Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Είναι ένα σίριαλ που κρατάει πάνω από δύο εβδομάδες και είναι άγνωστο πότε και πώς θα τελειώσει. Ο αρχηγός της Γουέστ Χαμ Ντέκλαν Ράις, μεγάλος πρωταγωνιστής στην πορεία της προς την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου (Conference League), αποτελεί το μήλον της έριδος για την κάτοχο του τρεμπλ Μάντσεστερ Σίτι και την ομάδα που διεκδίκησε φέτος το πρωτάθλημα στην Αγγλία, την Αρσεναλ.

Αυτή η μεταγραφική κόντρα, η οποία στο τέλος της ημέρας αναμένεται να γεμίσει τα ταμεία της Γουέστ Χαμ με πάνω από 100 εκατ. ευρώ και να κάνει τον Ντέκλαν Ράις την ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο για το φετινό καλοκαίρι, αφού η τιμή πώλησης αναμένεται να ξεπεράσει για λίγο ακόμη και αυτή του Μπέλιγχαμ στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα στην Αγγλία αυτή η κόντρα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έκβασή της μπορεί να κρίνει αν η Αρσεναλ θα κλείσει την ψαλίδα από την Σίτι ή αν η ομάδα του Μάντσεστερ θα ξεφύγει κι’ άλλο από τους «Κανονιέρηδες».

Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι αν αξίζει ο Ράις όλα αυτά τα χρήματα και όλη αυτή την φασαρία γύρω από το όνομά του, ώστε να φτάνουν οι αναλυτές να εκτιμούν ότι η δική του μεταγραφή είναι ικανή να κλείσει την ψαλίδα ανάμεσα στην Σίτι και την Αρσεναλ. Είναι αλήθεια ότι αυτό το τελευταίο ακούγεται κάπως υπερβολικό, είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ο Ράις εδώ και μία διετία είναι ο πληρέστερος Βρετανός χαφ, ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται και φυσικά έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης αφού είναι 24 ετών. Εκτός όμως από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, όλοι στο πρόσωπό του βλέπουν και έναν σπουδαίο leader και άπαντες θεωρούν δεδομένο ότι η αρχηγία στην Γουέστ Χαμ ήταν μόνο η αρχή και σύντομα θα έρθει και αυτή στην Εθνική Αγγλίας.

Πού βρίσκεται το μεταγραφικό στόρι σήμερα;

Ο Ράις είναι δεδομένο ότι θα φύγει από την Γουέστ Χαμ. Το έχει άλλωστε ανακοινώσει και επίσημα ο πρόεδρός της μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου, λέγοντας πως αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας συμφωνίας κυρίων ανάμεσα στις δύο πλευρές από το περασμένο καλοκαίρι. Η Γουέστ Χαμ λοιπόν αποφάσισε να τηρήσει αυτή τη συμφωνία αρκεί να μπουν στα ταμεία της τα 100 εκατ. λίρες (πάνω από 110 εκατ. ευρώ). Η Αρσεναλ έχει προσεγγίσει την πλευρά του παίκτη εδώ και μήνες και ο Ράις έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον Αρτέτα, ο οποίος του έχει εξηγήσει ότι γύρω του θα χτίσει τη νέα ομάδα και αυτός προορίζεται για να γίνει ο ηγέτης της Αρσεναλ που θα επιστρέψει στους τίτλους. Ο Ράις όχι μόνο τα έχει βρει σε οικονομικό επίπεδο με τους Λονδρέζους αλλά είναι και ενθουσιασμένος με το project και τον ρόλο που του προσφέρει ο Αρτέτα και η Αρσεναλ. Επιπλέον του αρέσει η ζωή στο Λονδίνο στο οποίο έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει και στο οποίο ζει και η οικογένειά του, η οποία επίσης δεν θα προτιμούσε μία μετακόμιση.

Γι’ αυτό άλλωστε και παρά το γεγονός ότι μίλησε με τον Τόμας Τούχελ δεν ψήθηκε με το ενδεχόμενο να πάρει μεταγραφή στη Μπάγερν. Η Αρσεναλ όμως δυσκολεύεται να φτάσει σε συμφωνία με την Γουέστ Χαμ αφού και οι δύο επίσημες προτάσεις που κατέθεσε απορρίφθηκαν. Η τελευταία ήταν ύψους 75 εκατ. λιρών με επιπλέον άλλα 15 εκατ. λίρες σε μορφή μπόνους. Η Γουέστ Χαμ θέλει το στάνταρ ποσό να είναι 100 εκατ. λίρες. Η Αρσεναλ ενημέρωσε ότι θα επανέλθει με μία ακόμη πρόταση και η εκτίμηση είναι ότι αυτή θα ξεπερνάει τα 100 εκατ. λίρες, αλλά με 90 εκατ. δεδομένα και 15 υπό την μορφή μπόνους.

Η Γουέστ Χαμ θα αποδεχόταν μία τέτοια πρόταση αλλά με δύο προϋποθέσεις. Τα μπόνους να είναι εύκολο να πιαστούν (όχι για παράδειγμα κατάκτηση Τσάμπιονς Λιγκ που προτείνει η Αρσεναλ) και δεύτερον το στάνταρ ποσό να καταβληθεί στο μεγαλύτερο μέρος του σε δύο χρόνια και όχι σε 4 όπως θέλει η Αρσεναλ.

Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Σίτι η οποία ενημέρωσε επισήμως την Γουέστ Χαμ ότι ενδιαφέρεται για τον παίκτη και είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση που θα καλύπτει τα θέλω της Γουέστ Χαμ. Η Σίτι φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει 90 εκατ. λίρες με τον τρόπο που θέλει η Γουέστ Χαμ (45 τώρα και 45 το ερχόμενο καλοκαίρι) και άλλα 15 εκατ. λίρες με τη μορφή μπόνους. Το πρόβλημα της Σίτι όμως είναι ότι για να καταθέσει αυτή την πρόταση θέλει να ξέρει αν ο παίκτης ενδιαφέρεται να υπογράψει σε αυτήν.

Ο Ράις δεν έχει απαντήσει ακόμη και για αυτό η Σίτι δεν έχει κάνει ακόμη πρόταση. Είναι φανερό ότι ο Ράις προτιμά την Αρσεναλ, αλλά ασφαλώς δεν λέει όχι και στην Σίτι και περιμένει τις εξελίξεις με την νέα πρόταση της Αρσεναλ για να αποφασίσει. Ο Ράις φοβάται ότι σε αντίθεση με ότι θα συμβεί στην Αρσεναλ (θα πάρει φανέλα βασικού σπίτι) στην Σίτι δεν είναι δεδομένος ο χρόνος συμμετοχής του ως βασικός και αναντικατάστατος από τη στιγμή που εκεί αγωνίζεται ο Ρόδρι. Επιπλέον η Σίτι στη θέση του Γκιντογκάν που έφυγε έχει κλείσει ήδη τον Κοβατσίτς από την Τσέλσι, ενώ φέτος στο δεύτερο μισό έπαιξε αρκετά ως εξάρι και ο Στόουνς.

Το θρίλερ λοιπόν συνεχίζεται και είναι δεδομένο ότι μία από τις δύο αυτές ομάδες στο τέλος θα αποκτήσουν τον Ράις. Στο κόλπο θέλει να κρατηθεί και η Γιουνάιτεντ, αλλά δεν έχει τα χρήματα για να φτάσει σε τέτοια πρόταση. Προσπαθεί λοιπόν να πείσει την Γουέστ Χαμ με δέλεαρ τον Μαγκουάιρ και τον ΜακΤόμινεϊ, παίκτη που ο Μόγιες εκτιμά πάρα πολύ. Παρά ταύτα μοιάζει δύσκολο η Γουέστ Χαμ να αποδεχτεί μία πρόταση ύψους 40 εκατ. λιρών συν αυτούς τους δύο παίκτες.

Είναι ο Ράις τόσο κομβικός;

Το ερώτημα όμως ανεξάρτητα από την κατάληξη του σίριαλ παραμένει. Αξίζει τόσα λεφτά και τέτοιο χαμό ο Ντέκλαν Ράις; Η απάντηση ασφαλώς και δεν είναι εύκολο να δοθεί. Ο Ράις στην Αρσεναλ δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα κάνει την διαφορά. Ο Αρτέτα δεν έχει παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά και γι’ αυτό πιέζει ασφυκτικά για την απόκτησή του την διοίκηση της ομάδας του. Ο Ράις είναι γρήγορος για τη θέση του, μεταφέρει την μπάλα με μεγάλη ασφάλεια (περίπου 90% ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων), είναι σπουδαίος «κλέφτης», πρεσάρει καταπληκτικά και χρόνο με το χρόνο μεταμορφώνεται από κλασικό εξάρι και σε box to box μέσο, ο οποίος και σκοράρει και δημιουργεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλη αναβάθμιση στην ενδεκάδα της Αρσεναλ σε σχέση με τον Πάρτεϊ και τον Τσάκα, οι οποίοι έκαναν φοβερή σεζόν.

Στη Σίτι ο Ράις μοιάζει με μία ακόμη φοβερή λύση για το ρόστερ της. Η παρουσία του Ρόντρι δεν τον κάνει σούπερ απαραίτητο αλλά δεν είναι ανάγκη να μοιραστούν τον χρόνο όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά μπορούν και να συνυπάρξουν στην ίδια ενδεκάδα, αφού όπως προανέφερα όσο ωριμάζει ο Ράις μεταμορφώνεται σε έναν box to box μέσο, ότι ακριβώς συνέβη δηλαδή και με τον Γκιντογκάν. Ο Πεπ αυτό το γνωρίζει πολύ καλά, όπως γνωρίζει και την απογοήτευση που θα προκληθεί στην Αρσεναλ αν χάσει τον Ράις. Για την Αρσεναλ ο Ράις είναι το κομβικό μεταγραφικό ζήτημά της το φετινό καλοκαίρι και ο Πεπ ξέρει ότι αν τον πάρει αυτός αποκτά έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή και leader ως χαρακτήρα και ταυτόχρονα τον στερεί και από την ομάδα που προσπαθεί να την πλησιάσει και να αμφισβητήσει τα πρωτεία της. Διπλό κέρδος…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This