Της Νίκης Μπάκουλη
Σήμερα δεν είναι η μέρα να προσθέσουμε περισσότερες γραμμές στην -άσκοπη και ατέρμονη- συζήτηση περί της αξίας του ΛεΜπρον Τζέιμς, ως αθλητή. Είναι η ημέρα που θα ασχοληθούμε με την απόφαση του να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα που ‘χει (με τους εκατομμύρια φίλους και followers στα social media) για να εκφράζει άποψη, επί του όποιου ζητήματος κάνει ‘τζιζ’ για όσους δεν έχουν αντιληφθεί πως κάποια πράγματα είναι πολύ πιο σημαντικά από το μπάσκετ. Ή το ποδόσφαιρο. Ή όποιο άλλο σπορ. To πρώτο και κυρίαρχο είναι το δικαίωμα όλων μας στη ζωή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you?? ??♂️ #StayWoke?
Το 2016 o Κόλιν Κάπερνικ ‘πλήρωσε’ με την καριέρα του την απόφαση του να διαμαρτυρηθεί για την άνεση με την οποία αστυνομικοί δολοφονούσαν -με χρήση στυγνής βίας- Αφροαμερικανούς, στις ΗΠΑ -και την ατιμωρησία τους. Μεταξύ των εκατομμυρίων ανθρώπων που ‘χε στο πλευρό του ήταν ο ΛεΜπρον και η παρέα του. Δεν δίστασαν να κάνουν το Black Lives Matter θέμα στα βραβεία ESPY εκείνου του έτους -και θέλω να θυμάσαι πως στις ΗΠΑ ο επαγγελματικός αθλητισμός κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει μακριά από θέματα που ‘καίνε’. Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν οι προσωπικότητες που απλά δεν ενδιαφέρονται για τις ‘παραδόσεις’, με τον King να είναι ο επικεφαλής -με ενέργειες όπως το σχολείο ‘I Promise’, ενεργή συμμετοχή σε διάφορα ιδρύματα για παιδιά, το δικό του ίδρυμα για φιλανθρωπίες, τις δωρεές σε projects που αφορούν την Αφροαμερικανική ιστορία και όσα γράφει και λέει για πολέμους, καταδίκες, θανάτους και φυσικά τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πριν προχωρήσουμε στο νόημα που ‘χει να μιλούν αυτοί που ‘χουν πιο δυνατή φωνή -περισσότερο κοινό να τους ακούσει-, να θυμίσουμε τι είναι το Black Lives Matter. Γιατί δεν είναι hashtag (ξεκίνησε ως τέτοιο), αλλά διεθνές ακτιβιστικό κίνημα ενάντια στη βία και στο συστημικό ρατσισμό προς τους μαύρους. Ξεκίνησε το 2013, ως hashtag, μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν -ένοπλο μέλος ομάδας ασφαλείας κατοίκων του Σάνφορντ της Φλόριντα-, μετά την εν ψυχρό δολοφονία του 17χρονου -άοπλου- Αφροαμερικανού, Τρέιβον Μάρτιν. Ο Ζίμερμαν δήλωσε πως ήταν σε αυτοάμυνα. Τα στοιχεία έδειχναν πως ήταν δολοφόνος. Υπήρξαν και άλλα τέτοια περιστατικά, ώσπου το 2016 το κίνημα έγινε παγκόσμιο, με κατοίκους όλου του πλανήτη να απαιτούν το τέλος των θανάτων αθώων από αστυνομικούς. Δεν άλλαξε κάτι, επί της ουσίας. Δηλαδή, εκ βάθρων, ώστε να σταματήσει και το φαινόμενο. Άλλαξαν οι τακτικές. Και έτσι φτάσαμε στη Δευτέρα 25 Μαϊου του 2020, όταν -δηλωμένος ρατσιστής- αστυνομικός της Μινεάπολις σκότωσε έναν μαύρο άνδρα, γιατί… έτσι ένιωθε. Τότε ήταν που ο ‘King’ έκρινε πως είχε έλθει η ώρα να θυμίσει το λόγο που έκανε τη διαμαρτυρία (με το γονάτισμα στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου) ο Κάπερνικ. Και σχολίασε “ΤΩΡΑ καταλαβαίνετε; Ή εξακολουθείτε να μη βλέπετε καθαρά;”. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Ντουέιν Ουέιντ.
Τι έγινε τη Δευτέρα 25/5
Το πρωί της Δευτέρας 25/5, στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης μια -λευκή- γυναίκα, ονόματι Έιμι Κούπερ κάλεσε την αστυνομία. Είχε να καταγγείλει πως την απειλούσε ένας Αφροαμερικανός άνδρας. Ο Κρίστιαν Κούπερ (συμπτωματική η συνεπωνυμία) βιντεοσκόπησε την κλήση της. Είχε πάει στο πάρκο για να εξασκήσει το χόμπι του -να παρακολουθήσει πουλιά. Ο δρόμος του διασταυρώθηκε με αυτόν της Έιμι, η οποία είχε πάει βόλτα το σκύλο της. Ο Κρίστιαν της ζήτησε να βάλει στο κατοικίδιο το λουρί -βασικός κανόνας του πάρκου. Εκείνη τον απείλησε πως ‘θα πάρω την αστυνομία και θα πω ότι με απειλεί ένας Αφροαμερικανός’. Όλα αυτά υπήρχαν στο smart phone του Κρίστιαν και φυσικά, τα έδειξε στους αστυνόμους που έσπευσαν στο σημείο. Όχι, δεν συνελήφθη η γυναίκα -που είπε ψέματα, απασχολώντας χωρίς λόγο τις αρχές-, γιατί δεν το ζήτησε ο Κρίστιαν. Για την ιστορία, η Έιμι ζήτησε συγγνώμη. Μετά απολύθηκε από τη δουλειά της -γιατί το video είχε διαρρεύσει.
Δώδεκα ώρες αργότερα, στη Μινεάπολη της Μινεσότα, ο ύψους 2.01, 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε από αστυνομικό που ανταποκρίθηκε στην κλήση που ‘χε κάνει ιδιοκτήτης καταστήματος στο -αντίστοιχο- 100, για να πει πως κάποιος προσπαθούσε να του δώσει χαρτονόμισμα που φαινόταν πλαστό. Οι κάμερες ασφαλείας έδειξαν πως ένας -λευκός- αστυνομικός, πέρασε χειροπέδες στον -μαύρο- άνδρα που κατηγορήθηκε από τον καταστηματάρχη, μόλις τον είδε και τον οδήγησε στο περιπολικό.
Video που κατέγραψε πολίτης που βρέθηκε στο σημείο, εμφανίζει τον αστυνομικό να βάζει στο έδαφος τον μαύρο άνδρα και να τον πατά με το γόνατο στο λαιμό -για οκτώ λεπτά.
Ο συλληφθείς επαναλάμβανε ‘σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Πεθαίνω. Σε παρακαλώ’. Οι περαστικοί που ‘χαν σταματήσει διαμαρτύρονταν για τη βία. Οι αστυνομικοί απαντούσαν ‘μιλάει, οπότε αναπνέει’. Ώσπου δεν μπορούσε να μιλήσει πια. Ή να αναπνεύσει. Τότε ήταν που έβγαλε το πόδι ο αστυνομικός. Άνθρωπος που ‘χε παρακολουθήσει τα πάντα, του είπε ‘τον σκοτώσατε’. Ο Τζορτζ Φλόιντ διεκομήσθη στο νοσοκομείο, όπου δηλώθηκε νεκρός. Στα ‘αίτια’ οι γιατροί είχαν γράψει ‘ιατρική δυσφορία’. Δεν έγραψαν τι την προκάλεσε.
Ο Φλόιντ ήταν 46, πατέρας δυο παιδιών (6 και 2 χρόνων). Εργαζόταν την τελευταία πενταετία, στο προσωπικό ασφαλείας εστιατορίου και ενοικίαζε σπίτι που άνηκε στο αφεντικό του. Με το lockdown λόγω κορονοϊού αποφάσισε να πάρει δίπλωμα οδηγού νταλίκας.
Συνήθως οι ένοχοι δεν τιμωρούνται
Όταν διέρρευσε το ντοκουμέντο, ο ΛεΜπρον Τζέιμς έκανε το κολάζ που εμφάνισε στα social media. Το θέαμα ήταν εξοργιστικό. Όσοι όμως, παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ -σταθερά μέσα στα χρόνια-, επέμειναν πως δεν ήταν πρωτοφανές ή ασυνήθιστο. Γιατί όσα πολιτισμένοι και αν θέλουμε να λεγόμαστε, το 2020, το να είσαι μαύρος στις ΗΠΑ παραμένει πολύ δύσκολο πράγμα. Όπως παραμένει τεράστιο ερώτημα αν ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Φλόιντ θα τιμωρηθεί. Συνήθως δεν συμβαίνει αυτό, με τις αρχές να εμφανίζουν στοιχεία για αντίσταση κατά τη σύλληψη ή άλλες παρατυπίες που ‘δικαιολογούν’ (νομικά) τις πράξεις τους.
Χαρακτηριστικά, το Minneapolis Police Department υποστήριξε πως ο Φλόιντ αντιστάθηκε της σύλληψης. Το CBS News εξασφάλισε video από κάμερες ασφαλείας που αποδεικνύει πως δεν κουνήθηκε. Ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ δολοφονία.
Security cameras captured moments before the murder of #GeorgeFloyd. He was clearly NOT RESISTING arrest… So WHY did Minneapolis Police officers use excessive force that ultimately resulted in his death?! WE DEMAND ANSWERS. #JusticeForFloyd #SayHisName pic.twitter.com/4yGxvTY2Ln
— Benjamin Crump, Esq. (@AttorneyCrump) May 27, 2020
Είχαν ήδη αρχίσει οι πορείες διαμαρτυρίας και τα posts των superstars του αθλητισμού, με την απαίτηση για δικαίωση. Κάπως έτσι, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους πολιτικούς ηγέτες της Μινεσότα να απαιτούν από τους εισαγγελείς να απαγγείλουν κατηγορίες στους υπεύθυνους της δολοφονίας.
Απολύθηκε ο -δηλωμένος ρατσιστής- Τσόβιν
Το όνομα του αστυνομικού που έκοψε την ανάσα του Φλόιντ είναι Ντέρικ Τσόβιν. Απολύθηκε την Τρίτη 26/5, έπειτα από 19 χρόνια στο σώμα. Απολύθηκαν και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που ήταν στο σημείο. Οι δυο είχαν λίγα χρόνια εμπειρίας. Ο Τσόβιν ήταν ο πιο έμπειρος. Ο Του Τάο, που φαίνεται στο video να παρακολουθεί ακίνητος το συνάδελφο του ήταν στο τμήμα από το 2008.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τσόβιν ενεπλάκη σε περιστατικό χρήση βίας. Έχει πλούσιο -ένοχο- παρελθόν. Σύμφωνα με άρθρο της Pioneer Press είχε πυροβολήσει -και σκοτώσει- έναν άνδρα, το 2008, σε κλήση για ενδοοικογενειακή βία. Στην αναφορά είχε γράψει πως ο άνδρας επιχείρησε να του πάρει το όπλο. Το 2011 κρίθηκε αθώος. Είχε δεχθεί 12 καταγγελίες για ρατσιστικές απόψεις και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το περιεχόμενο είναι ακόμα απόρρητο.Ο Τάο είχε μηνυθεί για χρήση εκτεταμένης και άσκοπης βίας (σε σύλληψη ζευγαριού Αφροαμερικανών, χωρίς να υπάρχει λόγος, τους έβαλε χειροπέδες και μετά τους επιτέθηκε), το 2017. Η υπόθεση εξαφανίστηκε, με 25.000 δολάρια.
Διαδηλωτές έφτασαν μέχρι έξω από το σπίτι του Τσόβιν και έγραψαν ”Murdered” στο πάρκινγκ, ενώ άφησαν πλακάτ με μηνύματα όπως ”οι άνθρωποι δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Οι αστυνομικοί σκοτώνουν”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Στέφεν Τζάκσον κάνει το δικό του αγώνα
Μεταξύ των αθλητών που χρησιμοποιούν τις σελίδες τους στα social networks για να βεβαιωθούν πως οι άνθρωποι που ευθύνονται για το θάνατο του Φλόιντ θα τιμωρηθούν -και ότι όσο περνά από το χέρι τους, τίποτα δεν θα μένει πια κρυφό-, είναι και ο Στέφεν Τζάκσον. Ο πρώην ΝΒΑer ενημέρωσε πως ο Φλόιντ ήταν φίλος του. Τον αποκαλούσε ‘δίδυμο’ του, γιατί έμοιαζαν. Μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά του Χιούστον. Έπαιζαν στις ομάδες football και μπάσκετ του Yates High School. Ο Στέφεν ήταν τέσσερα χρόνια μικρότερος του Φλόιντ.
Πηγή: Contra