Του Γρηγόρη Δημακάκου
Η Αργεντινή ανέλαβε τη διοργάνωση το 1966. Στις 6 Ιουλίου, στο Λονδίνο οι παράγοντες της ΦΙΦΑ, έδωσαν το 1974 στη Δυτική Γερμανία και αποφάσισαν αυτό του 1978 να δοθεί στην Αργεντινή, αφού ήταν η σειρά της Νότιας Αμερικής.
Στην προκριματική φάση μεγάλα ονόματα είπαν «αντίο». Η Αγγλία για δεύτερη στη σειρά διοργάνωση αποκλείστηκε. Τη μία θέση από τον όμιλο πήρε η Ιταλία, που ήταν καλύτερη στη διαφορά τερμάτων από τους «λεοντόκαρδους».
Η ισχυρή Πολωνία ξεπέρασε το εμπόδιο της Πορτογαλίας. Τελευταία στον ίδιο όμιλο με 6 ήττες σε ισάριθμα ματς τερμάτισε η Κύπρος.
Η Αυστρία επέστρεψε σε τελική φάση μετά από 20 χρόνια. Άφησε πίσω της την Ανατολική Γερμανία και την Τουρκία. Η Ολλανδία έκανε περίπατο σε βάρος του Βελγίου.
Οι Γάλλοι πήραν το αίμα τους πίσω από τους Βούλγαρους για τον αποκλεισμό τους το 1970 κι επέστρεψαν σε τελική φάση μετά από 12 χρόνια, ενώ η Σουηδία υπερτέρησε της γειτόνισσάς της Νορβηγίας.
Νοκ άουτ τέθηκε και η πρωταθλήτρια Ευρώπης 1976 Τσεχοσλοβακία, αφού το εισιτήριο από τον όμιλο εξασφάλισε η Σκωτία. Η Ισπανία, όπως και το 1974, βρέθηκε σε προκριματικό όμιλο με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά πήρε την πρόκριση, ξεπερνώντας τους «πλάβι» και τη Ρουμανία.
Στον τελευταίο όμιλο της Ευρώπης έγιναν μεγάλα παιχνίδια. Τελικά, πρώτη τερμάτισε η Ουγγαρία, δεύτερη η Σοβιετική Ενωση και τρίτη η Ελλάδα. Οι Μαγυάροι πήραν την πρόκριση, αφού νίκησαν και στους δύο αγώνες μπαράζ την τρίτη της Νότιας Αμερικής Βολιβία.
Μετά την απουσία που πήρε το 1974 το Μεξικό επέστρεψε σε τελική φάση, αφήνοντας δεύτερη την Αϊτή και τρίτο το Σαλβαδόρ.
Στη ζώνη της Αφρικής την πρόκριση πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Τυνησία, ενώ πρωτοεμφανιζόμενη ήταν και η εκπρόσωπος της Ασίας, η ομάδα του Ιράν, ένα χρόνο πριν την επιβολή θεοκρατικού καθεστώτος από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.
Χούντα και Μοντονέρος
Το 1976 ο στρατηγός Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα ανέλαβε βίαια την εξουσία. Ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ισαμπέλας Περόν και εγκαθίδρυσε χούντα.
Η εξέλιξη αυτή θορύβησε, αρχικά, τη ΦΙΦΑ και πολλές χώρες απείλησαν ότι θα μποϊκοτάρουν τους αγώνες.
Η κατάσταση έγινε χειρότερη όταν η ακροαριστερή οργάνωση «Μοντονέρος», που δρούσε στην Αργεντινή από το 1970, απήγαγε και εκτέλεσε τον στρατηγό Χοσέ Ομάρ Ακτίς, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Βιντέλα δεν έκανε ούτε βήμα πίσω. Έπεισε τη ΦΙΦΑ ότι η Αργεντινή θα διοργάνωνε το τουρνουά. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πήραν μέρος στους αγώνες, λόγω του στυγνού δικτατορικού καθεστώτος, που είχε επιβάλλει στο λαό της Αργεντινής ο Βιντέλα.
Ο Πάουλ Μπράιτνερ ήταν ένας εξ αυτών. Μαοϊκών πεποιθήσεων ο Δυτικογερμανός διεθνής μέσος έθεσε εαυτόν εκτός «νατσιονάλμανσαφτ». Μάλιστα εξέδωσε και το «Μανιφέστο», το οποίο υπέγραψαν αρκετοί ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο.
Ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αργεντινή. Όμως, οι σχέσεις των παικτών στο εσωτερικό της Δυτικής Γερμανίας διαταράχθηκαν.
Ο αρχηγός της ομάδας Μπέρτι Φογκτς δεν μιλιόταν με τον Μπράιτνερ, ενώ ο Ζεπ Μάιερ, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε το «Μανιφέστο», πείστηκε να πάρει μέρος στο τουρνουά. Οι Μπέκενμπαουερ, Μίλερ, Όφερατ, Γκραμπόβσκι είχαν ήδη αποχωρήσει από την ομάδα.
Οι «Μοντονέρος», πάντως, με γραπτή τους ανακοίνωση τόνισαν ότι θα κατέβαζαν τα όπλα στη διάρκεια των αγώνων, αφού το ποδόσφαιρο αποτελούσε άθλημα της εργατικής τάξης.
Μασκότ του Μουντιάλ ήταν ο «Γκαουτσίτο», ένα αγόρι που φορούσε εμφάνιση της Αργεντινής. Το καπέλο με την επιγραφή «Αργεντινή ‘78», το φουλάρι στο λαιμό και το μαστίγιο, που κρατούσε στο χέρι αποτελούσαν μέρος της τυπικής ενδυμασίας των ιθαγενών της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Η τελική φάση
Στον αγώνα της πρεμιέρας, την 1η Ιουνίου, Πολωνία και Δυτική Γερμανία «κόλλησαν» στο 0-0. Άλλωστε, τα παιχνίδια που άνοιγαν την αυλαία των τουρνουά σπάνια προσέφεραν συγκινήσεις.
https://youtu.be/Lb0D5F6gJh8
Στον ίδιο όμιλο, τον 2ο, μετείχε και η Τυνησία, η οποία νίκησε με 3-1 το Μεξικό. Η Πολωνία στη συνέχεια κέρδισε δύσκολα τους Αφρικανούς (1-0) και με νίκη επί του Μεξικού (3-1) τερμάτισε πρώτη.
Η Δυτική Γερμανία τα βρήκε… σκούρα. Σάρωσε μεν 6-0 το Μεξικό, αλλά στο τελευταίο παιχνίδι κράτησε με το ζόρι το 0-0 και πέρασε στην επόμενη φάση αφήνοντας έξω τους Τυνήσιους, οι οποίοι προκρίνονταν μόνο με νίκη.
Στον 1ο όμιλο οι Γάλλοι αιφνιδίασαν τους Ιταλούς με το γκολ του Λακόμπ στο 38ο δευτερόλεπτο, αλλά οι «ατζούρι» γύρισαν το ματς με γκολ των Ρόσι, Τζακαρέλι.
https://youtu.be/WpZ6n6C99Kc
Η Ιταλία νίκησε και την Ουγγαρία με πρωταγωνιστή τον Μπέτεγκα (3-1), ενώ η Αργεντινή έκανε επίσης δύο νίκες με τη Γαλλία (2-1) και την Ουγγαρία (2-1).
Οι Μαγυάροι είχαν πολλά παράπονα από τον Πορτογάλο διαιτητή Αντόνιο Γκαρίντο στο παιχνίδι με την Αργεντινή, έμειναν δε με 9 παίκτες μετά τις αποβολές των Τόροτσικ, Νίλασι.
Οι «τρικολόρ» που είχαν την πιο θεαματική ομάδα του ομίλου και αδικούνταν από τα φαλτσοσφυρίγματα της διαιτησίας νίκησαν με 3-1 την Ουγγαρία.
Το συγκεκριμένο ματς καθυστέρησε να ξεκινήσει, επειδή οι ομάδες φορούσαν σκούρα φανέλα (μπλε οι Γάλλοι και κόκκινη οι Ούγγροι) και λευκό σορτ και δεν θα διακρίνονταν από τους Αργεντινούς θεατές στους ασπρόμαυρους τηλεοπτικούς δέκτες.
Η Ουγγαρία φόρεσε τελικά ολόλευκη εμφάνιση, αλλά από κακή συνεννόηση άλλαξε και η Γαλλία. Φόρεσε μπλε σορτ, κόκκινες κάλτσες και φανέλα με λευκές και πράσινες ρίγες, την οποία προμηθεύτηκαν οι Γάλλοι από την ομάδα Ατλέτικο Κιμπέιρα της Μαρ ντελ Πλάτα,.
https://youtu.be/SmzEDHgUj88
Το παιχνίδι Αργεντινή – Ιταλία έληξε με νίκη των Ευρωπαίων χάρη σε γκολ του Μπέτεγκα. Πολλοί υποστήριξαν ότι η «αλμπισελέστε» δεν χτύπησε τον αγώνα προκειμένου να αποφύγει τις Δυτική Γερμανία, Ολλανδία στην ημιτελική φάση, όμιλο στον οποίο πήγε τελικά η «σκουάντρα ατζούρα».
Τα νούμερα στις φανέλες των παικτών της Αργεντινής δεν υποδήλωναν θέσεις, π.χ. «1» για τον τερματοφύλακα, «9» για τον σέντερ φορ, αλλά δόθηκαν αλφαβητικά, με βάση το επώνυμο των παικτών. Οι μέσοι Αλόνσο, Αρντίλες είχαν το «1» και το «2» αντίστοιχα, ενώ ο τερματοφύλακας Φιγιόλ το «5». Το ίδιο είχε πράξει και η Ολλανδία το 1974, με εξαίρεση τον Γιόχαν Κρόιφ, που δεν αποχωρίστηκε το αγαπημένο του «14».
Στον 3ο όμιλο η Αυστρία ξεκίνησε με δύο νίκες επί της Ισπανίας (2-1) και της Σουηδίας (1-0) με πρωταγωνιστή τον Χανς Κρανκλ. Η Βραζιλία έφερε 1-1 με τη Σουηδία και κόλλησε στο 0-0 με την Ισπανία.
Η «σελεσάο» αδικήθηκε στον αγώνα με τους Σκανδιναβούς, αφού ο Ουαλός Κλάιβ Τόμας ακύρωσε γκολ του Ζίκο, με την μπάλα να είναι στον αέρα, υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας είχε ολοκληρωθεί. Ήταν το πρώτο από τα «παρατράγουδα», που θα ακολουθούσαν.
https://youtu.be/AFgYCf67lCU
Με γκολ του Ρομπέρτο η Βραζιλία νίκησε με 1-0 την Αυστρία και πέρασε ως 2η από τον όμιλο, ενώ η Ισπανία νίκησε 1-0 τους Σουηδούς για την… τιμή των όπλων.
Ο 4ος όμιλος προσέφερε τις περισσότερες συγκινήσεις. Ξεκίνησε με νίκη της Ολλανδίας επί του Ιράν (3-0) και νίκη του Περού επί της Σκωτίας (3-1). Στο ματς αυτό βρέθηκε ντοπαρισμένος ο Σκωτσέζος Γουίλιαμ Τζόνστον. Αποπέμφθηκε από το τουρνουά και τιμωρήθηκε με ετήσιο αποκλεισμό από την ομοσπονδία της χώρας του.
Στο Περού έλαμπαν τα αστέρια των Τεόφιλο Κουμπίγιας, Ούγκο Σοτίλ, Έκτορ Τσούμπιτας, Χουάν Κάρλος Όμπλιτας. Οι λατινοαμερικάνοι έμειναν στο 0-0 με τους «οράνιε» και συνέτριψαν με 4-1 το Ιράν.
Στο μεγάλο ματς οι Σκωτσέζοι ήθελαν νίκη με 3 γκολ διαφορά επί της Ολλανδίας για να προκριθούν, αφού έκαναν το λάθος προηγουμένως, μένοντας στο 1-1 με το Ιράν.
Προηγήθηκαν 3-1, έχοντας πρωταγωνιστές τους Άρτσι Γκέμιλ, Κένι Νταλγκλίς, αλλά το τέταρτο γκολ δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, ο Ρεπ μείωσε σε 3-2 και η Ολλανδία προκρίθηκε με καλύτερη διαφορά τερμάτων. Η Σκωτία απώλεσε με τον ίδιο τρόπο την πρόκριση στην επόμενη φάση για δεύτερη στη σειρά διοργάνωση.
https://youtu.be/_6Zw9BsKEww
Ο ιδιόρρυθμος προπονητής της Σκωτίας, Άλι ΜακΛέοντ, κλήθηκε να εξηγήσει στον Τύπο της χώρας του τον αποκλεισμό της ομάδας σε συνδυασμό με το κρούσμα ντόπινγκ του Γουίλι Τζόνστον.
Την ίδια στιγμή, ένα σκυλί τον είχε πλησιάσει και είχε καθίσει δίπλα του. «Κοιτάξτε με, είμαι εδώ ολομόναχος στον κόσμο, με μόνο αυτόν τον φίλο αριστερά μου», είπε δείχνοντας τον σκύλο, ο οποίος όμως τού δάγκωσε το χέρι…
Απόπειρα απαγωγής ή λίγα τα χρήματα;
Οι «τουλίπες» εξακολουθούσαν να έχουν δυνατή ομάδα, αλλά δεν διέθεταν τον Γιόχαν Κρόιφ. Η μία εκδοχή έλεγε ότι ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα ζήτησε περισσότερα χρήματα απ’ όσα έδινε η ολλανδική ομοσπονδία, μέσω των χορηγών και δεν ταξίδεψε στην Αργεντινή.
Η δεύτερη είχε να κάνει με απόπειρα απαγωγής του ίδιου και της οικογένειάς του το 1977, όπως τόνισε ο Κρόιφ σε κάποια ραδιοφωνική του συνέντευξη:
«Είχα ένα όπλο στο κεφάλι. Ήμουν δεμένος, όπως και η γυναίκα μου. Τα παιδιά ήταν στο διαμέρισμά μας στην Βαρκελώνη».
Αν και δεν αποκάλυψε το πως η υπόθεση είχε αίσια έκβαση, δήλωσε ότι το σπίτι του φυλασσόταν 24 ώρες το 24ωρο από την αστυνομία για τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ φρουροί συνόδευαν τα παιδιά του στο σχολείο:
«Για να παίξεις σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να είσαι 200% έτοιμος. Είναι στιγμές που υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή».
Ασταμάτητοι οι «οράνιε»
Η Ιταλία και η Γερμανία έμειναν στο 0-0 και η Ολλανδία με το εκπληκτικό 5-1 επί της Αυστρίας πήρε κεφάλι στον 1ο όμιλο της ημιτελικής φάσης. Ματς, στο οποίο οργίασαν ο Τζόνι Ρεπ κι ο Ρομπ Ρένσενμπρινκ.
Στο 300ό παιχνίδι των τελικών φάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ολλανδία και Γερμανία διαφήμισαν το ποδόσφαιρο (2-2) με τους «οράνιε» να ισοφαρίζουν στο 87’ με τον Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ (σ.σ. αγωνίστηκε αργότερα στον Απόλλωνα Σμύρνης) και να μένουν με 10 στο επόμενο λεπτό, αφού αποβλήθηκε ο Ντικ Νανίνχα. Η Ιταλία με σκόρερ τον Ρόσι νίκησε 1-0 την Αυστρία.
Στον αγώνα για την πρόκριση στον τελικό η Ιταλία προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο της Ολλανδίας με αυτογκόλ του Έρνι Μπραντς. Στις αρχές του δευτέρου ο Μπραντς ισοφάρισε σε 1-1 και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που πέτυχε γκολ και αυτογκόλ στον ίδιο αγώνα. Με εκπληκτικό γκολ του Άρι Χάαν, που άφησε άναυδο τον Ντίνο Τζοφ, η Ολλανδία προκρίθηκε για δεύτερο σερί τουρνουά στον τελικό.
Η Δυτική Γερμανία προηγήθηκε 2-0 της Αυστρίας στην πρώτη ώρα, του αγώνα αλλά στο τελευταίο ημίωρο ήρθαν τα πάνω κάτω. ΟΙ Αυστριακοί πέτυχαν 3 γκολ και νίκησαν την γείτονά τους με 3-2, μετά από 47 χρόνια. Οι Δυτικογερμανοί διεθνείς κατηγορήθηκαν από τον Τύπο της χώρας τους ότι έχασαν επίτηδες από την Αυστρία.
Πρόκριση… από χρυσάφι
Στον 2ο όμιλο η Βραζιλία έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στο Περού (3-0) με 2 γκολ του Ντιρσέου και ένα του Ζίκο.
Η Αργεντινή επιβλήθηκε με 2-0 της Πολωνίας με 2 γκολ του Μάριο Κέμπες, του μοναδικού διεθνούς που έπαιζε εκτός της χώρας (στη Βαλένθια) και τον Ουμπάλδο Φιγιόλ να αποκρούει πέναλτι του Ντέινα με το σκορ στο 1-0.
Η Πολωνία νίκησε 1-0 το Περού, ενώ στο ντέρμπι κορυφής Αργεντινή και Βραζιλία έμειναν στο 0-0, σε ματς που κυριάρχησαν ο φανατισμός, οι κλωτσιές και οι αντεγκλήσεις.
Η Βραζιλία νίκησε 3-1 στη Μεντόσα την Πολωνία με 2 γκολ του Ρομπέρτο, αλλά η ΦΙΦΑ μερολήπτησε απροκάλυπτα υπέρ της Αργεντινής, η οποία έπρεπε… να αγωνιστεί στον τελικό.
https://youtu.be/Zz_Q1gVXsPc
Όρισε τον αγώνα της «αλμπισελέστε» με το Περού στο Ροσάριο σε μεταγενέστερη ώρα. Οι Αργεντινοί γνώριζαν ότι ήθελαν νίκη με 4 γκολ για να προκριθούν στον τελικό. Και νίκησαν φυσικά, με 6-0. Οι Κέμπες, Λούκε πέτυχαν από 2 γκολ του και από ένα οι Χούσεμαν, Ταραντίνι.
Οι Βραζιλιάνοι κατηγόρησαν ευθέως τον τερματοφύλακα Ραμόν Κιρόγα, ο οποίος είχε αργεντίνικη καταγωγή και απίστευτα κακή απόδοση, ενώ ήταν ένας από τους καλύτερους σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Οι καταγγελίες των Βραζιλιάνων δεν σταμάτησαν στον Κιρόγα. Υποστήριξαν ότι το Περού δέχθηκε χρηματική βοήθεια σε ράβδους χρυσού, αξίας πολλών εκατομμυρίων πέσος και 35.000 τόνους σιταριού. Υπήρξαν δε πληροφορίες και για διακίνηση σημαντικού αριθμού όπλων που προορίζονταν για το δικτατορικό καθεστώς του Περού, του οποίου ηγείτο ο στρατηγός Φρανσίσκο Μοράλες – Μπερμούδες.
Ο γραμματέας οικονομικών της δικτατορικής κυβέρνησης της Αργεντινής, Χουάν Αλεμάν, μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επιβεβαίωσε… τις δωρεές της Αργεντινής προς το Περού, τονίζοντας πως «τέτοιες δωρεές δεν είναι αυθόρμητες. Γίνονται μόνο σε περίπτωση σεισμού ή καταστροφής».
Για τη ΦΙΦΑ, όμως, δεν συνέβη τίποτα. Κατά τα ειωθότα, κανείς δεν κατηγορήθηκε, κανείς δεν τιμωρήθηκε και η υπόθεση έκλεισε πριν καν ανοίξει.
Στις 24 Ιουνίου, η Βραζιλία κέρδισε με 2-1 την Ιταλία στον μικρό τελικό (Νελίνιο, Ντιρσέου – Καούζιο), ολοκλήρωσε αήττητη το τουρνουά, αλλά στην 3η θέση.
Γκονέλα, Βιντέλα, Πασαρέλα και… Κύπελλο
Ο τελικός έγινε στις 25 Ιουνίου στο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Άιρες, στην έδρα της Ρίβερ Πλέιτ. Ο αγωνιστικός χώρος γέμισε από χιλιάδες κομφετί και χρωματιστά ρολά χαρτιού, που έριξαν οι οπαδοί της Αργεντινής, δημιουργώντας φανταστική ατμόσφαιρα.
Εντύπωση προκάλεσαν οι μαύρες λωρίδες στις βάσεις των δοκαριών των δύο εστιών. Μετά από τρεις δεκαετίες αποκαλύφθηκε ότι βάφτηκαν από υπαλλήλους του σταδίου και υποδήλωναν το πένθος για τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από το δικτατορικό καθεστώς Βιντέλα.
Ο αγώνας είχε πολύ παρασκήνιο. Η ΦΙΦΑ αρχικά όρισε διαιτητή τον Ισραηλινό Άμπραχαμ Κλάιν. Οι Αργεντινοί διαμαρτυρήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι ο γεννημένος στη Ρουμανία διαιτητής θα ευνοούσε τους Ολλανδούς, οι οποίοι είχαν παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους Εβραίους.
Η παγκόσμια συνομοσπονδία, αιφνιδιαστικά, έκανε την αλλαγή. Όρισε τον Κλάιν να διευθύνει τον μικρό τελικό και τη θέση του στον αγώνα του τίτλου πήρε ο Ιταλός Σέρτζιο Γκονέλα.
Τόσο ο Γκονέλα όσο και οι βοηθοί του, ο Ουρουγουανός Ραμόν Μπαρέτο και ο Αυστριακός Έριχ Λίνεμαϊρ, έπαιξαν «έδρα».
Η έναρξη του τελικού καθυστέρησε για 10 λεπτά, αφού ο Γκονέλα ζήτησε από τον Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ να καλύψει με γάζα τον πλαστικό νάρθηκα που φορούσε στον καρπό του χεριού ο Ολλανδός επιθετικός. Ο Φαν ντε Κέρκοφ είχε τραυματιστεί στο ματς με το Ιράν.
Στο πρώτο ημίωρο, οι Ολλανδοί επιστράτευσαν τη δύναμη για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Αργεντινών. Ο Μάριο Κέμπες άνοιξε το σκορ στο 37’ με πλασέ κι ενώ είχε αρχίσει να πέφτει από την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι «τουλίπες» πάλεψαν το ματς, παρά τα ανάποδα σφυρίγματα και ισοφάρισαν στο 81’ με κεφαλιά του Ντικ Νανίνχα.
Στις καθυστερήσεις ο Ρομπ Ρένσενμπρινκ με μακρινό πλασέ έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, με τις καρδιές των Αργεντινών να μένουν στις θέσεις τους.
Κυκλοφόρησε έντονα η φήμη ότι ο Βιντέλα είχε απειλήσει πως το αεροπλάνο που θα μετέφερε τους Ολλανδούς πίσω στην πατρίδα τους δεν θα έφτανε ποτέ στον προορισμό του αν είχαν κατακτήσει το τρόπαιο.
Στην παράταση, παραδόξως, υπήρχε μόνο η Αργεντινή στον αγωνιστικό χώρο. Στο 104’ ο Μάριο Κέμπες πέτυχε το 2-1 και στο 115’ ο Ντανιέλ Μπερτόνι «κλείδωσε» τη νίκη και το τρόπαιο για την «αλμπισελέστε».
Κυκλοφόρησαν πολλά συνθήματα σε όλον τον κόσμο σχετικά με την αξιοπιστία της διοργάνωσης και την εύνοια που είχε η Αργεντινή. Στην Ελλάδα κυριάρχησε το σύνθημα: «Ο Γκονέλα και ο Βιντέλα έδωσαν το Κύπελλο στον Πασαρέλα».
Στην προεπιλογή της αποστολής της Αργεντινής για το Μουντιάλ ήταν και ένας 18χρονος, που έμελλε αργότερα να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.
Ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Τη θέση του στην αποστολή πήρε ο Ομάρ Λαρόσα με τον Μαραντόνα να δηλώνει πολλά χρόνια αργότερα: «Ήταν η πιο άσχημη μέρα της καριέρας μου. Ορκίστηκα ότι θα έπαιρνα εκδίκηση.
Το ένιωθα στα πόδια μου, στην καρδιά μου, στο μυαλό μου. Θα τους έδειχνα ότι μπορούσα να παίξω σε πολλά Μουντιάλ. Μου το είπε ο ίδιος ο Μενότι, αλλά δεν κατάλαβα τους λόγους».
Αργεντινή (Λουίς Σέζαρ Μενότι, 4-3-3): Ουμπάλδο Φιγιόλ, Χόρχε Ολγκίν, Λουίς Γκαλβάν, Ντανιέλ Πασαρέλα (αρχηγός), Αλμπέρτο Ταραντίνι, Αμέρικο Γκαγιέγκο, Οσβάλντο Αρντίλες (66’ Ομάρ Λαρόσα), Μάριο Κέμπες, Ντανιέλ Μπερτόνι, Λεοπόλδο Λούκε, Όσκαρ Αλμπέρτο Ορτίς (75’ Ρενέ Χούσεμαν).
Ολλανδία (Ερνστ Χάπελ, 4-3-3): Γιαν Γιόνγκμπλουντ, Βιμ Γιάνσεν (75’ Βιμ Σουρμπίρ), Ρουντ Κρολ (αρχηγός), Έρνι Μπραντς, Γιαν Πόρτφλιτ, Γιόχαν Νέεσκενς, Άρι Χάαν, Βίλι Φαν ντε Κέρκοφ, Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ, Τζόνι Ρεπ (58’ Ντικ Νανίνχα), Ρομπ Ρένσενμπρινκ.
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1978 ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 – 25 Ιουνίου 1978
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 16
ΘΕΑΤΕΣ: 1.545.791 (μ. όρος ανά αγώνα 40.678)
ΓΗΠΕΔΑ: 6 (Μονουμεντάλ – Μπουένος Άιρες, Χοσέ Αμαλφιτάνι – Μπουένος Άιρες, Εστάδιο Κόρδοβα – Κόρδοβα, Εστάδιο Μαρ ντελ Πλάτα – Μαρ ντελ Πλάτα, Εστάδιο Ροσάριο – Ροσάριο, Εστάδιο Μεντόσα – Μεντόσα)
ΑΓΩΝΕΣ: 38
ΓΚΟΛ: 102 (μ. όρος ανά αγώνα 2,68)
ΠΕΝΑΛΤΙ: 14 (εύστοχα 12)
ΑΠΟΒΟΛΕΣ: 3
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ: Μάριο Κέμπες (Αργεντινή) 6 γκολ
Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ουρουγουάη 1930
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ιταλία 1934
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γαλλία 1938
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Βραζιλία 1950
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ελβετία 1954
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Σουηδία 1958
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Χιλή 1962
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Αγγλία 1966
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Μεξικό 1970
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Δυτική Γερμανία 1974
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ισπανία 1982
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Μεξικό 1986
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ιταλία 1990
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: ΗΠΑ 1994
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γαλλία 1998
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Νότια Κορέα & Ιαπωνία 2002
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γερμανία 2006
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Νότια Αφρική 2010
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Βραζιλία 2014