Της Πηνελόπης Παπαδήμου
Το πλήρωσε με την ίδια του την καριέρα. Ο Κόλιν Κάπερνικ ήταν (ακόμη είναι για την ακρίβεια) ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στο αμερικάνικο football. Κι όμως, δεν παίζει πουθενά. Ο λόγος; Έμεινε γονατιστός κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του αμερικάνικου εθνικού ύμνου* πριν από ένα παιχνίδι της ομάδας του, 49ers του Σαν Φρανσίσκο.
Όλα αυτά το 2016. Το έκανε επί δύο εβδομάδες αλλά ουδείς το πρόσεξε, μέχρι που κάποιος δημοσιογράφος τον ρώτησε σχετικά. Ο Κάπερνικ εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρόταν για τα δικαιώματα των μαύρων πολιτών. Βλέπετε, στην Αμερική οι δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς είναι ένας πολύ συχνό φαινόμενο.
Μέχρι να εξηγήσει ο ίδιος την στάση του, ο 30χρονος αθλητής αντιμετωπιζόταν σαν ένας ακόμη πολυεκατομμυριούχος που απλά ήθελε να τραβήξει τα φώτα επάνω του. «Δεν πρόκειται να σταθώ περήφανος μπροστά στη σημαίας μίας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και τους έγχρωμους» έλεγε τότε ο Κάπερνικ που στα αποδυτήρια της ομάδας του θα αρχίσει να απαριθμεί μαύρους συμπολίτες του που έχασαν τη ζωή τους λόγω αστυνομικής βίας.
Colin Kaepernick, 2016 pic.twitter.com/eakOsXOWLC
— Mr Thacker (@Thackers_Class) 24 Σεπτεμβρίου 2017
Οι δηλώσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Ο Κάπερνικ έθιξε κάτι πέρα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων και τον ρατσισμό που υπάρχει στην αμερικάνικη κοινωνία. Έθεσε για πρώτη φορά θέμα για τον ύμνο και τη σημαία των ΗΠΑ. Ο 28χρονος τότε επιθετικός έγινε μέσα σε μια νύχτα από ένας παίκτης του football ένα πολιτικό πρόσωπο. Παρομοιάστηκε μάλιστα με τον Μοχάμεντ Άλι και την άρνησή του να καταταγεί στον αμερικάνικο στρατό και να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Ο Άλι το πλήρωσε με έναν παγκόσμιο τίτλο που του αφαιρέθηκε και ο Κάπερνικ με το συμβόλαιό του.
Στη συνέχεια βρήκε συμπαραστάτη έναν συμπαίκτη του. Ο Έρικ Ριντ κάθισε δίπλα του κατά την διάρκεια του ύμνου, πράξη που παρουσιάστηκε από τα αμερικάνικα δίκτυα ως ένα σύγχρονο «black power salute» που είχαν κάνει ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Μεξικού. Θύελλα.
Οι φίλαθλοι της ομάδας του, των 49ers άρχισαν να καίνε φανέλες του ενώ στο άκουσμα του ονόματός του το γιουχάισμα είναι εκκωφαντικό. Λίγο αργότερα επέλεξε να διαμαρτυρηθεί φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο. Οι αστυνομικοί του Σαν Φρανσίσκο ενημέρωσαν ότι θα απέχουν από τα εντός έδρας παιχνίδια των 49ers αν η ομάδα δε συμμόρφωνε τον παίκτη για την συμπεριφορά του, την οποία θεωρούσε το σωματείο απειλητική.
Newer photo and better view of Colin Kaepernick anti-police socks. #NationalAnthem #Kaepernick pic.twitter.com/KtZHPHhQ4k
— Robb Ware (@robbware) 31 Αυγούστου 2016
Ο ίδιος εξήγησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram: «Φόρεσα αυτές τις κάλτσες και στο παρελθόν, γιατί οι διεφθαρμένοι μπάτσοι μπορούν να κρατούν τις θέσεις τους στα αστυνομικά τμήματα, κάτι που όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την κοινότητα, αλλά θέτουν τους μπάτσους που έχουν τις σωστές προθέσεις σε κίνδυνο, δημιουργώντας περιβάλλον έντασης και έλλειψης εμπιστοσύνης. Έχω δυο θείους και φίλους που είναι αστυνομικοί και δουλεύουν για να προφυλάσσουν και να υπηρετούν ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους. Παρεμπιπτόντως φορούσα αυτές τις κάλτσες και πριν τοποθετηθώ δημοσίως και θέλω να επισημάνω άμεσα πως κάποιοι τις χρησιμοποιούν τώρα, για να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά θέματα».
Θέση για τον Κάπερνικ πήρε και ο Ντόναλντ Τραμπ σημειώνοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Παρακολούθησα την ιστορία και πιστεύω ότι δεν είναι καλό πράγμα. Είναι πολύ κακό πράγμα. Ίσως (ο Κάπερνικ) πρέπει να βρει μια χώρα που να τον βολεύει καλύτερα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε θέση με έναν όχι και τόσο κομψό τρόπο.
Το παράδειγμα του Κάπερνικ ακολούθησαν δεκάδες αθλητές ανά τον κόσμο από τότε. Διάσημοι, άσημοι, σταρ και μη, άρχισαν να παίρνουν θέση για τα πολιτικά ζητήματα. Ο Κάπερνικ σηματοδότησε μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Ο ίδιος όμως το πλήρωσε πολύ ακριβά. Το καλοκαίρι του 2017 έμεινε χωρίς ομάδα. Το συμβόλαιό του λύθηκε παρά το γεγονός ότι θεωρείται από τους κορυφαίους παίκτες του αθλήματος. Καμία από τις 32 ομάδες που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα δε θέλει να τον υπογράψει.
Ο αθλητής κατέθεσε αγωγή κατά της επιτροπής του πρωταθλήματος. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του: «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως καταθέσαμε αγωγή κατά του πρωταθλήματος, καθώς υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία όλων των ομάδων να αποκλείσουν τον Κάπερνικ. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας, γιατί ένας αθλητής αποκλείεται από το πρωτάθλημα, λόγω της πολιτικής του στάσης. Γίνεται ένας βρώμικος πόλεμος εις βάρος του και το NFL πρέπει να πάρει θέση».
Αυτό είναι και ένας από τους λόγους που ο Κόλιν Κάπερνικ φιλοξενείται στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού GQ σαν «πολίτης της χρονιάς». Όπως αναφέρει το περιοδικό «ένας από τους λόγους που ο Κάπερνικ ήθελε να συμμετάσχει σε αυτό το πρότζεκτ ήταν γιατί ήθελε να πάρει πίσω την διαμαρτυρία που είχε «απαχθεί» από έναν πρόεδρο. Ο Κάπερνικ έχει πια μεταλλαχθεί από έναν σταρ του αμερικάνικου football που δε σιώπησε σε έναν πολιτικό ακτιβιστή που προτιμά τη σιωπή. Ξέρει όμως και ο ίδιος ότι η σιωπή του αυτή θα δημιουργήσει κενά που αν δε τα γεμίσει ο ίδιος θα βρεθεί άλλος πιο πρόθυμος να το κάνει».
Για αθλητές σαν τον Κάπερνικ οι τίτλοι και τα χρήματα είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποκομίσει κανείς. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι αυτή που περιγράφει ο Χάρι Μπελαφόντε όταν του ζητήθηκε η άποψή του. «Στα 90 χρόνια της ζωής μου, έχω δει ανθρώπους σαν τον Κάπερνικ να παίρνουν το μήνυμα και να πληρώνουν τις συνέπειες για τις πράξεις τους, αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να ζητήσει κανείς».
Presenting @Kaepernick7‘s 2017 GQ Men of the Year cover https://t.co/HZE8XctcIA pic.twitter.com/z4aaNhyEVE
— GQ Magazine (@GQMagazine) 13 Νοεμβρίου 2017
* Το 1996 ο Μαχμούτ Αμπντούλ Ραούφ παίκτης των Ντένβερ Νάγκετς, ανακαλύφθηκε από έναν δημοσιογράφο ότι δεν στέκεται όρθιος κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου. Από τότε η καριέρα του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου τελείωσε. «Η αμερικάνικη σημαία αποτελεί σύμβολο της καταπίεσης τόσων ετών. Σύμβολο μίας χώρας που αποδεχόταν την δουλειά. Δεν θα σταθώ να την χαιρετήσω. Μόνο στον Θεό οφείλω σεβασμό» είχε πει σε συνέντευξή του. Οι δηλώσεις του ξεσήκωσαν θύελλα με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί ενώ ο χρόνος συμμετοχής του μειωνόταν διαρκώς.
Πηγή: Sport DNA