Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Κούβαρη

Όταν ξημέρωνε το Σαββάτο της 24ης Ιανουαρίου 1981, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τα όσα θα ακολουθούσαν στο κλειστό του «Πλάτωνα» στη Νίκαια.

Η αναμέτρηση του Ιωνικού με τον Άρη έμελλε να περάσει στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ως η πρώτη «μονομαχία» των δύο παικτών που έμελλε να αλλάξουν τον ρου του αθλήματος. Και μάλιστα στο καλύτερο παιχνίδι της καριέρας τους… Στο παιχνίδι που οι… κάννες τους άρχισαν να καπνίζουν από τη πρώτη στιγμή που μπήκαν στο κλειστό μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της παράτασης!

Στο γήπεδο γινόταν το… αδιαχώρητο! Αν και η χωρητικότητα δεν ξεπερνούσε τα 1.200 άτομα, εκείνο το απόγευμα περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι είχαν στριμωχτεί στις εξέδρες. Ο ένας πάνω στον άλλο. Όρθιοι παντού, παιδιά να κάθονται οκλαδόν δίπλα από τις γραμμές, ενώ άλλοι τόσοι δεν κατάφεραν να μπουν μέσα στο γήπεδο και προσπαθούσαν μάταια να ρίξουν κλεφτές ματιές από τα παράθυρα. Μόνο και μόνο για να θαυμάσουν τους δύο καλύτερους Έλληνες μπασκετμπολίστες.

Ο Νίκος Γκάλης έκανε… παπάδες με τη φανέλα του Άρη, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης μετέτρεπε τις αναμετρήσεις του Ιωνικού σε one man show. Απλά ο διαχωρισμός του -τότε- πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής σε Βόρειο και Νότιο όμιλο, είχε βάλει απαγορευτικό στην ιστορική συνάντηση των δύο παικτών. Μπορεί να είχαν πρωτογνωριστεί στην Εθνική ομάδα έναν χρόνο νωρίτερα και δη στη προετοιμασία ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά στο Βεβέ της Ελβετίας αλλά αντίπαλοι δεν είχαν παίξει ποτέ.

Τελικό σκορ; Ιωνικός Νικαίας-Άρης 113-114. Συγνώμη, λάθος: Γιαννάκης-Γκάλης 73-62! Ναι, ήταν το βράδυ που οι δύο θρύλοι της πορτοκαλί μπάλας είχαν σημειώσει 135 πόντους στο σύνολο και έγραφαν με ανεξίτηλο μαρκαδόρο μία από τις πιο χρυσές σελίδες του ελληνικού μπάσκετ. Ο «δράκος» είχε 29/40 σουτ και 15/16 βολές, αλλά μετά το τέλος του αγώνα δεν είχε καταλάβει πόσους πόντους είχε σημειώσει: «Που να ξέρω πόσους έβαλα; Μήπως τους μετράω; Καμιά τριανταπενταριά; Σαράντα;» έλεγε ο «Μαυροκέφαλος» (όπως τον αποκαλούσαν στη Νίκαια) Γιαννάκης με αποτέλεσμα να προκαλέσει το γέλιο του αείμνηστου, Κώστα Πετρίδη, ενώ ο Σπύρος Μπενετάτος έδινε τη δική του νότα στην κουβέντα: «Θα ΄χουμε να λέμε σε όλη μας τη ζωή ότι βρισκόμασταν μέσα στο γήπεδο και κοιτάζαμε τον αγώνα όρθιοι, σαν να είμαστε θεατές»!

Ο 22χρονος Γιαννάκης και ο 24χρονος Γκάλης έκαναν… μυθικά πράγματα εκείνο το απόγευμα που μόνοι όσοι ήταν μάρτυρες (μιας και δεν υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση) μπορούν να τα περιγράψουν. Το πρώτο ημίχρονο είχε βρει τον Ιωνικό μπροστά στο σκορ με 53-51, με τους δύο παίκτες να δίνουν πραγματικό… ρεσιτάλ. Όσο για τα επιμέρους σκοραρίσματα; Ο Γιαννάκης σημείωσε 34 στο πρώτο ημίχρονο, 31 στο δεύτερο και 8 στην παράταση, ενώ στον αντίποδα ο Γκάλης είχε 37+32+2. Το πιο extreme; Στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου ήταν οι μοναδικοί που σούταραν και… σκόραραν! Σε αυτό το χρονικό διάστημα πέτυχαν από 14 πόντους ο καθένας και μετέτρεψαν το σκορ από 26-17 σε 40-31!

Η κανονική διάρκεια τελείωσε με 101-101 χάρη σε δύο βολές του Νυδριώτη ενώ στο τέλος της παράτασης ο Ιωνικός δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη από τον Άρη στην τελευταία φάση του αγώνα. Μάλιστα είχε γίνει και ένας… κακός χαμός στα τελευταία δευτερόλεπτα:

«Στην παράταση η άνοδος του Παραμανίδη με τρία συνεχόμενα καλάθια, άλλαξε το σκορ από 104-103 σε 104-109. Στο 1΄38΄΄ ο προπονητής του Άρη, Ίβκοβιτς, επιτίθεται στον χρονομέτρη, ισχυριζόμενος ότι … ο κ. Κλεφτάκης σταματάει το χρόνο. Στο μεταξύ, ο Παραμανίδης σημείωσε καλάθι, οι διαιτητές το μέτρησαν, ο Ιωνικός υπέβαλε ένσταση και ο αγώνας ξεκίνησε μετά από ένα 15λεπτο και τεχνική ποινή στον Άρη. Ο Γιαννάκης και ο Μπεζαντάκος μείωσαν τη διαφορά στον πόντο (113-114) για να καταλογιστεί στον πρώτο πέμπτο ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ στο κέντρο του γηπέδου.

Ο Νάστος αστόχησε και στις δύο βολές, δόθηκε νέο επιθετικό φάουλ στον Πετρίδη, ο Μπεζεντάκος έκλεψε την μπάλα, αλλά την έχασε και το ματς έληξε 113-114, ενώ ο Γκάλης στην παράταση πέτυχε ένα καλάθι. Η τύχη έπαιξε τον κυριότερο ρόλο στο τέλος, αν και ο Άρης στην παράταση φάνηκε καλύτερος και πιο ψύχραιμος. Δυστυχώς η έλλειψη χρονομέτρου στο ταμπλό του γηπέδου, δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στην περιγραφή, αλλά και στις ομάδες. Δεν νοείται αγώνας Α΄ Εθνικής και μάλιστα ντέρμπι, χωρίς ηλεκτρονικό χρονόμετρο. Το παιχνίδι θα τελείωνε ομαλά αν ήξεραν οι παίκτες και οι προπονητές το χρόνο, από το να κοιτούν συνεχώς το χρονόμετρο χειρός» είχε γράψει ο Τάκης Ευσταθίου την επόμενη μέρα του αγώνα στην «Αθλητική Ηχώ».

Να σημειωθεί ότι οι δύο παίκτες τέθηκαν αντιμέτωποι πέντε φορές στο σύνολο και τα μεταξύ τους σκοραρίσματα ήταν σχεδόν τα… ίδια! Στη ρεβάνς του 113-114, ο Άρης επικράτησε στη Θεσσαλονίκη με 116-86 (Γκάλης 51 – Γιαννάκης 46), ενώ στη 3η μονομαχία τους στη Λάρισα, ο Άρης νίκησε με 117-99 (Γκάλης52 – Γιαννάκης 51). Συνολικά ο Γκάλης σημείωσε 250 πόντους και ο Γιαννάκης 236.

Οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα:

Ιωνικός Νίκαιας (Αναστασάτος): Νυδριώτης 12, Αλεξανδρίδης 10, Μπεζαντάκος 2, Κατσαφάδος, Πετρίδης 2, Γιαννάκης 73, Γουργιώτης 14, Μπολάτογλου, Λάζαρης, Μίσσας.

Άρης (Ίβκοβιτς): Σκόνδρας 8, Γκάλης 62, Παραμανίδης 14, Ανανιάδης 2, Ρωμανίδης 5, Στυλιανού 21, Τσαχτάνης, Βαμβακούδης 2, Νάστος, Οικονόμου.