Του Μιχάλη Τσόχου
Το ποδόσφαιρο δεν πηγαίνει μπροστά με τσιτάτα, ούτε με πριμ, ούτε με πρόστιμα, αλλά με δουλειά. Καλό είναι να λες ωραίες ατάκες όπως «αν δεν μιλήσει ο Παναθηναϊκός δεν τελειώνουν τα ματς», όπως είπε ο Τερίμ μετά την πρόκριση επί του ΠΑΟΚ, αλλά ακόμη καλύτερο είναι να φτιάχνεις και μία ομάδα που να μπορεί να μιλάει στο γήπεδο. Κόντρα στη Λαμία, κόντρα στον ΠΑΟΚ (ανεξάρτητα από την πρόκριση) και κόντρα στην Κηφισιά ο Παναθηναϊκός εντός των τεσσάρων γραμμών δεν μιλούσε, απλά συλλάβιζε.
Η χαρά της πρόκρισης και το χάλι της εμφάνισης
Ενας προπονητής οφείλει να το δει. Την Τετάρτη το βράδυ ένας προπονητής έπρεπε να κρύψει την χαρά της πρόκρισης και να σταθεί στο χάλι της εμφάνισης. Επιπλέον όφειλε να απαγορεύσει πριμ και άλλες ομορφιές και να σταθεί στο ποδόσφαιρο. «Μάγκες, δεν παίζουμε μία…», έπρεπε να είναι η φάση την Τετάρτη το βράδυ, παρά την πρόκριση. Την Κυριακή το βράδυ, ποδόσφαιρο πάλι δεν είδαμε από τον Παναθηναϊκό. Λογικό, αφού έχουν καταργηθεί οι αρχές του ποδοσφαίρου. Η ομάδα δεν έχει σχέδιο ούτε στο 11 εναντίον 11. Ο Τερίμ υποστήριξε ότι το ματς ο Παναθηναϊκός δεν το πήρε επειδή έμεινε με 10 παίκτες. Προφανώς και δεν είναι έτσι. Και δεν θα σταθώ μόνο στο εύκολο συμπέρασμα «πού είναι γραμμένο ότι ο Παναθηναϊκός που κερδίζει στην έδρα του 1-0 την ουραγό Κηφισιά, αν μείνει με 10 παίκτες, δεν μπορεί να την νικήσει…», αλλά θα σταθώ στο ποδόσφαιρο.
Ο Παναθηναϊκός στο 11 εναντίον 11 για πάνω από μία ώρα έκανε μιάμιση φάση και αυτό είναι το πρόβλημα. Και έκανε μιάμιση φάση, γιατί είναι προβλέψιμος, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει διαβάσει τον αντίπαλο, δεν ξέρει τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά του. Την ομάδα εκεί την καταλαβαίνεις, όχι στις ειδικές συνθήκες. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, ακόμη και οι εκτός λογικής επιλογές, άλλοτε θα βγουν και άλλοτε όχι. Το να βάλεις τον στόπερ σέντερ φορ, μία φορά μπορεί να λειτουργήσει, δεύτερη όχι. Το να γεμίσεις το γήπεδο με επιθετικούς ενώ παίζεις με 10 και να βγάλεις από το γήπεδο όλα, μα όλα τα χαφ, μπορεί μία να λειτουργήσει, τις επόμενες δέκα αποκλείεται.
Ολες οι ομάδες χρειάζονται προπονητή, ακόμα και για το δίτερμα
Αλλά ξαναγράφω, το πρόβλημα δεν είναι τι γίνεται στις ειδικές καταστάσεις, το πρόβλημα είναι τι γίνεται στις κανονικές καταστάσεις. Εκεί ο Τερίμ στα τρία τελευταία ματς, τα οποία ήταν όλα στην Λεωφόρο, παίρνει κακό βαθμό. Η ευθύνη είναι πρώτα και πάνω από όλα δική του. Γι’ αυτό όπως θα έπρεπε να έχει κόψει το πριμ της Τετάρτης, έτσι θα έπρεπε να έχει σταματήσει και το πρόστιμο της Κυριακής. Η λογική του τύπου «ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται προπονητή για να νικήσει την Κηφισιά», είναι η λογική περασμένων δεκαετιών.
Ολες οι ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο, όχι απλώς χρειάζονται προπονητή για να νικήσουν το οποιοδήποτε ματς, αλλά χρειάζονται προπονητή και για να κάνουν προπόνηση, εσωτερικό δίτερμα. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και για να κάνεις 11 τύπους να παίζουν ποδόσφαιρο ως ομάδα, με οποιονδήποτε αντίπαλο και σε οποιαδήποτε συνθήκη, χρειάζεται προπονητής.
Ελλειμμα σιγουριάς όταν δεν ξέρεις το σχέδιο
Ο Τερίμ τους ενέπνευσε με τον ερχομό του, ή έστω έτσι καταλάβαμε, στην πορεία δείχνει να το έχει χάσει. Τα πρόσωπα των παικτών του Παναθηναϊκού κόντρα στην Κηφισιά, δεν ήταν πρόσωπα παικτών που απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο, δεν ήταν πρόσωπα παικτών που έρχονταν από μία μεγάλη πρόκριση και είχαν γεμίσει με αυτοπεποίθηση. Ηταν πρόσωπα γεμάτα από έλλειμμα σιγουριάς και αυτό συμβαίνει μόνο όταν δεν είσαι σίγουρος για το τι κάνεις μέσα στο γήπεδο. Όταν δεν ξέρεις το σχέδιο, ή ακόμη χειρότερο όταν δεν υπάρχει σχέδιο και 11 μονάδες πρέπει να παίξουν σαν μία ομάδα, υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το έλλειμμα σιγουριάς οδηγεί σε αναίτιες κόκκινες κάρτες, σε χαμένα τετ α τετ, σε λάθος τοποθετήσεις του κορμιού και του κεφαλιού.
Ο Παναθηναϊκός οφείλει γρήγορα μέσω του Τερίμ να επιστρέψει στις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Κανένα ματς σήμερα δεν το κερδίζεις επειδή εσύ είσαι ο Παναθηναϊκός και ο αντίπαλος η Κηφισιά. Κανένα όμως.
Πηγή: Gazzetta