Της Βάσως Πρεβεζιάνου
“Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο ασθενής Αντόνιο Πουέρτα απεβίωσε σήμερα στις 14:30. Ο θάνατός του οφείλεται σε εγκεφαλοπάθεια από τη μη οξυγόνωση του αίματος και δυσλειτουργία οργάνων, αιτία του παρατεταμένου καρδιακού επεισοδίου που προκάλεσε τη διακομιδή του στο νοσοκομείο”. Αυτός ήταν ο επίλογος. Μιας σύντομης ζωής, μιας μικρής καριέρας. Ένας τραγικός επίλογος που γράφτηκε μέσα στο γήπεδο.
Τρεις ημέρες νωρίτερα, ο Πουέρτα μπήκε στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» μαζί με τους συμπαίκτες του στη Σεβίλλη για να αντιμετωπίσουν την Χετάφε στην πρώτη αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Στο 29ο λεπτό του αγώνα πέφτει στο έδαφος. Δείχνει να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Οι συμπαίκτες του τρέχουν να τον βοηθήσουν. Ο Ντραγκουτίνοβιτς του τραβά τη γλώσσα που έχει γυρίσει. Το ιατρικό επιτελείο της ομάδας του προσπαθεί να τον συνεφέρει.
Ένας στεναγμός ανακούφισης θα ακουστεί από τους χιλιάδες θεατές στις εξέδρες όταν ο Πουέρτα θα σηκωθεί και όρθιος θα πάει μέχρι τα αποδυτήρια. Εκεί θα καταρρεύσει ξανά. Θα υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Δεν θα είναι το μόνο. Θα υποστεί άλλα πέντε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο. Στην εντατική θα εμφανίσει σημάδια εγκεφαλικής ανοξίας, όλα τα βασικά όργανά του είναι πια σε καταστολή. Θα μείνει τρεις ημέρες σε κώμα. Και θα αφήσει στην εντατική την τελευταία πνοή του.
Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1984, «Sevillista» από κούνια, έκανε ντεμπούτο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με τη Σεβίλλη τον Μάρτιο του 2004 σε παιχνίδι με τη Μάλαγα. Δύο χρόνια αργότερα ήταν βασικός, είχε ξεχωρίσει παίζοντας στα αριστερά της μεσαίας γραμμής, αλλά και ως αριστερό μπακ με αποτέλεσμα ομάδες όπως η Ρεάλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να εκφράσουν ενδιαφέρον για την απόκτησή του.
Ήταν αυτός που με το γκολ του χάρισε την πρόκριση στη Σεβίλλη κόντρα στη Σάλκε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μέλος της ομάδας σε όλους τους θριάμβους εκείνης της τελευταίας διετίας: Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2006 και 2007, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ 2006, Κύπελλο Ισπανίας 2007 και Σούπερ Καπ Ισπανίας 2007.
Κολλητός του Σέρχιο Ράμος, αδέρφια που μεγάλωσαν μαζί, οι δυο τους και ο Χεσούς Νάβας με ίδια όνειρα, από τα δέκα τους στις ακαδημίες της Σεβίλλης, αγωνίστηκε μία φορά με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, τον Οκτώβριο του 2006, κόντρα στη Σουηδία για τα προκριματικά του EURO.
Το φέρετρο με την σωρό του μεταφέρθηκε πριν από την κηδεία στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» από όπου πέρασαν χιλιάδες οπαδοί της Σεβίλλης. Οι συμπαίκτες του με δάκρυα στα μάτια το κουβάλησαν στους ώμους του. Η σύντροφός του σπάραζε. Ήταν επτά μηνών έγκυος. Στις 22 Οκτωβρίου γεννήθηκε ο γιος του, ο Άιτορ. Δεν είδε ποτέ τον πατέρα του, τον γνώρισε μόνο από όσα του είπε γι’ αυτόν η μητέρα του, αλλά και οι ποδοσφαιριστές της Σεβίλλης που μεγάλωσαν μαζί του.
Η οικογένεια του Πουέρτα στράφηκε εναντίον της ομάδας κατηγορώντας την για ελλιπείς ιατρικές εξετάσεις. Οι γιατροί της Σεβίλλης, επικαλούμενοι και εξειδικευμένους καρδιολόγους, απάντησαν ότι τέτοιου είδους δυσπλασίες (οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται συνήθως στην τρίτη και στην τέταρτη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου) δεν μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και με ενδελεχείς καρδιολογικές εξετάσεις. Το Σεπτέμβριο του 2007, ο ισπανικός Τύπος αποκάλυψε ένα άλλο σενάριο. Σύμφωνα με την άποψη γιατρών που είχαν πρόσβαση στη νεκροψία του παίκτη, ο θάνατος του Πουέρτα ενδέχεται να οφείλεται σε εγκεφαλικό που προήλθε από εμβολή. Οι γιατροί αναφέρθηκαν σε εξωτερικά αίτια, αφήνοντας υπόνοιες ακόμα και για χρήση φαρμάκων ή αναβολικών ουσιών.
Ο Πουέρτα είχε πεθάνει όπως ο Μαρκ Βιβιάν Φοέ, ο Μίκλος Φέχερ, αλλά και άλλοι ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίζονταν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ο θάνατος του Πουέρτα, του Φοέ, του Φέχερ «βοήθησε» να σωθούν άλλοι ποδοσφαιριστές, επώνυμοι και μη, διάσημοι και άσημοι, στα επόμενα χρόνια καθώς οι σύλλογοι προσπάθησαν όσο η επιστήμη το επιτρέπει να κάνουν εξονυχιστικές εξετάσεις στους παίκτες τους. Η λίστα, ωστόσο, των ποδοσφαιριστών που εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους προδομένοι από την καρδιά τους εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
Πηγή: Sport DNA