Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Ο Έτορε Μεσίνα είχε δώσει συνέντευξη στις 18 του Οκτώβρη, όπου μεταξύ πολλών άλλων είχε πει πως η βασική διαφορά μεταξύ του ΝΒΑ και της Ευρώπης είναι πως ‘στο ΝΒΑ δεν σου σπάνε τα αρ… όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, με τα media και τα social media’. O Έτορε Μεσίνα είναι και αυτός που καθόταν από το 2014 έως το 2019 δίπλα στον Γκρεγκ Πόποβιτς, στους Σπερς, πριν επιδιώξει ο ίδιος να επιστρέψει στην Ευρώπη για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος/head coach μπασκετικού οργανισμού που ανήκει στην ελίτ: την Ολίμπια Μιλάνο.

Η -να την πούμε- αστοχία της Euroleague να κρίνει τα παιχνίδια αυτών που δεν μπορούν να τα τελέσουν (είτε γιατί έχουν κρούσματα, είτε επειδή οι κυβερνήσεις των χωρών τους δεν άλλαξαν τους κανονισμούς, προκειμένου να τελούνται οι αγώνες) με 20-0, διορθώθηκε αφότου έγιναν έξι τα ματς σε Euroleague και Eurocup που ήταν αδύνατο να διεξαχθούν. Από τις 14/10 λοιπόν, το άρθρο 6 του ειδικού κανονισμού για την Covid-19 εποχή υπέστη μια ανανέωση και τα παιχνίδια που δεν γίνονται, τοποθετούνται σε άλλη -μεταγενέστερη- ημερομηνία. Που δεν ξέρω πού θα τη βρουν αφού το καλεντάρι είναι υπερπλήρες, αλλά υγεία να υπάρχει.

Έκτοτε έχουν εμφανιστεί και νέα κρούσματα, με εύλογη συνέπεια να ‘χουν μετατεθεί και άλλοι αγώνες για το κάποτε. Και κάπως έτσι ξημέρωσε η μέρα που τοποθετήθηκε δημοσίως κάποιος εκ των πρωταγωνιστών, που δεν θέλω να ξεχνάς ότι είναι οι παίκτες και οι προπονητές -μαζί με τα σταφ που υποχρεώνονται να μπαινοβγαίνουν σε πτήσεις και να αλλάζουν χώρες, εν μέσω πανδημίας. Ναι, την αρχή έκανε ο Έτορε Μεσίνα, με μια ανοιχτή επιστολή προς όσους αποφασίζουν για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η αλήθεια είναι πως έχασε πολλούς αναγνώστες στην αρχή και πιο συγκεκριμένα στο ‘είναι χρήσιμο να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους οι επικεφαλής της διεθνούς ομοσπονδίας, οι διοργανωτές της Euroleague, αλλά και η ένωση των κορυφαίων ευρωπαϊκών λιγκών’. Γιατί αν έγινε κάτι ξεκάθαρο με το Covid-19 ήταν πως ούτε η πανδημία φάνηκε ικανή να τους ενώσει, πριν να είναι αργά. Ο Ιταλός δήλωσε υπερήφανος για τον εαυτό του και τις φιλίες που δόμησε μέσα στα χρόνια με κορυφαία στελέχη της FIBA Europe και της Euroleague, πριν εξηγήσει πως “ζούμε σε εποχές πολύ σοβαρές και με μεγάλες προκλήσεις. Οι κυβερνήσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών έχουν πάρει αποφάσεις που ‘χουν στο επίκεντρο το lock down των κοινοτήτων ή μέρους αυτών, ώστε να προστατευθεί ο κόσμος από το Covid. Κάθε εβδομάδα έχουμε περισσότερους παίκτες, προπονητές και στελέχη clubs που είναι θετικοί στα τεστ και όλο και περισσότερα παιχνίδια -σε εθνικές λίγκες ή διεθνείς διοργανώσεις- που αναβάλλονται.

Οι δυσκολίες στα διεθνή ταξίδια αυξάνουν τις ήδη έντονες ανησυχίες για τις ομάδες και τους διαιτητές. Σύντομα δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες, ώστε να διεξαχθούν τα ματς που ‘χουν αναβληθεί. Όλο και περισσότερα αθλητικά αποτελέσματα θα εξαρτώνται από το ποιος είναι περισσότερο τυχερός, ώστε να ‘χει λιγότερα κρούσματα στην ομάδα του, συγκριτικά με άλλους.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με μεγάλη ταπεινότητα, ως παθιασμένος φαν του σπορ, θα ήθελα να ζητήσω από τους ηγέτες να βάλουν στην άκρη τις διαφορετικές απόψεις που τους χώρισαν στο πρόσφατο παρελθόν και -για το καλό του μπάσκετ και των φαν- να καθίσουν σε ένα τραπέζι, από το οποίο δεν θα φύγουν έως ότου βρεθεί λύση.

Προς το παρόν, η μόνη λογική επιλογή δείχνει να είναι να αναβληθεί η ευρωπαϊκή διοργάνωση, ώστε να επιτραπεί στις εθνικές λίγκες να τελειώσουν τη σεζόν στους τέσσερις επόμενους μήνες, καθώς τα ταξίδια εντός των χωρών θα είναι πιο εύκολα. Κατόπιν τούτου, ίσως από το Μάρτιο ή τον Απρίλιο να τελειώσουν όλα τα διεθνή τουρνουά, καλώς εχόντων των πραγμάτων σε χρόνους που θα αφήνουν και ένα διάστημα προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και ίσως ο Covid θα έχει περιοριστεί ή εξαφανιστεί.

Φυσικά, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι χορηγοί θα χρειαστεί να συναινέσουν, αλλά χρειάζεται με μια ομαδικότητα που θα προκύψει από τους ηγέτες σίγουρα θα βοηθήσει τους πάντες να ακολουθήσουν το πλάνο. Η υγεία των μετεχόντων και η ακεραιότητα της διοργάνωσης είναι οι προτεραιότητες. Θα είμαστε ευγνώμονες για πάντα, ως φαν, στους ηγέτες μας για τις αποφάσεις τους”.

Η επιστολή του Μεσίνα δημοσιεύτηκε τέσσερις μέρες πριν τη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει (την Πέμπτη 5/11) ο εκτελεστικός διευθυντής και CEO της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου με εκπροσώπους όλων των εθνικών λιγκών. Μέσω Zoom. Γιατί όπως είπε, ενώ θα ήθελε να τους δει εκ του σύνεγγυς, οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Ναι, είναι οι ίδιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες που ‘αλώνουν’ την Ευρώπη για τα παιχνίδια τους στην Euroleague. Όπως πάντα, υγεία να υπάρχει.

Λίγα λεπτά μετά την τοποθέτηση του Μεσίνα, εμφανίστηκε ο παίκτης του, Μάλκολμ Ντιλέινι να πει κάτι που το λες και αλήθεια: “το πρόβλημα είναι πως περισσότεροι κόουτς και παίκτες πρέπει να μιλήσουν. Το να υποβιβάζουμε όσα γίνονται, για να ‘τελειώσουμε’ τη σεζόν, δεν είναι η απάντηση. Ένα βασικό παράδειγμα είναι αυτό που έγινε με τη Χίμκι και μια εβδομάδα μετά, άλλαξε ο κανονισμός. Χρειάζεται να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να γίνει κάτι που θα είναι δίκαιο και θα διασφαλίζει την υγεία όλων όσων μετέχουμε στη σεζόν. Οι παίκτες και τα clubs πρέπει να κάνουν θυσίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και οι παίκτες ήξεραν πως έρχεται αυτή η στιγμή, ειδικά εκείνοι που πέρασαν αυτά που έγινα πέρυσι. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ασφάλεια και όχι τα λεφτά”.

Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα, με την πρόταση του Μεσίνα

Σε δύσκολους καιρούς, όλα γίνονται. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη θέλει την Euroleague να αγνοεί τα ‘θέλω’ και τις ανάγκες των εθνικών λιγκών (και δη αυτών που δεν έχει ανάγκη -που δεν είναι οικονομικά δυνατές, με πρώτο παράδειγμα όλες τις βαλκανικές λίγκες) επί σειρά ετών. Και επί συστήμασι. Και τώρα θα ζητήσει τη βοήθεια τους, για να αποφύγει το χειρότερο δυνατό σενάριο: αυτό της μη ολοκλήρωσης της αγωνιστικής περιόδου που θα είναι η καταστροφή της διοργάνωσης, αφού δεδομένα δεν μπορεί να αντέχει και αυτό το ‘χτύπημα’.

Όπως αποδεικνύεται από όσα διάβασες έως εδώ το ‘έχουμε plan B’ που είχε πει η Euroleague πριν το πρώτο τζάμπολ της σεζόν 2020-21 ήταν μόνο λόγια -αλλιώς θα ‘χε τεθεί ήδη σε εφαρμογή και δεν θα ζητούσε ο Μπερτομέου τη συνδρομή των εθνικών λιγκών.

Επιπροσθέτως, με την κατάσταση να είναι προβληματική παντού, δεν θα βρεθεί εύκολα λίγκα που θα δεχθεί να κάνει τη σεζόν της σε τέσσερις μήνες, προκειμένου να διευκολύνει την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση -καθώς σε κάθε χώρα η πλειοψηφία των συλλόγων δεν μετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση με ό,τι συνεπάγεται αυτού, όπως για παράδειγμα το τι αναφέρεται στα συμβόλαια που ‘χουν με τους παίκτες.

Αν το συμβόλαιο που έχει διάρκεια 10 μήνες, γίνει διάρκειας πέντε μηνών, ανάλογο θα είναι και το ‘κόψιμο’ στις απολαβές. Και εδώ θα ήθελα να θυμίσω πως υπάρχουν λίγκες που δεν έχουν ομάδες στις διοργανώσεις της Euroleague.

Η δε ιδανική, περίπτωση των εθνικών λιγκών είναι να μπορούν να ‘κλείσουν’ τη σεζόν ενώπιον κόσμου, πιθανότητα που ‘εξαφανίζεται’ αν δεχθούν να ‘τρέξουν’ τη χρονιά στο προσεχές τετράμηνο. Αντιθέτως, η Euroleague θα επωφεληθεί και από αυτό. Σε πρώτη φάση πάντως, εκπρόσωπος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είπε πως αυτό που είπε ο Μεσίνα δεν είναι και ό,τι θα προτείνει η διοικούσα αρχή στις λίγκες την Πέμπτη 5/11.

Πηγή: Contra