Επιλογή Σελίδας

Σε απόλυτο ελληνικό θρίαμβο εξελίχθηκε η 5η ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πάλης Βετεράνων που φιλοξενείται στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Γαλανόπουλος» στο Λουτράκι.

Η Ελλάδα κατέκτησε 4 μετάλλια σε δύο ηλικιακές κατηγορίες στην ελληνορωμαϊκή και έφτασε τα 8 στη διοργάνωση. Το Σάββατο (21/10) η ελληνική αποστολή μέτρησε δύο χρυσά από τους Εμζάριο Μπεντινίδη (88κ. Γ’ κατηγορία) και Ηλία Μπούκη (70κ., Δ’ κατηγορία), ένα ασημένιο με τον Βασίλη Μπατάλα (88κ. Γ’ κατηγορία) και ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Χρήστο Τορτοπίδη (88κ. Γ’ κατηγορία). Έτσι, συνολικά η χώρας μας αύξησε τη συγκομιδή της στα 4 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα.

«Γαλανόλευκο» το βάθρο των 88 κιλών

Στα «γαλανόλευκα» ντύθηκε η κατηγορία των 88κ. στους Βετεράνους Γ’ (έως 50 ετών) όπου η ελληνική πάλη ουσιαστικά θριάμβευσε με τριπλή παρουσία στο βάθρο των νικητών. Ο τελικός εξελίχθηκε σε ελληνική υπόθεση, καθώς ο Εζμάριος Μπεντινίδης και ο Βασίλης Μπατάλας πάλεψαν για το χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Χρήστος Τορτοπίδης πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

Ο Εμζάριος Μπετινίδης – που λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην αντίστοιχη κατηγορία της ελευθέρας – απέκλεισε αρχικά στον πρώτο ελληνικό «εμφύλιο» της κατηγορίας με πτώση τον Παναγιώτη Παπαγεωργίου και στον προημιτελικό επικράτησε με τεχνική υπεροχή του Φινλανδού Γιάνι Λαουτάνεν, ενώ με τον ίδιο τρόπο νίκησε και τον Γάλλο Φρεντερίκ Καλίξ.

Ο Μπατάλας στην πορεία του προς το βάθρο, στα προκριματικά υπέταξε με τεχνική υπεροχή τον Σαουδάραβα Μοχάμεντ Σαΐντ Αλραμίζ και πέρασε άνευ αγώνα στα ημιτελικά, αφού αποσύρθηκε στους «8» ο Αιγύπτιος αντίπαλός του Ελσορμπαγκί.

Στη συνέχεια  σε ακόμα έναν ελληνικό «εμφύλιο» στην κατηγορία αντιμετώπισε τον Χρήστο Τορτοπίδη και νίκησε με 2-0 για να περάσει στον τελικό.

Στον τελικό, ο Μπατάλας προηγήθηκε με 2-0, αλλά Μπεντινίδης αντεπιτέθηκε άμεσα για να επικρατήσει με 7-2 και να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής, κάνοντας το νταμπλ σε ελευθέρα και ελληνορωμαϊκή.

Ο Τορτοπίδης στους «8» είχε αποκλείσει τον Νίκο Χριστόπουλο με 6-1 και είχε μια δεύτερη ευκαιρία για να ανέβει στο βάθρο των νικητών, την οποία δεν την άφησε να πάει χαμένη. Με εξαιρετική εμφάνιση επιβλήθηκε με πτώση του Σαουδάραβα Μοχάμεντ Ι Αλζραμέζ και πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο.

Στην ίδια κατηγορία, ο Παπαγεωργίου είχε και αυτός τη δυνατότητα να διεκδικήσει μετάλλιο μέσω των ρεπεσάζ, αλλά έχασε από τον Γιάνι Λαουτάνεν με 5-3.

Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Μπούκης

Τα 70κ. των Βετεράνων Δ’ (έως 55 ετών) αποδείχθηκαν υπόθεση ενός. Ο Βασίλης Μπούκης κυριάρχησε πλήρως των αντιπάλων του δείχνοντας από τον πρώτο αγώνα κιόλας πως η θέση στο βάθρο ήταν δεδομένη και απλά έμενε να μάθουμε τι απόχρωση θα είχε το μετάλλιο που θα φορούσε στο στήθος του.

Η πορεία του ξεκίνησε από τα προκριματικά και κέρδισε διαδοχικά με τεχνική υπεροχή στους «16» τον Γερμανό Γκούναρ Σπρουνκ, στους «8» τον Σουηδό Χανς Νίλσον και στον ημιτελικό τον Μογγόλο Νιαμντορί Χαγιανχιάρβ.

Στον τελικό, ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν και πάλι κυρίαρχος, με τον Καζάκο Ναριμάν Καϊρμάνοφ να αδυνατεί να τον σταματήσει και τον Μπούκη να επικρατεί με 5-1και να στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής.

Στην ίδια κατηγορία ο Δημήτρης Κεφαλίδης αντιμετώπισε στην φάση των «16» τον Χανς Κρίστερ Χένρικ Νίλσον από την Σουηδία, σε έναν αγώνα που έχασε. Ο Σουηδός στη συνέχεια έχασε από τον Μπούκη και έτσι ο Κεφαλίδης δεν μπήκε στα ρεπεσάζ.