Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Υποτίθεται ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα μπάσκετ, κανονικά θα έπρεπε να ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για το τζάμπολ, παρόλα αυτά, τα περισσότερα από τα βασικά ζητήματα είναι στον αέρα. Από το πόσες και ποιες ομάδες θα παίξουν στο πρωτάθλημα, τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα και την συμφωνία με την ΕΡΤ, πώς θα μοιραστούν τα ποσά που θα δώσει η δημόσια τηλεόραση, όλα μαζί και ταυτοχρόνως δημιουργούν, αν μη τι άλλο, μια σύγχυση άνευ προηγουμένου.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, αν μπορεί βέβαια η Basket League να μπει σε κάτι τέτοιο. Πρώτα το θέμα που προέκυψε με τον Πανιώνιο. Η αγοραπωλησία της ΚΑΕ δεν ευοδώθηκε, στη θεωρία ο “ιστορικός” κινδυνεύει με διάλυση και μετακόμιση στην ΕΣΚΑΝΑ, αλλά όπως ειδοποίησε τον ΕΣΑΚΕ ο ιδιοκτήτης Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, από την στιγμή που δεν υπάρχει αρνητική εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά και απόφαση της ΓΣ και των μετόχων, δεν μπορεί ο Πανιώνιος να… μη δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Με άλλα λόγια, περιμένει την απόφαση της ΕΑΑ, η οποία έχει παραλάβει τον φάκελό του (όπως και των υπόλοιπων συλλόγων της Basket League) και καλείται να αποφασίσει σήμερα. Λέγεται ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στα δικαιολογητικά πολλών ομάδων, με αποτέλεσμα ο Πανιώνιος να μην είναι ο μοναδικός… παρίας της Α1.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Ρέθυμνο και Ήφαιστος (ομάδες που δεν αντιμετώπιζαν οικονομικό πρόβλημα), ενώ ο Ιωνικός άλλαξε ΑΦΜ, παίρνοντας αυτό του Διαγόρα Δρυοπιδέων, που κέρδισε την άνοδό του πέρσι από την Α2, έμεινε εκεί όμως και συγχωνεύτηκε με το Αιγάλεω. Στην αρχή ήταν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα 16 ομάδες, πήγαμε στις 13 και θα ‘ναι μάλλον 12, εκτός αν η ΕΑΑ ανάψει “κόκκινο” και για άλλον. Να σημειώσουμε ότι φέτος είναι η τελευταία φορά που για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα αποφασίζει η συγκεκριμένη επιτροπή. Από του χρόνου, αυτήν την αρμοδιότητα παίρνει η ίδια λίγκα.

Η υπόθεση του Πανιωνίου έχει προκαλέσει γενική εμπλοκή, καθώς έχουν ανακύψει σημαντικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν κι έχουν άμεση σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα:

Αν δεν αγωνιστεί ο Πανιώνιος και πάρουν μέρος 12 ομάδες, θεωρητικά δεν υποβιβάζεται κανείς, αφού με τις δυο που θα ανέβουν του χρόνου από την Α2, φτάνουμε σε ένα σύνολο 14 ομάδων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, για πολλούς δεν συνάδει με τον ανταγωνισμό ενός πρωταθλήματος. Η μάχη για την παραμονή στο πρωτάθλημα είναι δεδομένο ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ενδιαφέρον όλοι οι αγώνες και όχι μόνο των ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο και προφανώς η δημόσια τηλεόραση δεν θα ήθελε να μεταδίδει ματς χωρίς νόημα

Το ποσό που θα μοιραστούν οι ομάδες, έπειτα απ’ τη συμφωνία με την ΕΡΤ, μπορεί να μειωθεί αν τελικά συμμετέχουν 12 ή και λιγότερες με βάση τις αποφάσεις της ΕΑΑ, αν και ο ΕΣΑΚΕ μάλλον θα ήθελε το αντίθετο

Τα χρήματα της συμφωνίας

Κατ’ αρχάς, η περίφημη συμφωνία με την ΕΡΤ δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Οι επαφές συνεχίζονται, υπάρχει προφανώς η θέληση για υπογραφές (και η κυβερνητική πίεση, προσθέτουμε), το πιο πιθανό είναι δούμε το πρωτάθλημα από δημόσιες συχνότητες. Τη στιγμή που έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα πρέπει να τονίσουμε ότι:

Το ποσό δεν είναι 5.000.000 ευρώ, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει (από την ίδια τη λίγκα), αλλά 4.300.000. Απ’ αυτά, πρέπει να αφαιρεθεί ένα 21% που αντιστοιχεί στα ποσοστά τα οποία αποδίδονται σε αστυνομία, ΕΟΚ κλπ. Άρα καθαρά, οι ομάδες θα εισπράξουν 3.400.000. Ο ΕΣΑΚΕ θέλει 3ετή κλειστή συμφωνία, η ΕΡΤ -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει προτείνει 2+1 χρόνια.

Αυτήν τη στιγμή, πάντως, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και ΑΕΚ δεν έχουν αποδεσμευτεί ακόμη από το συμβόλαιό τους με την Cosmote. Για να το κάνουν, πρέπει να ξέρουν πόσα χρήματα τελικά θα εισπράξουν από την ΕΡΤ. Εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια: οι δυο ομάδες είχαν εισπράξει πέρσι όλο το ποσό του συμβολαίου τους από τη συνδρομητική πλατφόρμα, παρότι το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε. Απλά είχαν συμφωνήσει ότι ενόψει της νέας σεζόν, θα υπήρχε μια περικοπή 30%. Η Cosmote δεν έχει πρόβλημα να λυθεί το συμβόλαιο τους, αρκεί οι δυο ομάδες να καταθέσουν το ποσό της μείωσης που τους αντιστοιχεί και δεν είναι διόλου αμελητέο…

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει και γραφτεί από τη συμφωνία με την ΕΡΤ, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και ΑΕΚ θα εισπράξουν περισσότερο από το 50% (περίπου 2.000.000 ευρώ), κάτι που δεν βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους υπόλοιπους. Ειδικά Προμηθέα και Περιστέρι, που πρόσφατα νίκησαν στο Super Cup τους δυο “μεγάλους”.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, πολλά πράγματα πρέπει να λυθούν μέσα σε λίγες μέρες. Είναι δεδομένο ότι η ΕΡΤ θέλει να δείξει τους αγώνες της Basket League. Δεν πρόκειται, όμως, να το κάνει… άνευ όρων και προϋποθέσεων που θα θέσει υπόψη των συνομιλητών της. Τη λίγκα δηλαδή, που έχει να επιλύσει στο μεταξύ τα δικά της σημαντικά προβλήματα.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This