Του Θάνου Σαρρή
Τον τελευταίο μήνα κυριαρχεί στην επικαιρότητα της Μπαρτσελόνα. Σε δεύτερο πλάνο, μετά τον Λιονέλ Μέσι, όμως κρατά πάνω του ένα μεγάλο μέρος από τα φώτα. Για όλους τους λάθος λόγους.
Mέλος της Μπαρτσελόνα από το 1974, ο Ζόσεπ Μαρία Μπαρτομέου έγινε για πρώτη φορά στέλεχος της διοίκησης το 2010, ως μέλος της ομάδας του Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος είχε επικρατήσει στις εκλογές. Ανέλαβε πόστο αντιπροέδρου και το 2014, έπειτα από την παραίτηση του Ροσέλ λόγω της έρευνας που διεξήχθη προς το πρόσωπό του για την μεταγραφή του Νεϊμάρ από τη Σάντος έναν χρόνο πριν, αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του οικοδομήματος. Αν και υπήρχαν αρκετά ερωτηματικά, η χρονική συγκυρία λειτούργησε υπέρ του. Η Μπάρτσα κατέκτησε το Champions League απέναντι στη Γιουβέντους έναν μήνα πριν τις εκλογές. Έχοντας νικήσει τους πρωταθλητές της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στον δρόμο προς την κατάκτηση, η Μπαρτσελόνα του Μπαρτομέου έμοιαζε ως η απόλυτη κυρίαρχος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έδειχνε πως το μέλλον της ανήκει. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Από την επανεκλογή του τον Ιούλιο του 2015, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ δαπανήθηκαν για μεταγραφές, με την πολιτική να αποδεικνύεται καταστροφική. Δεκάδες εκατομμύρια για ποδοσφαιριστές που όχι μόνο δεν είχαν την αναμενόμενη προσφορά, αλλά βρέθηκαν ως αντίπαλοι να «πληγώνουν» την Μπάρτσα, όπως για παράδειγμα ο Κουτίνιο. Μισθοί και ανανεώσεις που προκαλούσαν ίλιγγο, σε παίκτες προχωρημένης ηλικίας και κανένα πλάνο για ανανέωση και ομαλή μετάβαση στην επόμενη εποχή. Μετά τον ντροπιαστικό αποκλεισμό με 8-2 από την Μπάγερν Μονάχου, ο Μπαρτομέου δήλωσε πως η κρίση στον σύλλογο είναι καθαρά ποδοσφαιρική και όχι θεσμική. Και έριξε την ευθύνη για την δύσκολη οικονομική συγκυρία του συλλόγου στην πανδημία.
«Από τις 14 Μαρτίου δεν έχουμε λάβει ούτε ευρώ. Έχουμε χάσει 200 εκατομμύρια! Έπρεπε να κλείσουμε τις μπουτίκ και το μουσείο, ενώ δεν υπήρχαν καθόλου πωλήσεις εισιτηρίων. Επιστρέψαμε τα χρήματα για τα παιχνίδια που ο κόσμος δεν μπορούσε να βρεθεί στο γήπεδο. Διακόσια εκατομμύρια είναι πολύ μεγάλο χτύπημα. Στον σχεδιασμό μας είχαμε υπολογίσει έσοδα 1.1 δις και τώρα θα εισπράξουμε 30% λιγότερα λόγω του κορονοϊού. Το λέω αυτό επειδή αν κάποιος σκεφτεί ότι η πανδημία δεν επηρεάζει την Μπαρτσελόνα, κάνει λάθος. Επηρεάζει όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ και η Μπάρτσα είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα έσοδα στην Ευρώπη, οπότε επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι ενδείξεις είχαν ξεκινήσει πριν τον κορονοϊό. Και η διαχείρισή του δεν είχε μόνο οικονομικό αντίκτυπο. Αφορούσε το ίδιο το DNA της ομάδας, με κινήσεις και στρατηγικές, οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει από την εποχή Ροσέλ (οδηγήθηκε στη φυλακή) και δεν είχαν καμία σχέση με το μότο «Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος» που συνοδεύει το καμάρι της Καταλονίας. Ήδη από το 2017, υπήρχαν αρκετές φωνές που κατηγορούσαν τον Μπαρτομέου για τον τρόπο που διοικεί, ενώ μέσα στο χρόνο έξι μέλη της διοίκησης παραιτήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου Έμιλι Ρουσάρντ, που προαλειφόταν ως διάδοχός του. Στην επιστολή τους ανέφεραν πως «φτάσαμε σε αυτό το σημείο, μην έχοντας την δυνατότητα να αντιστρέψουμε τα κριτήρια και τις μεθόδους διοίκησης του συλλόγου ενόψει των σημαντικών προκλήσεων για το μέλλον. Πρέπει επίσης να τονίσουμε την απογοήτευσή μας για το ατυχές επεισόδιο στα κοινωνικά δίκτυα, γνωστό ως “Barcagate”, για το οποίο μάθαμε μέσω του Τύπου, Ζητούμε όταν παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ελέγχου που έχει ανατεθεί στην PWC να ξεκαθαρίσουν οι ευθύνες και η ενδεχόμενη αντίστοιχη αποζημίωση».
Οι καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι η Μπαρτσελόνα είχε πληρώσει μια πολύ γνωστή εταιρεία επικοινωνίας, αρχικά για να «καθαρίσει» το όνομα του Μπαρτομέου μέσω εκστρατειών στα Social Media και δημοσιευμάτων, αλλά και για να αμαυρώσουν την εικόνα συγκεκριμένων ατόμων της αντιπολίτευσης, παικτών που ήθελαν να τους οδηγήσουν στην έξοδο, καθώς και παλαίμαχων. Ανάμεσα σε αυτούς που, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είχαν βρεθεί στο στόχαστρο ήταν και ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος είχε μιλήσει ανοιχτά για τα λάθη που γίνονταν στον σύλλογο, καθώς και ο Πικέ. Η εταιρεία, η οποία είχε έδρα την Ουρουγουάη, φερόταν να εισέπραξε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, όταν το σύνηθες κόστος για ανάλογες εταιρείες συμβούλων επικοινωνίας είναι πολύ μικρότερο. Ο έλεγχος που έγινε δεν ανακάλυψε πληρωμές προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, όμως η ζημιά είχε γίνει.
Στην…. πυρά!
Φαντάζει απίστευτο, όμως είναι πιθανόν την επόμενη χρονιά να δούμε την Μπαρτσελόνα χωρίς τον Λιονέλ Μέσι, για τον οποίο η συντριβή από την Μπάγερν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ακόμα κι αν μείνει, η σχέση με τη διοίκηση του συλλόγου έχει διαταραχθεί. Στη διαδικτυακή ψηφοφορία της Vanguardia πήραν μέρος πάνω από 30.000 φίλοι της Μπάρτσα, εκ των οποίων σχεδόν το 90% θεωρεί τη διοίκηση υπεύθυνη για την διαφαινόμενη αποχώρηση του Αργεντινού. Ο Μέσι έγινε πρώτο θέμα παγκοσμίως στο twitter, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που ξιφούλκησαν δημόσια εναντίον του Μπαρτομέου. Περίπου 150 οπαδοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Καμπ Νόου φωνάζοντας συνθήματα για την παραμονή του σούπερ σταρ της ομάδας τους και καλώντας τη διοίκηση σε παραίτηση. Kάποια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για παραίτηση του Μπαρτομέου, όμως ο ίδιος το διέψευσε. Ο Τζόντι Φαρέ, εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Μπαρτσελόνα στις εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2021 ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής, έχοντας την υποστήριξη και δύο οργανισμών μελών, της Μanifest Blaugrana και της Cor Blaugrana. Για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, απαιτούνται οι υπογραφές του 15% των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Ο Βίκτορ Φοντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, έγραψε: «Ξέρεις πολύ καλά ότι αν ο κόσμος πήγαινε στο γήπεδο, σε όλο το στάδιο θα αντηχούσε ένα σύνθημα: “Μπαρτομέου φύγε τώρα”. Δεν στάθηκες ικανός ούτε να διαφυλάξεις τον κορυφαίο της ιστορία, έναν δικό μας μύθο. Γι’ αυτό επιμένουμε: Μπαρτομέου παραιτήσου και κάνε εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερο». Ο Σαβιέρ Σάλα ι Μάρτι, πρώην μέλος της διοίκησης Λαπόρτα, είπε: «Διώξατε τον Γιόχαν. Διώξατε τον Πεπ. Διώξατε τον Μέσι. Καταστρέψατε την κληρονομιά που λάβατε. Συγχαρητήρια», αναφερόμενος τόσο στον νυν πρόεδρο της Μπάρτσα, όσο και στον Σάντρο Ροσέλ. Για τον Αγκουστί Μπενεντίτο, η διοίκηση σκοπίμως οδήγησε τον Μέσι στην πόρτα της εξόδου. «Φαινόταν ότι θα γίνει. Οι ανάγκες και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν την αθλητική στρατηγική και έχουμε παραδείγματα. Με την πώληση του Νεϊμάρ το 2017 επωφεληθήκαμε μόνο κατά 17 εκατομμύρια. Είμαστε σε μια παρόμοια κατάσταση. Είναι η τελευταία χρονιά αυτής της διοίκησης. Ο Μέσι τους εξασφαλίζει 300 εκατομμύρια ευρώ. Στο χειρότερο ενδεχόμενο, μπορεί να πωληθεί στη Σίτι για 300 εκατομμύρια. Κατάφεραν να κάνουν τον Μέσι να πει δημοσίως ότι θέλει να φύγει από την Μπάρτσα. Στο τέλος, διευκόλυναν τη φυγή του. Θα τον πουλήσουν για 100 εκατομμύρια και θα λύσουν την άσκηση. Αυτό το αίτημα το κυνηγούσαν καιρό. Του έκαναν τη ζωή δύσκολη».
Ο Μπαρτομέου αναμενόταν να δώσει κάποιες απαντήσεις κατά την παρουσίαση του Τρινκάο, όμως φρόντισε να… εξαφανιστεί χωρίς να κάνει δηλώσεις. Η πρώτη προπόνηση των «μπλαουγκράνα» έγινε χωρίς το μεγάλο της αστέρι και ο πατέρας του Λιονέλ Μέσι αφίχθηκε στην Καταλονία για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Έλαβε ξεκάθαρη απάντηση ότι ο γιος του δεν μπορεί να φύγει ελεύθερος και τα δικαστήρια δείχνουν ακόμα πιο κοντά. Το τελευταίο σενάριο αναφέρει πως ο παίκτης είναι πιθανόν να παραμείνει, για να φύγει του χρόνου ελεύθερος. Όσο για τον Μπαρτομέου; Μολονότι αρνήθηκε να παραιτηθεί, το τέλος του από τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα μοιάζει προδιαγεγραμμένο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον έγκυρο δημοσιογράφο Γκιγιέμ Μπαλαγέ, σε περίπτωση που ο Μέσι τελικά αναχωρήσει, θεωρητικά ο επόμενος πρόεδρος ή οι κάτοχοι διαρκείας του συλλόγου θα μπορούσαν να τον σύρουν στα δικαστήρια με κατηγορίες για κακοδιαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Το σίγουρο είναι πως η διατάραξη των σχέσεων του Λίο με τον σύλλογο της καρδιάς του θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις…
Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας