Της Νίκης Μπάκουλη
Στο τελευταίο Klassiker, στις 7 του μήνα, ο Τζόσουα Κίμιχ έκανε σκληρό τάκλιν στον Έρλινγκ Xάαλαντ για να ανακόψει την πορεία του, όπως είχε ξεχυθεί στην (αντ)επίθεση. Στη συνέχεια της φάσης, ο Νορβηγός παρέμεινε όρθιος, ενώ ο μέσος της Μπάγερν βγήκε υποβασταζόμενος από το γήπεδο, με τραυματισμό (μηνίσκο) που τον έστειλε και στο χειρουργείο. Οι πρώτες εκτιμήσεις τον θέλουν να μένει εκτός για τρεις μήνες.
https://youtu.be/omTSUnxlGH4
Πίσω στον Χάαλαντ, το στιβαρό του κορμιού του προφανώς και δεν οφείλεται μόνο σε όσα κάνει στις προπονήσεις της Ντόρτμουντ. To πρόγραμμα που ακολουθεί έως χαρακτηριστεί ‘extreme’ και ανάλογο αυτού που κάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών που έχει ως παίκτης, δουλεύει φέτος το -αδύναμο, όπως είπε- δεξί πόδι.
Για αυτήν που αφορά το σώμα του, ο τύπος που στα 5 ήταν κάτοχος του ρεκόρ στατικού άλματος -της ηλικίας του- στο άλμα εις μήκος (στις 22/1 του 2006 έφτασε το 1.63) δεν αφήνει κάτι στην άκρη. Ασχολείται με όλα. Και ευχαριστεί τον πατέρα του για αυτό, καθώς ήταν εκείνος που τον συνόδευε στις δοκιμές του με πολλά διαφορετικά σπορ (από σκι και χάντμπολ έως στίβο). Όπως ομολόγησε ο Άλφι Χάαλαντ, τον περασμένο Φλεβάρη “η ποικιλία είναι σημαντική. Σε βοηθά να αναπτύξεις τελείως διαφορετικά σημεία του σώματος και άρα να είσαι θετικός, ό,τι και αν κάνεις”. Παράλληλα, έμαθε να μη βαριέται τη δουλειά με βάρη και τη σωστή διατροφή. Ή καλύτερα, να τα κάνει αυτά τρόπο ζωής, αφού η δουλειά συνεχίζεται ακόμα -δεν τελείωσε κάτι τότε που ‘έφτιαξε’ σώμα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έτσι, κατάφερε μέσα σε 15 μήνες να ‘βάλει’ 12 κιλά μυς. Άνθρωπος που δούλεψε μαζί του, σε αυτό το διάστημα εξήγησε στην As ότι “το σώμα του ανταποκρίνεται πολύ καλά, γιατί τον βοηθούν τα γονίδια του (ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής και η μητέρα του αθλήτρια στο έπταθλο). Πήρε 12 κιλά μυς, σε 15 μήνες. Ήταν τρελό. ‘Φτιάξαμε’ μυς από το μηδέν. Ήταν πάντα αυτός που καθόταν πιο κοντά στον μπουφέ και το πιάτο του είχε πάντα ένα βουνό εδεσμάτων. Του είχα φτιάξει μια σειρά ασκήσεων που είχε ως ένα σταθμό ένα σάκο του μποξ, τον οποίον έπρεπε να χτυπά. Μια μέρα, τον έσκισε”.
Ο Ρούμπεν Γκάμπριελσεν θυμήθηκε πως “όταν είχε πρωτοέλθει στη Μόλντε ήταν ένα μικρό παιδί. Για να πω την αλήθεια, δεν ήταν τόσο καλός. Σκεφτόμουν πως ίσως να είχε την ευκαιρία να κάνει καριέρα στη Νορβηγία. Μετά αρρώστησε και τραυματίστηκε και έκανα καιρό να τον δω. Όταν επέστρεψε ήταν τεράστιος! Ένα τελείως διαφορετικό ‘ζώο’ που ‘σκότωνε’ τους πάντες στην προπόνηση”. Την εποχή που τελείωσε το ‘χτίσιμο’ ήταν 19, είχε ύψος 1.94, ζύγιζε 87 κιλά και έτρεχε με 36 χιλιόμετρα την ώρα -αποτέλεσμα των ειδικών σχετικών προπόνησεων που έκανε σε γρασίδι. Συν τις οδηγίες που του έδωσε ο Όλε Γκούναρ Σόλκσιερ (‘του έλεγε να μην έχει ως σκοπό να διαλύσει τα δίχτυα, αλλά να είναι αποτελεσματικός’) έφτασε και στη σεζόν που έβαλε 41 γκολ.
Αυτό που είδες από πάνω λέγεται SoccerBot360 και τσεκάρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες των ποδοσφαιριστών, ενώ κάνουν τη δουλειά τους. Όταν τον έβαλαν να το δοκιμάσει, στη Σάλτσμπουργκ ο ειδικός του ζήτησε να ‘ρίξει’ τόνους. Του εξήγησε και ότι κινδύνευε να γίνει επιρρεπής σε τραυματισμούς, από τις ατελείωτες ώρες που δούλευε. Τότε κατάλαβε πως σημασία έχει η ποιότητα αυτών που κάνει -όχι η ποσότητα.
Σχεδόν κάθε μέρα, κάνει 1000 sit-ups και 300 push-ups, για ζέσταμα.
Μεταξύ των όσων ακολούθησε ο Χάαλαντ αυτούς τους 15 μήνες (και συνέχισε στην πορεία) είναι τεχνικές διαλογισμού ‘για να καθαρίζει το μυαλό του’ και ειδικά ‘φίλτρα’ για την οθόνη του κινητού και της τηλεόρασης, ώστε να ενεργοποιείται η μελατονίνη και να κοιμάται καλύτερα -και άρα να ξεκουράζονται καλύτερα οι μυς.
Πριν αλλάξει σώμα, το αγαπημένο του φαγητό ήταν το κεμπάμπ. Από όταν αποφάσισε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, κόπιαρε το διαιτολόγιο του Ρονάλντο. Αυτό περιλαμβάνει έξι γεύματα τη μέρα (το πρωινό είναι τυρί, ζαμπόν και γιαούρτι με λίγα λιπαρά), όπως το κλασικό κλασικά pasta με κοτόπουλο (για πρωτεΐνη και ενέργεια). Αλάτι δεν υπάρχει πουθενά. Yπάρχει ισορροπία μεταξύ βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων, κρέας υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, ολικής αλέσεως σκευάσματα και πολλά φρούτα με λαχανικά. Η ζάχαρη είναι άγνωστη λέξη -και γεύση. Την ημέρα που ‘κλέβει’ (η cheat day υπάρχει για να κάνει reset, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το ‘σύστημα’ -βλ. οργανισμός/καύσεις/κλπ), τρώει πίτσα. Κάτι που συμβαίνει σπάνια. Τα πρωινά πίνει χυμό πορτοκαλιού ή ανανά και όλη την άλλη μέρα μόνο νερό. Μετά το τέταρτο γεύμα της ημέρας, κάνει και μια siesta.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ακόμα και όταν είναι σε διακοπές, φροντίζει τη φυσική του κατάσταση, ενώ στο πρώτο lockdown δούλευε καθημερινά με personal trainer. Aυτός είναι και ο λόγος που παραμένει υγιής, στην πιο ιδιαίτερη χρονιά των επαγγελματιών αθλητών, που το σώμα τους καλείται να προσαρμοστεί σε άρδην διαφορετικά δεδομένα -κι έτσι προκύπτουν τραυματισμοί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όπως έγραψε η Bild, η νέα τρέλα του νεαρού είναι το biohacking, ‘μόδα’ που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και αφορά το οικειοθελές χάκινγκ, ώστε να λειτουργεί καλύτερα η βιολογία και η υγεία. Το πεδίο αυτό αφορά δυο ‘θέλω’: το ένα είναι ‘να ζήσω περισσότερα χρόνια’ και το άλλο ‘να λειτουργεί καλύτερα το μυαλό μου’. Στην παρούσα φάση, ο Νορβηγός ερευνά και συγκεντρώνει πληροφορίες για το σύστημα που επηρεάζει τη βιολογία και φέρεται να προφυλλάσει τα κύτταρα. Δεν λειτουργεί μόνο με gadgets (ναι, το έχουν φτάσει και σε εμφυτεύματα με τσιπ), αλλά έχει ως βασικό στοιχείο τη διατροφή. Τα συμπληρώματα ενθαρρύνονται, όχι όμως, το ‘κάψιμο’ από κατάχρηση. Ένα άλλο must είναι ο καλής ποιότητας ύπνος -συνιστούν ας πούμε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πριν τον ύπνο.
Πηγή: Contra