Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Ειλικρινά, μετά και από τη σημερινή ανάλυση φάσεων, προσπαθώ να καταλάβω τι (θέλει να) κάνει ο Στεφάν Λανουά, αλλά αδυνατώ. Το σίγουρο είναι ότι συνήθως αποφεύγει στα videos τις πολύ καυτές πατάτες της αγωνιστικής. Οχι πάντα, αλλά συνήθως αυτό κάνει. Εχω μια αίσθηση ότι θέλει να ακολουθήσει μια «αντί – Big 4» επικοινωνιακή πολιτική για να δείξει ότι γενικώς δεν… μασάει, αλλά κι αυτό δεν τεκμηριώνεται απόλυτα, παρά μόνο μερικώς από τις αναλύσεις του.

Εως τώρα μεμονωμένες «τρανταχτές» λανθασμένες αποφάσεις διαιτητών υπάρχουν εναντίον του Παναθηναϊκού, του Αρη, ένα «ολόκληρο» ματς του ΠΑΟΚ στο Περιστέρι, το οφσάιντ του Μορόν στο «Κλ. Βικελίδης» εναντίον του Ολυμπιακού, το πέναλτι υπέρ του Βόλου στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Μα από την άλλη καλά σφυρίγματα έχουν πάρει και ο ΠΑΟΚ (με τον Πανσερραϊκό) και η ΑΕΚ (με τον Λεβαδειακό και την Athens Καλλιθέα, όπου θα έπρεπε να είχε αποβληθεί ο Πασαλίδης).

Κατανοώ ότι το επίπεδο του Ελληνα ρέφερι είναι πολύ χαμηλό. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Λανουά και ο Βαλέρι ξεκίνησαν από το «μηδέν» και τους ενθαρρύνουν να σφυρίζουν ό,τι βλέπουν ανεξαρτήτως φανέλας. Βλέπω την προσπάθειά τους να φέρουν πραγματικά top διαιτητές στα ντέρμπι. Πέραν όλων, απολύτως… συμπαρίσταμαι, διότι ζουν και εργάζονται πλέον σ’ ένα πάρα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Σε μια χώρα με τρομερή κακοπιστία στο χώρο του ποδοσφαίρου, σ’ ένα πρωτάθλημα με τέσσερις ισχυρούς διεκδικητές και ανταγωνισμό στο κόκκινο. Με κατευθυνόμενα και «χρωματισμένα» media, με παράγοντες που ποστάρουν ό,τι γουστάρουν ανά πάσα στιγμή στα social media, με «γενικούς αρχηγούς» και τεχνικούς διευθυντές που δέχονται περισσότερες κίτρινες και από το δίδυμο Ανατολάκη – Κολτσίδα στους πάγκους και άλλους που δημιουργούν πολεμική ατμόσφαιρα όποτε γουστάρουν παντοιοτρόπως. Δέχομαι ότι ίσως να μην υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη με τόση ένταση για τόσα πολλά χρόνια στο επίπεδο της διαιτησίας και της ΕΠΟ.

Ομως από την άλλη πλευρά… υπάρχει πρόβλημα! Το πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι μεγάλο και διττό… 1) Η ατιμωρησία των διαιτητών που κάνουν μεγάλα λάθη, διότι απλούστατα είναι τόσο «κοντός» ο πίνακας διαιτητών που σερβιρίστηκε στο Λανουά (άγνωστο από ποιους) που δεν μπορεί να αφήσει στον πάγκο για 3-4 ματς κανέναν! Το αντίθετο: σε αγωνιστικές χωρίς ντέρμπι, δηλαδή χωρίς ξένους διαιτητές, υποχρεώνεται να βάζει ορισμένους Ελληνες και διπλοβάρδια ορισμένες φορές ως «τέταρτους», ως «Varίστες», για να συμπληρωθούν οι τετράδες σε όλα τα ματς! Μεγάλο λάθος ότι έχει λίγους διαιτητές στον πίνακα και πρέπει να το διορθώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με πιστοποίηση στο VAR και προβιβασμό των πιο ταλαντούχων από τη Superleague 2 όταν σχηματίσει εικόνα από ένα πρωτάθλημα που άρχισε μόλις πριν από τέσσερις μέρες

2) Χρειάζεται χρόνος, για την ακρίβεια… χρόνια, προκειμένου να αναδειχθεί από χαμηλότερες κατηγορίες μια καινούρια, άφθαρτη γενιά διαιτητών, πολύ καλύτερα καταρτισμένων, με ισχυρότερη προσωπικότητα και με φιλοδοξίες διεθνούς καριέρας. Θα τους βοηθήσουν ο Λανουά, ο Βαλέρι και ο Φερνάντες με τις γνώσεις τους, τα σεμινάρια, τη συχνή επικοινωνία, την ανάλυση των φάσεων, με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Αλλά για πόσο άραγε θα μείνει στην Ελλάδα αυτή η τριάδα;

Ανεξάρτητα από το πόσο θα μείνει, πάντως, θα ήταν πάρα πολύ ωφέλιμη για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο μια συνέντευξη Τύπου της νέας ΚΕΔ. Να μας πουν ό,τι έχουν να μας πουν, να τους ρωτήσουμε, να μάθουμε, να ακούσουμε τα προβλήματα, τη λογική των επιλογών τους, το πλάνο τους, τους στόχους τους. Θα ήταν χρήσιμο και για εκείνους και για τους φιλάθλους. Χρόνος υπάρχει. Αν το τολμήσουν, θα είναι καλό για όλους.

Y.Γ. Αύριο παίζει η πρώτη του τουρκικού πρωταθλήματος εναντίον του πρώτου της Stoiximan Superleague. Δυο ομάδες στα high τους. Μεθαύριο παίζει η προβληματική, 14η στη βαθμολογία, Λιόν, με τον βασανισμένο και πιεσμένο Ολυμπιακό. Γαλατά – ΠΑΟΚ για το ευ ζην. Λιόν – Ολυμπιακός για το… ζην. Στο δικό μου μυαλό θα είναι μεγάλη έκπληξη αν κάποιος εκ των δύο ντριμπλάρει την ήττα. Και οι δυο, όμως, έχουν διαψεύσει πολλούς, πολλές φορές στην Ευρώπη.

Εκεί όπου συνήθως σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις δεν χρειάζεται να σπάσεις το «ταμπούρι», αλλά να βρεις τον τρόπο να το στήσεις εσύ οργανωμένα, συντονισμένα και όχι απαραιτήτως με «πούλμαν». Οποιος κάνει την υπέρβαση και επιστρέψει αήττητος, θα έχει πολλαπλά κέρδη, όχι μόνο έναν ή τρεις βαθμούς. Οποιος εισπράξει τριαρο-τεσσάρα, θα έχει – για διαφορετικούς λόγους – πολύ περισσότερα προβλήματα από την απώλεια τριών βαθμών. Τεστ χαρακτήρα είναι και για τους δύο. Για να δούμε τι θα δούμε…

Πηγή: Gazzetta