Επιλογή Σελίδας

Ο Τσίρο Ιμόμπιλε παγώνει το Red Bull Arena στο 55ο λεπτό και οι παίκτες της Λάτσιο στρέφουν το βλέμμα τους στα ημιτελικά του Europa League. Aλλωστε, ποδοσφαιρικά… θαύματα συμβαίνουν μια φορά στα πέντε χρόνια και το φετινό είχε ολοκληρωθεί στο Ολίμπικο το βράδυ της Τρίτης. Κι όμως, οι Ταύροι… πετούσαν, με τρία γκολ σε τέσσερα λεπτά διέλυσαν τα πλάνα των Λατσιάλι και πέταξαν στα «σκουπίδια» κάθε ιταλικό αμυντικό σχέδιο! Ναι, η υπομονή και η επιμονή της Σάλτσμπουργκ επιβραβεύτηκαν και κάθε εφιαλτικός αποκλεισμός από τα προκριματικά του Champions League ξεχάστηκε. Οι Ταύροι χαρακτηρίστηκαν ως η πιο… loser ομάδα, αφού την τελευταία δεκαετία δεν πέρασαν ποτέ σε όμιλο.

Εμειναν έξω όχι μόνο από κλαμπ όπως η Φενέρμπαχτσε, από τη Μάλμε (δύο φορές!), από τη Μακάμπι Χάϊφα και τη Χάποελ Τελ Αβίβ, την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και τη Ριέκα, μέχρι κι από την Ντούντελιγκεν από το Λουξεμβούργου! Η μοίρα της την έφερνε στους ομίλους του Europa League, είχε φτάσει τρεις φορές στα πρώτα νοκ άουτ, του Φλεβάρη, και μία φορά στα δεύτερα νοκ άουτ, του Μάρτη. Φέτος όμως ήταν η χρονιά της, ξεπέρασε σοβαρά εμπόδια όπως της Ρεάλ Σοσιεδάδ, της Ντόρτμουντ και της Λάτσιο! Αν υπάρχει μυστικό εκτός από τα χρήματα, τις υποδομές, αυτό κρύβεται στις γνώσεις του προπονητή, Μάρκο Ρόουζ, αλλά και του βοηθού του, Ρενέ Μάριτς!

Μπορεί να απέτυχε ακόμα μια χρονιά να περάσει το εμπόδιο της Ριέκα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (1-1, 0-0 και ραντεβού με την ατυχία), ωστόσο η διοίκηση της ομάδας ποτέ δεν μετάνιωσε για την επιλογή του Γερμανού. Με Μαρσέιγ, Κόνιασπορ και Γκιμαράες οι Ταύροι έμειναν αήττητοι στον όμιλο και στη συνέχεια προσπερνούσαν με κεκτημένη ταχύτητα Σοσιεδάδ, Ντόρτμουντ και Λάτσιο. Ποιος είναι όμως ο 41χρονος Γερμανός και ο εξαιρετικός βοηθός του, Ρενέ Μάριτς και ποια η απίθανη ιστορία τους;

Αποτέλεσμα εικόνας για rene maric

Το ποδόσφαιρο πάντα είχε κι έχει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Πρώτα παίζεις ποδόσφαιρο, μετά πηγαίνεις σε μαθήματα προπονητικής και μετά γίνεσαι κόουτς ή διαλέγεις τον δρόμο του scout ή του ατζέντη. Δεν υπάρχει πόρτα στο ποδόσφαιρο που να μην μπορείς να ανοίξεις εάν έχεις παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Οι Νάγκελσμαν και Τεντέσκοείναι δύο πρόσωπα – κλειδιά στη νέα… επαναστατική γενιά του ποδοσφαίρου. Μία γενιά που δείχνει πως δεν χρειάζεται τεράστια εμπειρία για να καθιερωθείς σε επαγγελματικό επίπεδο. Το 2011 όταν ήταν ακόμα στο σχολείο ο Μάριτς μαζί με έναν φίλο του έφτιαξαν Blog όπου ανέλυαν ποδοσφαιρικά ματς και την εξέλιξή τους. Αυτά τα παιδιά ήταν μόλις 19 ετών όταν γνώρισαν τον Τόμας Τούχελ. O τελευταίος εντυπωσιάστηκε από το πως έκαναν τις αναλύσεις τους και ήθελε να μάθει τον τρόπο!

Αποτέλεσμα εικόνας για rene maric

Το καλοκαίρι του 2012 ο Τόμας είχε εκπλαγεί τόσο πολύ ευχάριστα που τους προσέφερε δουλειά για να αναλύουν τους αντιπάλους της Μάιντς. Δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν, αλλά ο Μάριτς δεν το πίστευε. «Φαινόταν ότι ξέραμε τόσα πολλά για το ποδόσφαιρο ώστε να μιλάμε για τακτικές με έναν επαγγελματία σαν τον Τούχελ», σχολίαζε. Από τότε έγιναν πολλά καλά στην ζωή τους. Ο Μάριτς έγραψε αρκετά βιβλία για την τακτική στο ποδόσφαιρο και δούλεψε ως αναλυτής σε Μπρέντφορντ και Μίντιλαντ.

Δεν ήταν έκπληξη όλο αυτό. Οι συγκεκριμένες ομάδες ήταν από τις πρώτες που άρχισαν να εφαρμόζουν μαθηματικές πράξεις και τύπους και αναβαθμισμένα και εξειδικευμένα στατιστικά. ο Ρενέ Μάριτς ήταν scout στην Λεβερκούζεν και δούλεψε και με τον Ολλανδό τεχνικό Ντεκάαζεν στην Εξέλσιορ. «Δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στην καριέρα μου. Αυτός ο τύπος ήξερε περισσότερα από μένα για την ομάδα μου» είπε ο Ολλανδός. Το 2014 ο Μάριτς εντάχθηκε στην ομάδα Νέων της Σάλτσμπουργκ. Έτσι άρχισε η σχέση του με τον Μάρκο Ρόουζ, προπονητή των Ταύρων στην U18. Οι συνεχείς συζητήσεις για προπονητικές μεθόδους και την πίεση στο γήπεδο οδήγησαν τον Μάριτς ως βοηθό στην U19 το 2016. Έναν χρόνο μετά είχε κερδίσει το UEFA Youth League. Ο Μάρκο Ρόουζ αναβαθμίστηκε και πήρε μαζί του τον Μάριτς και τώρα γράφουν ποδοσφαιρική ιστορία μαζί.

Τα νούμερα δείχνουν την αποτελεσματικότητα στις διατάξεις και τους σχηματισμούς της ομάδας όπως τα φτιάχνει ο Μάριτς. Μόλις 5% των αντιπάλων της Σάλτσμπουργκ έβγαλαν επίθεση που είχε σουτ για γκολ. Απίστευτο στατιστικό από έναν τύπο που άρχισε το πρότζεκτ του στο internet απλώς για να μάθει παραπάνω για ποδόσφαιρο. Επτά χρόνια πέρασαν από τότε και τώρα ο Ρενέ μαζί με τον Ρόουζ έφτασαν στο να ετοιμάζουν την ομάδα για τα ημιτελικά και να βιώνουν μοναδικές ποδοσφαιρικές εμπειρίες.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This