Του Θάνου Σαρρή
«Ο Μουκόκο είναι πολύ καλύτερος από ό,τι ήμουν εγώ στην ηλικία του. Δεν έχω δει ποτέ ξανά στη ζωή μου τόσο καλό 15χρονο». Τάδε έφη Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο θηριώδης επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ κέρδισε με το «καλημέρα» μια θέση στην καρδιά των οπαδών, συνεχίζοντας απτόητος να σκοράρει μετά την μεταγραφή του από την Ζάλτσμπουργκ τον Ιανουάριο. Φέτος έχει σημειώσει συνολικά 44 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τους Βεστφαλούς και τους Αυστριακούς και παρότι ζει το δικό του όνειρο, δεν κατάφερε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για παιδί-θαύμα του γερμανικού ποδοσφαίρου.
Ο Γιουσούφα Μουκόκο γεννήθηκε στη Γιαουντέ του Καμερούν και έζησε τα πρώτα δέκα χρόνια του με τους παππούδες του. Ο πατέρας του, ο οποίος είχε αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα, κατάφερε να τον πάρει στο Αμβούργο και μια νέα ζωή ξετυλιγόταν πλέον για το παιδί που «μιλούσε» στην μπάλα από πολύ μικρή ηλικία. Ο Μουκόκο αποκτήθηκε από τις ακαδημίες της Ζανκτ Πάουλι και έκλεψε αμέσως την παράσταση στις ομάδες υποδομής της Μπορούσια. Ήταν μόλις 12 ετών όταν σημείωσε δύο γκολ στο ντέρμπι με τη Σάλκε με την ομάδα κάτω των 17 της Ντόρτμουντ. Σημείωσε 50 γκολ στη δεύτερη χρονιά του με την Κ-17, παίρνοντας «προαγωγή» για την Κ-19 σε ηλικία 14 ετών. Απέδειξε ότι ήταν απόλυτα έτοιμος, σημειώνοντας έξι γκολ στο ντεμπούτο του και 34 συνολικά πέρυσι, «αναγκάζοντας» την πρώτη ομάδα να τον «ανεβάσει» στις τάξεις της. Τουλάχιστον, σε πρώτη φάση, για προπονήσεις. Ο προπονητής, Λουσιάν Φαβρ, είχε μιλήσει δημόσια για τον παίκτη. «Έχουμε σχέδιο για εκείνον, αλλά δεν μπορώ να πω ακριβώς πότε θα μας πλαισιώσει». Προφανώς το πλάνο είχε χαραχθεί, όμως ο κανονισμός της Ομοσπονδίας για το ελάχιστο ηλικιακό όριο των παικτών της πρώτης ομάδας ήταν δεσμευτικός για τον Φαβρ.
Με απολογισμό 157 γκολ σε 97 εμφανίσεις με τους 17άρηδες και τους 19άρηδες, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μουκόκο, έχει ένα σπάνιο χάρισμα. Oι εκπληκτικές εμφανίσεις του έκαναν κάποιους να αναρωτιούνται αν η ηλικία του είναι πραγματική, με τον Λαρς Ρίκεν, συντονιστή των ακαδημιών της Ντόρτμουντ, να τον υπερασπίζεται και τον πατέρα του να ξεκαθαρίζει πως δηλώθηκε αμέσως στη γερμανική πρεσβεία μετά τη γέννησή του. Η Ομοσπονδία βγήκε μπροστά, ξεκαθαρίζοντας πως όλα τα πιστοποιητικά του είναι ελεγμένα και η ηλικία του πραγματική. Παράλληλα, φρόντισε να τον προσεγγίσει ώστε να επιλέξει τη Γερμανία ως εθνική του ομάδα.
Η παρουσία του Μουκόκο οδήγησε τη διοίκηση των Βεστφαλών να καταθέσει επίσημο αίτημα στη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζητώντας να μειωθεί το ελάχιστο των 16.5 ετών (τυπικά 17) που χρειαζόταν να έχει συμπληρώσει κάποιος ποδοσφαιριστής για να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα. Ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει μπει μέχρι στιγμής στα γήπεδα της Μπουντεσλίγκα είναι ο Νούρι Σαχίν, ο οποίος έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ στο πρώτο ματς της σεζόν 2005/06 όντας 16 ετών, 11 ημερών και μίας ημέρας!
Η Ομοσπονδία ανταποκρίθηκε, ρίχνοντας κατά έξι μήνες το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο, γεγονός που σημαίνει ότι τον Νοέμβριο ο Μουκόκο θα είναι σε θέση να κάνει ντεμπούτο στην Bundesliga. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Η αλλαγή αυτή βοηθά άμεσα τους συλλόγους και επίσης τους νεαρούς παίκτες στην εξέλιξή τους. Οι περισσότερες ομάδες τώρα θέλουν να δώσουν στους νεαρούς, ταλαντούχους παίκτες την ευκαιρία να κάνουν το επόμενο βήμα», δήλωσε σχετικά ο Λαρς Ρίκεν, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει η απόφαση αυτή για έναν νεαρό παίκτη, έχοντας κάνει ο ίδιος ντεμπούτο το 1994 σε ηλικία 17 ετών. Ο Μουκόκο πήρε το «18», τη φανέλα που φορούσε ο Ρίκεν στην κατάκτηση του Champions League το 1997. Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του προκάλεσαν και ενδιαφέρον από τους χορηγούς, με τη Nike να του προσφέρει συμβόλαιο 10 εκατομμυρίων ευρώ!
Άπαντες πίνουν νερό στο όνομα του πιτσιρικά, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που ανησυχούν για την υπερέκθεσή του σε τόσο μικρή ηλικία. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ταλέντο, αλλά είναι πολύ νέος. Δεν πρέπει λοιπόν να τον φορτώσουμε με υπερβολικές απαιτήσεις», υποστήριξε ο αθλητικός διευθυντής της Μπορούσια, Μίκαελ Ζορκ, ενώ ο αρχηγός της πρώτης ομάδας, Μάρκο Ρόις, δήλωσε: «Είναι ένα εξαιρετικό παιδί, αλλά πιστεύω θα του κάνουμε πολύ μεγάλη χάρη αν δεν μιλάμε τόσο πολύ γι’ αυτόν». Ο Ότο Άντο, ο οποίος προσελήφθη από την Ντόρτμουντ για να δουλεύει με τα ταλέντα του συλλόγου εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων, είπε από την πλευρά του: «Έχει την δυνατότητα να τα καταφέρει στην πρώτη ομάδα. Όμως κανείς δεν ξέρει πώς θα ανταποκριθεί στην προπόνηση σε επαγγελματικό περιβάλλον. Κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσει να καθιερωθεί ανάμεσα σε ενήλικους. Σίγουρα έχει όλα τα φόντα, είναι πολύ πειθαρχημένος, έχει κίνητρο και συμπεριφέρεται σαν επαγγελματίας. Σπάνια βλέπω παίκτη να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο στα μειονεκτήματα που έχει».
Είναι ξεκάθαρο πως το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Μουκόκο είναι σπάνιο. Επίσης, συμπαίκτες και προπονητές μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του. Το αν θα καταφέρει όμως ένα παιδί 15 ετών να διαχειριστεί τις χορηγίες εκατομμυρίων, την πίεση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και την υπερπροβολή στην οποία θέλοντας και μη έχει ήδη εκτεθεί, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Κάποτε, οι Αμερικανοί είχαν βαφτίσει τον Φρέντι Aντού «νέο Πελέ», επειδή στα 14 του είχε αποκτηθεί από την Ντι Σι Γιουνάιτεντ και έγινε ο νεότερος παίκτης που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο και αγωνίζεται στην MLS, την κορυφαία αμερικανική λίγκα. Ο Αντού δεν κατάφερε ποτέ να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών, δεν κατάφερε καν να κάνει «κανονική» καριέρα. Μολονότι πραγματοποίησε το βήμα για την Ευρώπη και την Μπενφίκα το 2007, δεν βρήκε πουθενά την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Είναι πολλά τα παραδείγματα νεαρών παικτών που η λάθος διαχείριση τους οδηγεί σε σκοπέλους, κρατά το ταλέντο τους περιορισμένο, καταστρέφει την προσωπικότητά τους και ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την ένταξη και την εξέλιξή τους στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Κάθε παιδί, βέβαια, είναι διαφορετικό. Ο Μουκόκο, γνωρίζοντας καλά και την άλλη όψη του νομίσματος, δείχνει αρκετά δυνατός. Μακάρι να δούμε ένα ακόμα ποδοσφαιρικό όνειρο ενός παιδιού γεννημένου σε δύσκολες συνθήκες να γίνεται πραγματικότητα…
Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας