυνα σε κάθε ματς της Φιορεντίνα η οποία προσαρμόζει την αμυντική της λειτουργία πάνω στον περιορισμό του 21χρονου άσου.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Όσον αφορά το πέναλτι, υπάρχει ξεκάθαρη παράβαση. Ο Φελίπε πάει αργοπορημένα και χωρίς λόγο πατάει το πόδι του Κιέζα σε μια φάση που ο Ιταλός διεθνής είχε κάνει ήδη το γύρισμα προς την μικρή περιοχή και δεν υπήρχε κίνδυνος εκ μέρους του. Μάλιστα, μετά το τέλος του αγώνα ο ίδιος ο Βραζιλιάνος αμυντικός παραδέχτηκε πως του πάτησε το πόδι και πως σωστά δόθηκε πέναλτι. 

Ο καταλογισμός της παράβασης δείχνει ότι το σύστημα του VAR λειτουργεί υπέρ του ποδοσφαίρου και αυτό που θέλουμε όλοι μας: Την επίτευξη γκολ. Οι καλύτεροι επιθετικογενείς παίκτες πλέον κερδίζουν τα φάουλ που τους αναλογούν είτε μέσα είτε έξω από την περιοχή με τους αμυντικούς να είναι περισσότερο προσεκτικοί στα μαρκαρίσματά τους. Και η απόφαση στον Κιέζα αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως αν ανατρέπεσαι αντικανονικά μέσα στην περιοχή η παράβαση θα δοθεί. Ναι υπάρχουν θέματα ως προς την καλύτερη και ορθολογικότερη εφαρμογή του VAR αλλά ακόμα βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια της εφαρμογή του.

Παρόλα αυτά, θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα συνεχίσουν να αντιδρούν και να χαίρονται με τις εποχές που για να κερδίσεις ένα φάουλ θα έπρεπε τουλάχιστον να βγάλεις αίμα και αν βρισκόσουν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να σε κατηγορούσαν ότι το ποδόσφαιρο είναι ανδρικό άθλημα. Καλώς ή κακώς το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και οι εποχές που η μη υπόδειξη μιας παράβασης ή ακύρωση ενός κανονικού γκολ (από την ακύρωση ενός κανονικού γκολ έχασε η Φιορεντίνα ένα πρωτάθλημα από την Γιουβέντους αποτελώντας την αιτία για να ξεκινήσει αυτή η έχθρα μεταξύ τους) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη πλέον θα απονέμεται χωρίς καμία διάκριση.  

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This