Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Γεωργιάδη

Η Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ επέστρεψε στο φορμάτ του ενός ομίλου μετά από τη σεζόν 2011-12, και όπως ήταν αναμενόμενο, διεξάγεται ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου. Ο ενιαίος όμιλος έχει δώσει ξανά αίγλη στην πρώτη κατηγορία της Ενώσεως Βορειοδυτικής Ελλάδας, η οποία καλύπτει γεωγραφικά την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τα νησιά του Ιονίου, Κέρκυρα και Λευκάδα.

Ένας νομός όμως έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα της φετινής σεζόν. Είναι ο Νομός Πρέβεζας. Μία περιοχή με μεγάλη παράδοση στο άθλημα, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Τον νομό εκπροσωπούν στη μεγάλη κατηγορία, η ΑΕ Καναλακίου και η Νικόπολη Πρέβεζας. Και οι δύο είχαν αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική (National League 2), και στοχεύουν στην επιστροφή στον εθνικό μπασκετικό χάρτη.

Επέστρεψε στην κατηγορία μετά από τρία χρόνια αλλά θέλει να είναι… περαστική!

Η ΑΕ Καναλακίου συμμετείχε στη Γ’ Εθνική από την περίοδο 2020-21, αλλά την αποχαιρέτησε τη σεζόν 2022-23, από όπου και υποβιβάστηκε με απολογισμό 2 νίκες και 22 ήττες. Η σεζόν στην Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ την βρήκε με αλλαγή στον πάγκο, καθώς ο Λευτέρης Κοσμάς, μετά από δύο χρόνια στον πάγκο του Θρύλου Ιωαννίνων, διαδέχτηκε τον Νεκτάριο Βαβέτση στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Η κωμόπολη της Ηπείρου, δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της για επιστροφή στηNational League 2. Έγιναν στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις για να φτιαχτεί ένα ανταγωνιστικό ρόστερ, και μέχρι στιγμής είναι μέσα στον στόχο τους. Η ΑΕ Καναλακίου είναι από τις ομάδες που έχουν δυναμική να πρωταγωνιστήσουν. Το νέο κλειστό της περιοχής, έδωσε μεγάλη ώθηση από το 2019, και οι φίλαθλοι της περιοχής αγκάλιασαν τον σύλλογο, γεμίζοντας, με παλμό, τις εξέδρες. Η διοίκηση έχει αναλάβει το ρόλο να κάνει το Καναλάκι, επίκεντρο του νομού στο μπάσκετ!

Με λαμπρή ιστορία και πάντα φιλόδοξη να πρωταγωνιστεί

Λίγα χιλιόμετρα νότια του Καναλακίου, υπάρχει μία μπασκετική δύναμη που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα η κυριαρχία της. Η Νικόπολη αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του αθλήματος της Πρέβεζας. Οι κιτρινόμαυροι έχουν ως έτος ίδρυσης το 1981, και ο πρώτος τίτλος γρήγορα! Συγκεκριμένα, είχαν αναδειχτεί πρωταθλητές την περίοδο 1988-89.

Τη δεκαετία του ‘90, τρεις φορές, τα έτη 1994, 1997 και 1999, θα κατακτήσει η Νικόπολη το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ. Η ομάδα της Πρέβεζας θα κατακτήσει άλλες δυο φορές το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ, το 2003, το 2008 και το 2012, αλλά και πάλι δεν θα καταφέρει να σταθεί στη Γ’ Εθνική. Το 2016 κατέκτησε για άλλη μια φορά το πρωτάθλημα ΕΣΚΑΒΔΕ και ανέβηκε στη Γ’ Εθνική. Κατά την αγωνιστική περίοδο, 2016-17, η Νικόπολη στον 1ο όμιλο βορρά τερμάτισε στην 5η θέση. Όπως και τη σεζόν 2017-18 που και πάλι τερμάτισε στην 5η θέση.

Χιλιόμετρα στη Γ’ Εθνική, έχει καταγράψει, ως τη σεζόν 2019-20. Ήταν η εποχή που η Νικόπολη αποχαιρετούσε τις εθνικές κατηγορίες, αλλά η ΑΕ Καναλακίου ανέβαινε σε αυτές! Με τον Σπύρο Πολίτη, για μία ακόμη σεζόν στον πάγκο, η Νικόπολη θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Στην περσινή Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ, έπεσε πάνω στην ισχυρή Δόξα Πύρρου Άρτας, μετέπειτα πρωταθλήτρια, χάνοντας στα ημιτελικά, αλλά φέτος είναι μέσα στα φαβορί.

Σφήνα στην ΑΕ Καναλακίου και τη Νικόπολη, θέλει να μπει η ΓΕ Αγρινίου, η οποία επίσης στοχεύει στην επάνοδο στη National League 2 και είναι επίσης ένα από τα φαβορί για το πρωτάθλημα. Δεσμευόμαστε για ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον σύλλογο της Αιτωλοακαρνανίας.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This